sâmbătă, 3 septembrie 2016

O caterisire virtuală şi dezinformarea făcută prin site-ul oficial al Patriarhiei Române: basilica.roPreotul Matei Vulcănescu dezminte ştirea eronată de pe site-ul basilica.ro în care se menţionează o eventuală caterisire a clericilor greci care au intrat în dialog cu patriarhia Georgiei. Ştirea preluată de Patriarhia Română de pe un site neoficial a dus în eroare pe mulţi credincioşi ortodocşi din România. Cui i-a folosit această diversiune şi care a fost scopul?

Clericii greci au mers în Georgia la invitaţia scrisă a patriarhului Ilia al Bisericii Ortodoxe a Georgiei. Repercusiunile asupra lor nu au temei canonic sau dogmatic. 

Se încearcă o intimidare din partea ierarhiei aservite globalizării în plan religios.

 

În 31 august 2016 pe siteul oficial al Patriarhiei Române a apărut  o ştire in care se menţionează de o propunere de caterisire a grecilor care se împotrivesc oficializării ecumenismului prin sinodul din Creta. Ştirea este prezentată în aşa fel încât cei care se împotrivesc ecumenismului în mod oficial şi direct sunt consideraţi dezbinători şi turbulenţi. În acest sens Basilica a preluat un articol de pe un site neoficial în care un anume Panagiotis Andriopoulos îşi dă cu părerea. Numele site-ului este “Fos Fanariou”, în traducere: “Lumina Fanarului”. După cum îi spune şi numele, site-ul aserveşte patriarhia de Constantinopol, fiind administrat de apropiaţi ai patriarhului Bartolomeu de Constantinopol. Pe site-ul oficial al Patriarhiei de Constantinopol nu a apărut nici o ştire referitoare la o eventuală caterisire a clericilor greci care se opun deciziilor ecumeniste luate în Creta.


În ştire se aminteşte de articolul 22 (documentul 6) din Creta în care se condamnă orice altă opinie contrarie deciziilor ierarhilor ecumenişti ce s-au autoproclamat stăpâni ai întregii ortodoxii. Unii clerici greci susţin că acest articol „22” a apărut la recomandarea observatorilor catolici care au supravegheat desfăşurarea sinodului autodenumit „panortodox”.


Profesorul Theodor Zisis a luat în râs ştirea de pe basilica.ro spunând că: „Dacă s-au gândit să vină cu repercursiuni asupra noastră e bine, înseamnă că nu au alte variante de a ne combate”. Atât Patriarhia de Constantinopol, cât şi Patriarhia Română, nu au adus nici un argument teologic în care să susţină documentele semnate în Creta. Răspunsurile lor fiind mereu evazive şi confuze având un temei în logica lumească cu influenţe globaliste în plan religios.

Administratorul site-ului „Lumina Fanarului” de unde a preluat ştirea Patriarhia Română spune că preoţii şi teologii greci care au plecat în Georgia au facut dezbinare şi au adus prejudicii Bisericii Ortodoxe. Preotul Matei Vulcănescu susţine că delegaţia grecilor care s-a deplasat în Georgia, a avut invitaţie specială, nominalizată, din partea patriarhului Ilia al Bisericii Ortodoxe a Georgiei. Patriarhia Georgiei nu a avut până în prezent vreo reclamaţie sau nemulţumire, în ce priveşte activitatea avută în jurisdicţia sa canonică, faţă de clericii greci pe care i-a invitat patriarhul Ilia. Din felul în care Panagiotis Andriopoulos prezintă ştirea reiese că patriarhul Georgiei ar fi fost influenţat de delegaţia clericilor greci să nu se prezinte în Creta, ceea ce este o informaţie falsă. Cine e naiv să creadă absurdităţi de acest gen? Să înţelegem din ştirea prezentată pe basilica.ro că patriarhul Ilia este inconştient de decizia luată de Biserica Georgiei? Cu siguranţă nu poate fi aşa, ci doar aşa se doreşte să se dea impresia.

Patriarhia Română ne acuză că facem schismă, dar încă nu a dovedit acest lucru” spune preotul Matei Vulcănescu, unul dintre cei nominalizaţi în articolul preluat de basilica.ro, care continuă: „Ne-am despărţit noi de Biserica Ortodoxă, sau am facut vreo erezie? Cum pot ei să susţină aşa ceva? Cred că e o greşeală”. Cert este că ierarhia BOR şi susţinătorii ecumenismului în România răspândesc zvonul că cei care nu acceptă deciziile ecumeniste din Creta ar fi schismatici şi se împotrivesc conducerii bisericeşti făcând dezbinare şi ruptură în Biserica. Acesta este un abuz şi o diversiune menită să aducă preoţii la tăcere pentru ca populaţia României să nu afle adevărul despre ce s-a stabilit la sinodul din Creta (anul 2016). Neavând argumente teologice, ecumeniştii din România induc ideea că cei care respectă învăţăturile dogmatice şi canonice ale Bisericii Ortodoxe sunt „fanatici”, „extremişti”, „fundamentalişti”, „retrograzi” etc., expresii prin care ecumeniştii se aliniază noii religii a viitorului: New Age -ul.

Referitor la decizia Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei de a nu fi primit la slujbe preotul Matei Vulcănescu, în jurisdicţia canonică a acestei mitropolii, aflăm că există o divergenţă de păreri în ce priveşte ecumenismul. Deşi părintele Matei susţine că nu a avut niciodată atac la persoana vreunui ierarh, spune că a intenţionat de mai multe ori să discute cu ierarhii ecumenişti din România dar a fost ignorat sau refuzat categoric. Unul dintre ierarhii care a fost combătut teologic, de către preotul Matei Vulcănescu şi de către IPS Serafim de Pireu, este IPS Nifon de la Târgovişte: „L-am combătut teologic fără a avea intenţia să îl supăr. Am avut o poziţie tranşantă faţă de ecumenism şi faţă de documentele semnate de Înalt Preasfinţia sa la Busan (Corea de Sud –n.red.), în 2013, dar nu am nimic personal cu dânsul. Îl respect ca pe oricare arhiereu al Bisericii Ortodoxe.
Detalii vezi aici:

Decizia prin care preotului Matei Vulcănescu i se interzicere să slujească în teritoriul canonic al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, a fost luată în urma propunerii IPS Nifon Mihăiţă al Târgoviştei, membru al sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

Margareta Nicoară
Marius Pop


 

 


3 comentarii:

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.