sâmbătă, 2 august 2014

INTERNETUL SI… BUNUL DUMNEZEU

Tineretea a fost si este o stare de gratie, o varsta a efervescentei, a emulatiei , a cautarilor. Paradoxal insa tineretul isi indreapta atentia mai mult spre pseudovalori, spre zonele unde superficialul si chiar frivolitatea cocheteaza dezinvolt! Nihilismul a ajuns si la noi! Astfel se face ca multi dintre tineri, uita de adevaratele valori, valorile morale in primul rand.
“Fara reperele morale si religioase totul este posibil” - spune Bauman. Tineretul, omul contemporan, resimte nevoia imperioasa a  unor repere axiologice, a unei scari a valorilor. Le va putea gasi in afara lui Dumnezeu ?
Postmodernismul exacerbeaza hedonismul antic, relativizand valori si uitand de suflet. Nu mai exista cunoastere al carei prieten (“philos”) ne-am dori sa devenim. Nu ne mai trece prin cap ca am putea sa iubim ceea ce stim, ci doar ne punem intrebarea - cum sa facem sa putem convietui cu aceasta stiinta -  fara sa ne pietrificam! - spunea Peter Slaterding in “Critica ratiunii civice”(pag.5)… Stiinta  vesela  a lui  Nietzche s-a transformat in vid existential! – Omul, istoria Sa nu poate exista in afara lui Dumnezeu. ”Lumea traieste ca si cand Hristos n-ar fi venit, ca si cand n-ar avea nici o semnificatie pentru noi!” (Alexander Schmemann,  “Postul cel Mare“).
Lumea s-a nascut prin Verbul Divin si nu poate exista in afara divinului, a Cuvantului Sau! Nu demult Biserica noastra l-a sarbatorit pe Sf.Prooroc  Ilie (20 iul). A fost unul din marii sfinti ai Vechiului Testament  care  a  luptat  impotriva  idolatriei! Un parinte al Bisericii noastre(PS Sebastian Ilfoveanul) enumera printre formele  de  idolatrie   ale  postmodernitatii:  egolatria , consumerismul arghilofilic , astrolatria,  sexolatria,  sclavia mass-media. Suntem intr-un timp  in care informatia circula nestingherita. Nu putem trai in afara timpului nostru, dar oare sa devenim ”dependenti”, ahtiati dupa  mass-media? Televizorul a ajuns stapanul casei. Internetul, telefonul mobil, “zeii” tutelari  ai tineretului? Unde L-am lasat pe Dumnezeu? Tinerii accesand internetul, pot face conexiuni  intre valori si norme morale? In acest urias sistem informational, binele, frumosul si adevarul nu se acceseaza foarte usor. Putem si trebuie sa-L gasim pe Dumnezeu si pe internet! Citind recent o publicatie literara “Fereastra”(nr.20 din mai 2006, pag 3) am gasit un articol cu un titlu frapant care circula pe internet: ”Interviu cu Dumnezeu”- atribuit lui Octavian  Paler si a carui  paternitate acesta nu o revendica  .
      Dincolo de acest titlu frapant, putem gasi notele unei  meditatii profunde. Iata textul:
             "-Ai vrea sa-mi iei un interviu, deci… zise Dumnezeu .
             -Daca ai timp… i-am raspuns. Dumnezeu a zambit.
             - Timpul meu este eternitatea… Ce intrebari ai vrea sa-mi pui ?
             -Ce te surprinde cel mai mult la oameni ?
          Dumnezeu  mi-a raspuns  :
           -Faptul ca se plictisesc de copilarie, se grabesc sa creasca… iar apoi tanjesc iar sa fie copii; ca isi pierd  sanatatea pentru a  face  bani... iar apoi isi pierd banii  pentru  a-si recapata sanatatea. Faptul ca se gandesc cu teama la viitor si uita prezentul,  iar astfel  nu traiesc nici prezentul, nici viitorul; ca traiesc ca si cum nu ar muri niciodata si mor ca si cum nu ar fi trait.
    Dumnezeu mi-a luat mana si am stat tacuti un timp, apoi am intrebat :
               -Ca parinte, care ar fi cateva dintre lectiile de viata pe care ai dori sa le invete copii tai ?
          -Sa invete ca dureaza doar cateva secunde sa deschida rani profunde in inima celor pe care ii iubesc… si ca dureaza mai multi ani ca acestea sa se vindece; sa invete ca un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai putin; sa invete ca sunt oameni care ii iubesc, dar pur si simplu nu stiu sa-si exprime sentimentele; sa invete ca doi oameni se pot uita la acelasi lucru si ca pot sa il vada in mod diferit; sa invete  ca nu este suficient sa-i ierte pe ceilalti, ca trebuie sa se ierte si pe ei  insisi .
              -Multumesc pentru timpul acordat, am  zis umil. Ar mai fi ceva ce ai dori ca oamenii sa stie?
      Dumnezeu m-a privit zambind si a spus  :
              -Doar faptul ca sunt aici, intotdeauna."
     P.S.   Ce bine ar fi ca tineretul sa acceseze pe internet - mai ales - frumosul, binele si adevarul, sa faca deosebirea dintre comunicarea si comuniunea adevarata! Si in acest spatiu virtual Dumnezeu asteapta sa fie “accesat”si gasit de catre fii Lui!
Preot Nicolae Petrut,

Protopopiatul Beius

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.