duminică, 2 decembrie 2012

PS Sofronie Drincec a generat un nou scandal la o manăstire din Bihor

Sofroniada în Bihor continuă cu numirea în funcția de stareț la mănăstirea Voiezozi a părintelui Chesarie (Călin Pondroș) de la Izbuc. Părintele Chesarie nu e nimeni altcineva decât unul din oamenii preasfinției sale.




Scandalurile în eparhia Oradiei pornesc mereu de la capii Bisericii, cei care normal ar fi trebuit să întrețină o atmosferă de armonie în cadrul eparhiilor pe care le păstoresc. La puțin timp după instalarea în scaunul episcopal de la Oradea, PS Sofronie, a început cu amenințări și prigoniri asupra subalternilor. Singurii care au scăpat de astfel de “tratamente” au fost cei care aduceau laude la adresa preasfinției sale și îi cunoșteau gusturile când trebuiau oferite cadouri. Ultimul astfel de caz e cel de la manăstirea Voievozi din Bihor unde maica stareță a fost destituită în urma unei afirmații care l-a deranjat pe superiorul ierarhic.

   Totul a început odată cu dorința părintelui Mihail Bujor Tărău, starețul mănăstirii Izbuc, de a scăpa de un preot din mănăstire, considerat incomod. Un viețuitor al mănăstirii Izbuc ne spune că părintele Chesarie era mai apreciat de către monahii din obște (chiar și de către mulți vizitatori) decât starețul Mihail. Totodată părintele Chesarie era și un om fidel episcopului și astfel relațiile dintre cei doi trebuiau rezolvate ca ambii să fie mulțumiți. Pentru a ușura “povara” exarhului Mihail, PS Sofronie s-a gândit să îi găsească lui Chesarie un loc în alte mănăstiri din eparhie. Astfel i s-a oferit postul de egumen la schitul în construcție din apropierea localității Vârfurile (situat pe teritoriul cadastral al județului Bihor) dar datorită condițiilor grele de trai refuzul a fost dat fără a sta prea mult pe gânduri. Ulterior i s-a oferit postul de egumen vacant de la schitul Huta de lângă Finiș dar nici acela nu a fost mulțumitor. Ambele schituri nu aveau condițiile dorite de părintele Chesarie. 

   PS Sofronie a încercat să rezolve situația amiabil încât ambii preoți de la Izbuc să fie mulțumiți. În această conjunctură, și-a amintit că maica stareță Teodora Dorohoi de la Voievozi are “defecte” în gestiune și nu se comportă cuviincios cu personalul. Colac peste pupăză, stareța era printre puținii care aveau îndrăzneala să-l contrazică pe PS Sofronie în deosebi când luxul exagerat al preasfințieisale depășea puterea financiară a subalternilor. La capitolul traiului, PS Sofronie a avut grijă să suplimenteze schema de posturi ale salariaților (“viețuitorilor”) din mănăstirea Izbuc fără a deranja că aceste posturi erau luate de la alte schituri sărace financiar din eparhie. Când maica stareță nu a avut posibilitățile materiale să mai ofere cadourile de lux plăcute preasfințitului a fost pusă pe lista neagră. O fi doar o coincidență? Transformarea locașului monahal de la Voievozi din mănăstire de maici în mănăstire de călugări era o urgență și o necesitate sau un pretext pentru a-și atinge scopurile? Hotărârea s-a luat în sinodul mitropolitan de la Sibiu fără ca ierarhilor din acel sinod să li se fi adus la cunoștință adevăratele motive.

   Cu toate împotrivirile maicii Teodora lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. Părintele Mihail a rezolvat ușor situația cu ajutorul unor fețe bisericești din obștea de la Izbuc. Întâi au avut loc amenințările iar apoi, la ordinul exarhului Mihail, s-a trecut la agresiuni fizice și astfel decizia episcopiei s-a pus în aplicare în cât mai scurt timp: “Au venit pe înserate cu vreo opt mașini și ne-au scos afară. Am reușit să ne luăm doar câteva lucruri din chilie și am plecat”. Plecarea s-a lăsat cu bătăi crunte: “Părintele Chesarie a sărit primul la bătaie – spune fostul duhovnic al mănăstirii, ieromonahul Ioanichie Munteanu– l-am înregistrat cu telefonul și mi l-au luat. Am fost chemat la câteva zile să îl ridic de la poliție dar, înregistrările nu mai erau”. Maica Teodora și părintele Ioanichie au certificate medico-legale care atestă vătămări corporale. 

   Oamenii din anturajul ierarhului caută să se dezvinovățească cu aceleași “argumente” pe care le folosesc mereu după alungarea unui preot sau monah din lăcașul de cult fără a da vreunuia dreptul la apărare. Justificările conducerii eparhiei nu se fac direct, în public ci doar din vorbă în vorbă, prin oamenii fideli ai preasfințitului. Aceștia încearcă să denigreze fosta obște aducând acuze: “Au luat totul și au lăsat mănăstirea goală”. Maica Teodora spune că nu au avut timp să ia nici măcar din lucrurile personale toate căci s-au văzut puși la poarta mănăstirii: “Am reușit să luăm doar o icoană cumpărată de rudeniile mele și o raclă cu moaște primită de părintele de la un ierarh din Rusia”. După ce cazul a fost făcut public Episcopia Oradiei a emis un comunicat de presă în care să se dezvinovățească spunând că au luat animalele si o mulțime de lucruri. Foștii viețuitori spun că nu le-ar fi luat dar rămânând în stradă aveau nevoie de resurse pentru a se întreține. Cu asta au rămas căci lucrurile din chilie au rămas în grija noului stareț.

   Pentru ca decizia episcopului să fie statutară centrul eparhial a realizat toate etapele prevăzute în regulamentul bisericesc. În aceiași zi Episcopia a emis pe numele stareței trei hârtii (având numere de înregistrare consecutive) care conțineau avertisment, mustrare și destituire cu mențiunea să nu fie făcute publice și să nu se afle despre deciziile episcopului în afara eparhiei. Toate etapele au fost parcurse conform regulamentului inclusiv transformarea din așezământ de femei în așezământ de maici. Conform mențiunii sus amintite, maica Teodora nu are voie nici să facă vreo contestație la forurile ierarhice superioare eparhiei de Oradea. Defapt nici nu se știe dacă ar băga-o cineva în seamă. Inițial stareța Teodora s-a împotrivit deciziei chiriarhului “…după atâția ani cât am stat aici acum mă alungă”. Oricine merge la Voievozi poate vedea cât s-a construit în perioada stăreției maicii Teodora ceea ce nu s-ar fi făcut dacă nu se punea suflet pentru acel loc. Maica are o fire mai impulsivă și uneori sare repede cu vorba ceea i-a dat prilej preasfințitului să găsească ușor motive pentru destituirea ei. Motivele oficiale destituirii sunt transformarea din lăcaș de maici în lăcaș de călugări. Acuzele sunt grave de ambele părți. Maica îl acuză pe episcop de agresiune și abuz în funcție iar, episcopul, la rândul său, o acuză de neascultare și agresiune față de două surori din obște amintindu-și de un caz întâmplat în urmă cu câțiva ani. Tristă e însă conjunctura și motivele reale ce stau la baza acestei decizii arhierești dar și felul în care sunt aplicate. Din păcate, nu e singurul caz în eparhia Oradiei.
    Indiferent dacă se va ajunge sau nu la o judecată bisericească maica stareță nu va avea câștig de cauză deoarece a încercat să își facă dreptate singură. Astfel i se aduce acuza de neascultare iar, pentru că și-a luat bunuri pentru a se întreține peste iarnă va primii o pedeapsă aspră din partea consistoriului bisericesc de la Oradea. Rămâne să ne punem întrebarea dacă regulamentul bisericesc și modul de aplicare al acestuia este valabil pentru toți clericii sau doar pentru cei "neascultători" față de preasfinția sa. Să nu uităm că pe foștii viețuitori de la Voievozi îi așteaptă vremuri de grele încercări putând fi chiar excomunicați din monahism pentru că nu s-au supus deciziilor arhierești și au luat vaci și icoane din mănăstire pentru a se întreține peste iarnă în timp ce Episcopul Sofronie a fost "iertat" de sinod pentru că a trădat Biserica Ortodoxă și a sfidat învățăturile Sfinților Părinți ai Bisericii slujind cu un episcop eretic la Bobotează pe malul Crișului în centrul municipiului Oradea. Dar pentru mai marii Bisericii asta mai puțin contează. I-am aduce aminte preasfinției sale de pilda din Evanghelie cu datornicul nemilostiv care a fost iertat de datoria mare ce o avea dar nu a vrut să ierte pe un frate pentru o datorie mult mai mică.
   Aceste lucruri nu se întâmplau în timpul păstoriei vrednicilor ierarhi pe care i-a avut Oradea până la PS Ioan Mihălțan inclusiv.
Marius Pop
Valeria Nicoară
Oradea, 30 noiembrie, 2012
Detalii despre acest caz au fost relatate și în presa locală. Vezi linkul: 
 http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/oastea-domnului-sofronie-mazilirea-staretei-manastirii-voivozi-a-aruncat-episcopia-ortodoxa-intr-un-nou-scandal-national-104999.html

17 comentarii:

  1. Cred ca... diavolii isi arata coltii rau de tot.... zapacesc si pe unii conducatorii ai bisericii sau mai intra prin manastiri si fac tulburare doar ca sa ajunga sa ne tulbure si sufletele noastre, dar noi nu ne lasam de adevarata noastra credinta ortodoxa, nu ne lasam influientati .. zicea un mare pustnic: DACA AI DUHOVNIC SI SIMTI CA NU TE DUCE IN RAI SA-TI CAUTI ALT DUHOVNIC.(ortodox binenteles)
    Asa ca pan la urma chiar si PS tre sa se fereasca sa faca cineva niste dezlegari pt sfintia ssa... ca uite ....saracu ce s-a mai intamplat. unde e dragostea frateasca de care ne da exemplu???!!!! asa iubeste vladica pe preoti.. ...doamne, atunci pe noi mirenii oare cat de mult ne iubeste?????? as vrea sa-l intreb pe PS VLADICA SOFRONIE da sa ne si raspunda cat de multa dragoste are pt semenii lui.>?/??/?/!!?!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lasa tu dragostea lui si o arata pe a ta, sa vedem cat suferi un om al strazi jegos daca ti-l aduc la masa si la baie, atunci no sa mai fi ortodoxa te muti la martori lui Antihrist

      Ștergere
    2. ANONIMULE ESTI UN OM AL LUI SOFRONIE. TI-AM DAT UN RASPUNS LA COMENTARIUL DE JOS. SOFRONIE SE VICTIMIZEAZA DAR FAPTELE SUNT REALE. OARE CINE E VICTIMA SOFRONIE SAU ORTODOXIA DIN BIHOR DISTRUSA DIN INTERIORUL BISERICII DE OAMENI CA ACEST EPISCOP PE CARE IL APERI? NU VEZI CA ARE INTENTIA DE A DISTRUGE TOT CE AU CLADIT IERARHII DINAINTEA SA?

      Ștergere
  2. Ce e rau ca si-au luat cateva icoane si vacile? Nu ei le-au crescut acele vaci? Poate episcopul ar fi vrut sa i le dea lui asa pe de geaba. Oare acest episcop a muncit sau a sustinut cu ceva ce s-a facut acolo? Sunt curioasă ce averi au cei ce o judecă pe măicuţă şi pe preotul care era cu ea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirela. cand esti in manastire, nimic nu mai este al tau. nici vaca din grajd nici mertzanul vito (care il "avea manastirea")
      SI nu ii plange de mila la cuvioasa, pentru ca a fost urmarita penal pentru agresiune fizica de multe ori, este acuzata ca si-a ucis mama (privare de medicamente), tatal (l-a agresat pana a facut infarct). si ma opresc ca am varsat prea multa rautate.

      Ștergere
    2. Lasa acuma ca doar nu a dus maica asta mai mult decat episcopul. Inseamna ca nu sti ce trai duce domnul Sofronie!!!, - sau poate esti tocmai unul dintre ai lui.
      In ce priveste acuzatiile aduse de tine cred ca exagerezi. N-o fi ea usa de biserica, dar nici chiar asa cum vrei sa o caracterizezi tu.

      Ștergere
  3. Mănăstirea Voievozi era în proces cu o ceată de mafioţi care doreau să construiască lângă mănăstire hoteluri şi parc de agrement. Episcopul Sofronie a devenit prieten peste noapte cu acei bogătaşi şi le-a promis că, pe viitor, nu îi va împiedica nimeni în planul lor. Iată că a sosit şi soluţia mult aşteptată. Mănăstirea are un nou stareţ şi bogătaşii îşi pot continua treaba căci târgul s-a făcut: s-e va renunţa la proces. Pe de altă parte, stareţul Mihail a scăpat de preotul Chesarie şi toată lumea e mulţumită. Cătă dibăcie!!! Dar şi câtă escrocherie!!! Şi să îl vedeţi când vine la Marghita cum ne priveşte ca pe proşti şi are pretenţia să ne plecăm în faţa sa ca la un sfânt...

    RăspundețiȘtergere
  4. Adica, a spus sinodului ca vrea sa transforme din maici in calugari fara sa spuna ca asta e doar pretextul sa le alunge pe maici pentru a-si baga omul lingusitor in functie buna. Ce perversitate !
    Si pentru ca se vede cu musca pe caciula a interzis sa se mediatizeze.

    RăspundețiȘtergere
  5. “Am reușit să luăm doar o icoană cumpărată de rudeniile mele și o raclă cu moaște primită de părintele de la un ierarh din Rusia” OAMENI BUNI CUVIOASA MINTE CU NERUSINARE. si-a dezbinat familia, nu mai tine legatura cu nimeni din familia ei de ani buni de zile, si-a ucis tatal(indirect) mama in mod direct prin privarea de un tratament medicamentos adecvat bolii degenerative de care suferea. a furat bani, a facut cereri de restituire tva in mod fraudulos, a santajat si mituit. am uitat sa zic ca e inscrisa in evidenta persoanelor cu boli psihice grave, drept urmare nu mai are voie sa conduca autovehicule.
    deci toti cei care ii plangeti de mila, va rog sa va opriti pentru ca nu stiti ce persoana este.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MAICA DESPRE CARE VORBESTI AR VREA SA TE INVITE FATA IN FATA IN DIRECT LA UN POST DE TELEVIZIUNE. AI AVEA CURAJUL SA-I SPUI ACESTE LUCRURI PRIVIND-O IN OCHI ASTFEL INCAT SA ITI POATA DA REPLICA PE LOC? ACESTE ACUZE DIN SPATELE UNUI ANONIMAT SUNT DE NIVELUL PARINTELUI ANTIM OPREA. TE ROG SA IMI DAI UN RASPUNS PUBLIC SI SA ITI ASUMI RESPONSABILITATEA PENTRU AFIRMATIILE FACUTE.
      MULTUMESC PENTRU INTELEGERE.

      Ștergere
    2. Se pare ca anonimul a ramas fara grai...

      Ștergere
    3. Cu cel mai mare drag, doar ca nu se poate dialoga cu aceasta cuvioasa. in ultimii 30 de ani am dialogat de putine ori. ah...da da o cunosc de mai demult ca si dvs. si nu numai ca pot sa ii spun in fata, dar am si dovezi (plangeri la politie, ceritificate medicale, filmari, poze etc) E mai bine sa fii anonim, pentru ca astfel lumea nu stie cu cine sta de vorba, deci nu pot fi acuze personale.

      Ștergere
    4. Anonimule,
      Te rog sa le faci publice. Ce te opreste sa faci asta, daca dovezile despre care spui exista cu adevarat?
      ASTRADROM a spus ca subiectul ramane deschis. Te rog incearca, curaj...

      Ștergere
  6. ce pacat.... da adevarat ii ca nici maica aia nu ii cu toate,da nici sofronie cu "gasca"/maica macar a muncit dar sofronie?ce a facut?mese pompoanse cadouri tpti sa ii fie supusi...ce chefuri tragea pe la cefa...a uitat? si cate alte plocoane...de ce in cazul cu bratca nu se recunoaste motivl pt care s-a insistat si l-au bagat cu forta pe preotul de la rohani?i-a venit greu ps-ului sa restituie suma de 30.000euro p care preotul din rohani i-a dat-o lui si "baietilor lui" pt parohia avram iancu....:)acolo nu l-a vrut primaru:)) si i-au incurcat pe "baietii"lui sofronie...mda....teroare is astia,cred ca fostii ierarhi se intorc in mormant la ce se intampla in eparhie....si cate ar mai fi de povestit si de zis...da degeaba....ca tot asa raman toate...nimeni nu face nimic.::(

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa vedem ce reactie va avea episcopul Sofronie la cazul de coruptie si spalare de bani a maicii Mina de la man. Sf. Cruce din Oradea ce a fost dat in vileag in urma cu cateva zile (televiziune, ziare locale etc.).
    Despre musamalizarea cazului cu pamantul de la marginea Oradiei am vazut. Nu ne mira, ca doar cine se aseamana se aduna si o mana spala pe alta.
    In cazul Teodorei de la Voievozi nu sunt dovezi si au persecutat-o.
    In cazul maicii Mina sunt atatea dovezi clare si PS Sofronie o protejeaza.
    E clar. Asta e mafia din eparhia Oradiei!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am multe nelamuriri in privinta acestui articol, in primul rand Parintele Chesarie nu este asa cum il numitii voi, este un om la fel ca noi toti bolnav, venit de la Sibiu pentru cautarea linistii, a fost instalat la Voievozi ca staret pentru ca nu era alt parinte isponibil in rangul de Protosinghel, in al doilea rand in canoanele biserici noastre scrie clar ca sa nu purtam noi grija celor mai mari, ca le-o poarta deja Dumnezeu, prin aceste comentarii si articole chiar indecente "Sofroniada" dar ce sunteti voi, as dori sa imi declar antipatia contra oamenilor care se cred Dumnezei, ce diferenta este intre voi si canale de stiri care cauta prin orice mijloace sa judece biserica, ca vezi cine stie ce rating or avea.
    Cea ce ma deranjat enorm este sminteala care o posedati in randul oamenilor, in judecata voastra proasta si a mea de asemenea, nu facem decat sa ne osandim sufletele si sa facem pacate impotriva Sfantului Duh. Prin acestea zicand rau de biserica, care este mireasa si trupul Lui Hristos, prin care purcede Duhul Sfant pe pamant, iar de capii ei care sunt pusii de Hristos, Dumnezeu le stie faptele si ii va judeca, as dori sa stiti ca sunt deplin de nemultumit, am crezut ca Astradrom e o organizatie cu scopuri crestine, iar voi nu prea demonstrati a fi crestinii, va rog sa luati aptitudine si indreptare. Nu suntem pe pamant sa judecam pe altii, suntem pe pamant sa ne judecam pe noi. Cu judecata care judecam vom fi judecati

    Ma iertati pentru orice neplacere si gresala, Va rog, daca va declarati ortodocsi, ortodocsi sa si fiti

    Ortodox= drept credincios, om cu parere dreapta, povatuit de Duhul Sfant, de aceeadaca ati fi cu adevarat oameni cu parere dreapta ati judeca ca si Hristos, nu ati barfi

    In loc sa va legati de cei care distrug biserica sa faceti campanie impotriva nedreptatii, voi faceti campanie impotriva episcopilor, care asa cum sunt pastreaza si ocrotesc ortodoxia, uite acum observati ca cei pe care ii judecatii va dau exemplu de comportament.

    Voi va legati de pacatele oamenilor ca niste judecatori in loc sa vedeti binele, vedeti raul

    Paiul din ochiul lor si barna din ochiul nostru, in loc sa ne vedem pe noi si sa ne judecam faptele cele ascunse vedem micile lor placeri pamantesti, mai mari sunt pacatele noastre, mai ales ale mele, ticalosului.


    Ma iertati pentru orice neplacere si gresala, Va rog, daca va declarati ortodocsi, ortodocsi sa si fiti


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ai un interes sa aperi aceasta mafie din Bihor. Se vede clar ca incerci sa schimbi subiectul discutiei. Nimeni nu a ponegrit ortodoxia. Sofronie nu e reprezentantul ortodoxiei ci doar vanzatorul ei. Vezi faptele sale si te vei convinge. Lasa justificarile.
      Ii felicit pe ASTRADROM ca au avut curajul sa desconspire mafia din Bihor si le doresc succes.
      Sofronie se plange ca e victima unor atacuri. Ce atacuri domnilor? Sunt realitati clare, pentru cine vrea sa le vada.
      Nimeni nu a zis rau de Biserica in acest articol, in schimb s-a demascat comportamentul si atitudinea unor oameni, ca episcopul Sofronie, care pe unde trec fac Biserica de rusine.

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.