miercuri, 3 aprilie 2013

Sa ne amintim de ierarhii noștri, comemorarea PS Ioan Mihălțan, episcopul Oradiei - 5 ani de la trecerea în veșnicie

  Să nu-i uităm pe povățuitorii noștri.
Duminica a doua din Postul Mare a avut loc la Ohaba, jud. Alba, un parastas pentru pomenirea a cinci ani de la trecerea la veșnicie a PS Ioan Mihălțan, episcopul Oradiei.
Vom prezenta două articole apărute în presă în care se relatează despre eveniment.
Cu bunăvoința pr. Vasile Mihălțan, parohul de la Ohaba vom posta și cuvântările rostite de ÎPS Andrei Andreicuț și pr. prof. Dumitru Abrudan.

Stire Trinitas TV


Episcopul Ioan Mihălțan comemorat la Ohaba, județul Alba 
Episcopul Ioan Mihălțan, fost ierarh al Oradiei, a fost pomenit duminica aceasta în localitatea natală, la 5 ani de la trecerea la Domnul. Parastasul a fost oficiat în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Ohaba, județul Alba, de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Înaltpreasfinţia sa oficiat în cursul dimineții Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

„În duminica a doua din Postul Mare am venit și noi la Ohaba la mormântul unui mare părinte duhovnicesc care a făcut mult bine generațiilor întregi de studenți, multor ucenici duhovnicești pe care i-a avut și în mod special, legat fiind sufletește de satul în care a văzut lumina zilei și pe vremea când era dascăl la Sibiu, episcop la Oradea, era nelipsit de aici. Ne-am rugat lui Dumnezeu la Sfânta Liturghie, apoi am oficiat Parastasul și apoi un moment de reculegere lângă crucea unde așteaptă Învierea cea de obște”, a spus ÎPS Părinte Andrei.

Născut la 26 septembrie 1926, Ioan Mihălțan a primit la botez numele de Ioan. A urmat cursurile Liceului “Vasile cel Mare” din Blaj și a studiat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu. În anul 1951, a fost hirotonit preot pe seama parohiei din satul natal, Ohaba, unde a desfăşurat o importantă activitate pastoral-misionară timp de aproape 40 de ani. În paralel, în această perioadă a fost lector şi apoi conferenţiar la Institutul Teologic din Sibiu. După ce a intrat în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, în ianuarie 1990 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii noastre arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei. Doi ani mai târziu devine Episcop titular al acestei eparhii, fiind instalat la 25 octombrie 1992. A trecut la Domnul în dimineața zilei de 17 martie 2008.

Prima biserică din localitatea Ohaba este atestată documentar în anul 1815. Construirea actualului lăcaşului de cult a început în 1926.

 Parastas pentru "păstorul cel bun" al Oradiei

 Duminică, a avut loc în localitatea Ohaba, judeţul Alba, parastasul de cinci ani al episcopului Ioan Mihălțan al Oradiei. La momentul omagial au participat ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, un sobor de preoți care l-au cunoscut pe fostul episcop orădean și rudenii ale ierarhului, episcopul Ioan fiind înmormântat lângă biserica din satul natal.
Fiind în a doua duminică a Postului Mare - a sfântului Grigorie Palama - mitropolitul Clujului a ales subiectul predicii sale "Păstorul cel bun", menționând că preasfinţitul Ioan a fost modelul de păstor pe care îl descrie evanghelia citită "Păstorul cel bun își pune viața pentru oile sale, iar păstorul plătit când vede lupul venind lasă oile și fuge. Preasfințitul Ioan a fost un om bland, străduindu-se să facă tot cât îi stă în putință pentru turma încredințată în pastorație", a rostit ÎPS Andreicuţ.
La sfârșitul Liturghiei arhierești, pr. prof. univ. Dumitru Abrudan, de la Facultatea de Teologie din Sibiu, a vorbit despre arhiereii martiri ai Oradiei: Roman Ciorogariu, care a fost împușcat în mână în timpul unei ședințe din Parlamentul României (perioada interbelică), și Nicolae Popoviciu, care a fost persecutat de regimul comunist. Preotul Abrudan a mai menționat că PS Ioan Mihălțan a fost hirotonit de Mitropolitul Nicolae Mladin, iar la Oradea a fost adus de PS Vasile Coman, mai întâi ca arhiereu vicar, iar mai apoi ca episcop titular. PS Vasile, cunoscându-l pe PS Ioan, a dorit ca el să ducă mai departe pastorația credincioșilor din eparhia unificată de atunci a Bihorului şi Sălajului. Una din dorințele sale era reînființarea Academiei Teologice Ortodoxe de la Oradea, al cărei inițiator a fost PS Roman Ciorogariu. Pentru a realiza acest lucru, PS Ioan a solicitat sprijinul foștilor săi colegi, de la Universitatea Teologică din Sibiu, care au venit să predea la Oradea, făcând ani de zile naveta de la Sibiu la Oradea, până când s-au format noi profesori care să-i asigure continuitatea. Atât în perioada PS Roman Ciorogariu, cât și după 1989, la această școală teologică s-au format preoți pentru tot cuprinsul Bihorului. De asemenea, preotul Abrudan a mai subliniat modelul de viață pe care PS Ioan l-a oferit prin faptele sale.
sursa crisana.ro 


Predica IPS Andrei AndreicutCuvântul pr. prof. univ. Dumitru Abrudan:


Cuvântul pr. Vasile Mihălțan:Cuvântul rostit de ÎPS Andrei la mormântul episcopului Ioan:Ilustrații și fragmente din slujba de pomenire a PS Ioan Mihălțan - biserica de la Ohaba:
 


Ectenie la parastasul de cinci ani PS Ioan Mihălțan:Un comentariu:

  1. In predica IPS Andrei se vorbeste despre un pastor rau. Vezi min 6.30 si urmatoarele.
    Cine are urechi de auzit sa auda.
    De ne-ar feri Dumnezeu de astfel de pastori...

    Din pacate nu cred ca vom mai avea pastori adevarati asa cum era PS Ioan. Cu durere o spun oameni buni.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.