joi, 25 ianuarie 2024

Căderea Constantinopolului: 29 mai 1453

 În România se vorbește tot mai puțin despre căderea Constantinopolului.
Fiind în săptămâna de rugăciune ecumenică, ar trebui să ne amintim tot mai mult despre acest exemplu oferit de istorie.

Noul împărat, Constantin XI Paleologul încă spera la o alianță cu Occidentul. El l-a implorat pe Papa Nicolae V să trimită teologi la Constantinopol, pentru a convinge oamenii și clerul de acolo să accepte unirea. Papa a trimis oameni împăratului, iar rezultatul a fost că unirea dintre Bisericile Romei și Constantinopolului a fost proclamată solemn pe 12 decembrie, 1452 În catedrala Hagia Sophia -, marea biserică construită de Iustinian cu opt secole înainte.

Dar această unire, ca cea din Florența, a fost sortită eșecului. Majoritatea preoților greci, a călugărilor și a poporului (amintindu-și poate, de cotropirea Constantinopolului de către soldații celei de-a Patra Cruciade) s-a opus unirii cu “ereticii” și “schismaticii” din Occident. Delegaţii  papalității au încercat să-i convingă pe greci că unirea era necesară, dar oamenii au răspuns așa: - Mai degrabă turbanul decât mitra papală!”—mai bine să fim conduși de sultan decât papa. Din păcate, prea curând își vor vedea dorința împlinită.

miercuri, 24 ianuarie 2024

Ce sărbătorim la 24 ianuarie. Mica Unire a principatelor române.

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859 – numită şi „Mica Unire”, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Unirea celor două principate a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

duminică, 21 ianuarie 2024

Ultima Liturghie la catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol.

Dacă ne uităm în istorie, observăm că datorită compromisurilor, cu catolicii, ortodocșii au avut de suferit.

Catolicii nu s-au întors la credința pe care au avut-o înainte de 1054, ci au profitat de puterea politică pe care o avea Roma, încercând să atragă și pe alții la căderea lor.
Constantinopolul a căzut în urma slujirii ortodocșilor cu catolicii. O liturghie comună a însemnat ultima noapte de rezistență.
Vă propun să vedeți și articolul care urmează (tradus din engleză):


HAGIA SOPHIA ȘI PUȚIN CUNOSCUTA ULTIMĂ LITURGHIE

luni, 15 ianuarie 2024

La 15 ianuarie s-a nascut Mihai Eminescu


 Azi, 15 ianuarie 2023, se împlinesc 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, supranumit și “Luceafărul poeziei românești”. Eminescu este autorul celui mai lung poem de dragoste omologat de Academia Recordurilor Mondiale – Luceafărul. Marele poet a început să îl scrie în 1873 și l-a publicat peste 10 ani, în 1883.

 

sâmbătă, 13 ianuarie 2024

De ce nu mai avem încredere în Trinitas Tv și în unele fețe bisericești...

Trinitas Tv, IPS Teodosie și pr Ioan Istrati promovează misionari New Age. Oare de ce?

Postul de televiziune al Patriarhiei Române promovează misionari din mediul New Age. Nu o singură dată l-am văzut pe ezoteristul Constantin Dulcan, dar și pe alții din această tagmă. Recent, pe 8 ianuarie, pe pagina de facebook Trinitas Tv a fost repostată o emisiune cu misionarul New Age, Dorel Vișan, căruia IPS Laurențiu Streza i-a oferit cea mai înaltă distincție pentru mireni. Dorel Vișan propovăduiește învățături New Age la trinitas Tv, împreună cu Cristi Gava (rumble.com)

Aceștia au un rol clar în România, acela de a face prozelitism budist, ceea ce o face mult mai intens cu sprijinul Trinitas Tv. Acești propagandiști ai noii religii mondiale, New Age, au câștigat foarte multă credibilitate în fața credincioșilor ortodocși prin simpla lor apariție la posturi de televiziune ale Bisericii Ortodoxe, chiar dacă nu răspândeau învățături eretice. Prin promovarea unor erezii, asumate de reporterul Trinitas Tv, domnul Cristi Gava, foarte mulți credincioși cad în înșelare.

vineri, 12 ianuarie 2024

Ioviță Vasile vine cu noi aberații. Despre ''securiștii" care îi arată cât e de incult în materie de teologie.

 Un incult teologic, apărător al schismaticilor și calomniator de serviciu din rândul nepomenitorilor poartă numele: Vasile Ioviță. Acesta vine cu alte afirmații nedovedite.

Ioviță nu e acceptat la slujbe de nici un preot din zona Sălajului

Nepomenitorii, cei mai mulți dintre ei, au dat dovadă de lipsa discernământului și tact misionar, dar mai ales de incultură din punct de vedere teologic, limitându-se la explicații despre canonul 15 care le place lor. Unul dintre aceștia este și Vasile Ioviță care se ceartă cu toată lumea, calomniază și jignește fără temei și argument. De aceea, afirmațiile sale calomnioase, pe lângă că sunt lipsite de argumente teologice credibile, dau dovadă de incultură teologică.

Despre acest aspect, am mai scris zilele trecute: https://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2024/01/aberatiile-nepomenitorului-vasile.html

Ieri, nepomenitorul Ioviță s-a gândit să mai aducă (pe blogul său) unele aberații și mai mari, fapt ce îl face să fie din nou în centrul atenției, așa cum îi place lui. Dar totodată cade tot mai mult în direcția ridicolului. Dacă cu lucruri bune nu este capabil să se remarce, măcar cu aberații ieftine (pe măsura lui) o poate face.

Despre ce e vorba? Simplu, despre noi calomnii de tipul nepomenitorilor dornici de scandal. Daca a dat dovadă de incultură teologică în ce privește ermineutica și iconografia bisericească, s-a gândit să dea dovadă și de prostie omenească, așa după nivelul lui intelectual. Astfel, s-a gândit să ne acuze că suntem securiști. Desigur, fără dovezi, așa cum știu nepomenitorii să facă de obicei. Acest stil de acuzații fără dovezi, de tip șoșocist, îl reprezintă pe domnul Ioviță.

sâmbătă, 6 ianuarie 2024

Aberațiile nepomenitorului Vasile Ioviță. Apărătorul schismaticilor și "specialist" în iconografie.

 Nepomenitorul Vasile Ioviță bate câmpii în materie de iconografie, dar simte nevoia să se exprime față de o icoană publicată pe un site care l-a “supărat” teribil. De ce?

Pentru a înțelege mai bine cine este Vasile Ioviță, vă aducem la cunoștință că domnia sa a făcut parte din gruparea lui Emanuel Oros (falsul monah Antonie) întâlnit pe unele rețele de socializare. Domnul Oros, înainte de caterisire a fost preot la parohia Mesteacăn, jud. Satu Mare. Poate că ați ghicit: Este acel despre care presa din România scria că a furat moaștele Sfântului Haralambie, în Grecia, ca mai apoi, ca prin minune, toată vina a căzut pe doi dintre ucenicii acestuia (Serafim și Bogdan) care azi nu vor să-i mai audă de numele. De asemenea, Vasile Ioviță a avut colaborări și cu gruparea schismatică a lui Sava și Ciprian Staicu, cu care domnul Ioviță era în mare cârdășie până în ianuarie 2018. Tot Vasile Ioviță este unul dintre cei care a luat atitudine în apărarea fostului preot Cosmin Barză din Tg. Jiu, trecut recent la o sectă de stil vechi...

Menționăm că nu toți nepomenitorii împărtășesc ideile și apucăturile lui Vasile Ioviță. Domnul Ioviță, un om de orientare șoșocistă, mereu pe scandaluri și ceartă cu toți care nu-i împărtășesc ideile, uită să aducă argumente, de cele mai multe ori. Dar, important e că se exprimă refulându-și frustrările pe blogul său personal. Din ceea ce a scris tragem concluzia că are cunoștințe foarte slabe de ermineutică și iconografie, dându-și cu părerea probabil din instinct sau la comanda cuiva. Ce mai contează acum... deja a zis-o...

În cele ce urmează vom posta un articol prin care vom arăta de ce spunem că Ioviță bate câmpii în materie de iconografie, dar nu numai:

vineri, 5 ianuarie 2024

Schismaticul Cosmin Barză din Tg. Jiu și alianța acestuia cu un canal de propagandă New Age, pentru a lovi în BOR.

Doamna Cameleon a României implicată și în acest scandal instigând oamenii la revoltă împotriva conducerii BOR, în timp ce, tot ea, ne prezintă ca oameni de înaltă ținută spirituală pe misionarii New Age.

 


Am urmărit o emisiune pe canalul Zeus Tv” în care „Doamna Cameleon a României”, senatoarea Șoșoacă, a apărut alături de fostul preot Ioan Cosmin Barză. Da, ați înțeles bine: pe canalul lui Lazarus. Toate ca toate, dar în acea emisiune se ascundea un detaliu important. Domnul Cosmin Barză a trecut la o grupare schismatică de stil vechi ținând secretul doar în cadrul grupării locale pe care și-a creat-o.

Înainte de a intra în subiect, aș vrea să amintesc că „Zeus Tv duce o intensă propagandă de denigrare a Bisericii Ortodoxe Canonice din România, în special a conducerii Bisericii, promovând simultan misionari ai religiei New Age, printre care falsul preot Adrian Singurov, senatoarea Diana Șoșoacă, clarvăzătoarea Carmen Harra (care anunța nu demult trecerea la o nouă religie „care unește omenirea”[1]) și alții... Însuși numele „Zeus Tv” spune multe, pentru cine vrea să priceapă.