marți, 4 februarie 2014

Avram Iancu comemorat la Beius



 


Parastas pentru eroul Avram Iancu la Biserica din centrul Beiusului






Prin grija presedintelui Viorel Ianc, Asociatia “AVRAM IANCU BEIUS”, a organizat in data de 01-02 februarie 2014 in Municipiul Beius, comemorarea trecerii prin Beius a lui AVRAM IANCU.

In Biserica Ortodoxa din centrul orasului in 02.02.2014, la orele 12,00 s-a oficiat parastas pentru CRAISORUL MUNTILOR – AVRAM IANCU.

Au participat membrii ai acestei asociatii, cadre militare in rezerva, multe personae din orasul nostru precum si un grup de copii frumos imbracati in port popular.

S-a trecut la inmanarea diplomelor pentru cei care au activat sau au ajutat asociatia dupa care programul manifestarilor a continuat cu depunerea unei jerbe de flori la bustul acestui mare erou national din parcul oraslui. 

 Astăzi, Avram Iancu este considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, iar memoria lui este cinstită în mod deosebit de români și îndeosebi de moti, între care trăiesc și azi urmașii foștilor lăncieri ai lui Iancu, de la 1848.

S-a nascut in 1824,  Vidra de Sus  si a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.
A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare.

Devenit erou printre moţi cu ocazia evenimentelor din 1848-1849, considerat un simbol al luptei românilor pentru drepturi politice încă din timpul vieţii, amintirea lui Avram Iancu trezeşte şi azi sentimente şi emoţii puternice pentru orice român din Transilvania.

Avram Iancu a devenit erou printre moţi cu ocazia evenimentelor din 1848-1849, considerat un simbol al luptei românilor pentru drepturi politice încă din timpul vieţii, amintirea lui Avram Iancu trezeşte şi azi sentimente şi emoţii puternice pentru orice român din Transilvania. A participat si la intrunirile de rezistenta romaneasca in timpul impunerii uniatismului de catre habsburgi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.