sâmbătă, 12 octombrie 2024

IPS Ioachim Băcăuanul în fața unei noi provocări. Prozelitismul religios de tip New Age cu implicarea unor fețe bisericești ortodoxe în Moldova.

 Banul - ochiul dracului sau joaca de-a ortodoxia?

Ierarhii moldoveni și propaganda New Age din Iași, Suceava și Bacău

 


    Arhiepiscopa Sucevei și Rădăuților este readusă din nou într-un scandal interortodox datorită implicării în propaganda New Age din România. Deși IPS Calinic de la Suceava a fost sesizat de mai multe ori, totuși nu a luat nici o măsură. Se pare că cele lumești sunt prioritare ortodoxiei, la Suceava. Se cunosc acțiunile de la Sihăstria Putnei, cu implicarea sectei mormonilor care administrează Super Teach[1], a propagandei LGBT în școli cu implicarea doamnei Daniela Ceredeev[2], și multe altele. Iată că Arhiepiscopia Sucevei nu este străină nici de evenimente de tip ezoteric, New Age, care se vor desfășura la Bacău în perioada 17-20 oct. 2024. Deși (dintre cele prezentate mai sus) unele aspecte au fost sesizate și Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, problema nu a fost dezbătută nici la nivelul sinodului mitropolitan. Totul rămâne în aer, IPS Teofan și membrii sinodului mitropolitan neluând nici o măsură până în prezent. Se știe însă că în mediile New Age se învârt sume foarte mari de bani. Acesta o fi motivul tăcerii distinșilor ierarhi moldoveni?

     Deoarece, anul acesta evenimentele au loc la Bacău, solicităm IPS Ioachim Giosanu să ia măsurile necesare, legale și canonice, pentru delimitarea ortodoxiei de astfel de acțiuni antiortodoxe[3]. Vom prezenta public scrisoarea noastră către IPS Ioachim Băcăuanul înregistrată la sediul asociaței ASTRADROM cu Nr. 36 din 09.11.2024:

 

Către

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Înalt Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul

Înalt Preasfințite Părinte,

 

După scandalul provocat, anul trecut, de Conferința Internațională de Terapii Holistice și Metafizice din România – Holistic Fest – Sibiu 2023, un nou atac de tip New Age la adresa Bisericii Ortodoxe Române se pune la cale la Bacău, unde șamani, maeștri reiki, numerologi și energoterapeuți vor susține conferințe, cu participarea unui preot ortodox.

Este vorba despre cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Holistic Therapy - Festival de Spiritualitate si Terapii Complementare[4], eveniment ce se va desfășura în perioada 17 – 20 octombrie la  Fiald Hotel & Spa Bacău.

Nu ne miră prezența maeștrilor reiki sau a practicanților șamanici de arte magice[5] și nici a specialiștilor în numerologie, astrologie, tarot și feng shui, care își propun „să îi ajute pe oameni să își descopere abilitățile și talentele, să-și redescopere rădăcinile și să-și trezească puterile pe care Dumnezeu le-a pus în fiecare dintre noi”[6].

Ceea ce ne miră, însă, este participarea unui preot ortodox la acest festival ezoterist, gest prin care acesta nu face altceva decât să producă derută în sânul credincioșilor ortodocși, zdruncinându-le credința. De pe pagina de facebook a evenimentului aflăm că „autorul Crin-Triandafil Theodorescu (preot, speolog, muzeograf, cercetător, doctorand și căutător al miracolelor divine) va vorbi publicului despre noul său volum de predici nonconvenționale, eseuri, poeme în proză și povestiri-mărturisire intitulat „Cerșetorul de albastru”, apărut la Editura Cărțile Tango.”

Evenimentul face parte dintr-un turneu de promovare a volumului semnat de pr. Crin-Triandafil Theodorescu, turneu ce cuprinde lansări de carte la Fălticeni (sala Draga Olteanu Matei - pe 16 octombrie, ora 18), la Suceava (sala "Pimen Arhiepiscopul" din Centrul Eparhial - pe 17 octombrie, ora 17) și la Iași (Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan - pe 18 octombrie la ora 17)[7].

De pe aceeași pagină mai aflăm că amfitrioana acestui eveniment este scriitoarea Alice Nastase Buciuță, editoarea volumului „Cerșetorul de albastru”, care se recomandă drept „feministă, umanistă și theata-healer”, ea însăși prezentă la festival cu o conferință despre „energia despărțirilor și a regăsirilor dintre oameni”. Alice Nastase este o mare admiratoare a Mihaelei Miroiu, pe care o descrie drept „profesoara mea de curaj, de generozitate, de bunătate, de politică dreaptă, de feminism, de umanism, de iubire, de fericire. Nimic, dar absolut nimic n-a mai fost la fel în viața mea după ce am întâlnit-o! Eu o consider un fel de arhanghel al cunoașterii pe pământ...”[8] Nu aceeași părere o au fostele studente ale SNSPA care au devoalat, recent, faptul că „matroana stabilimentului de spălat creiere pe motive de ideologie de gen” și „feminism”, Mihaela Miroiu, știa de peste 20 de ani despre abuzurile sexuale din cadrul instituției de învățământ superior[9]...

Descriind, în revista Tango una din edițiile precedente ale Festivalului Holistic Therapy din Bacău, scriitoarea Alice Nastase Buciuță mărturisea: Am dansat cu Ioan Prisecaru dansul lui energetic, am cuprins lumea, dragostea, universul, tinerețea, soarele între palmele mele și muzica s-a așezat în mine altfel decât o făcuse vreodată până acum. Eu, care mă lăudam că am reinventat tangoul, am înțeles că nu știam mai nimic despre dans. Nici despre energie, dragoste, armonie… Am ascultat-o pe fascinanta Meda Diana Voicu vorbind despre cristale, despre conștiință, despre întâlnirile noastre esențiale cu cristalele care ne cheamă, și, datorită înțelesurilor pe care Meda ni le-a dăruit, am simțit până-n suflet vibrația cristalelor splendide care ne așteptau în sala de alături. Am trăit alături de Ana Yin momentul holistic cu cacao ceremonială în care Ana a presărat petale uscate de trandafiri și ne-a condus într-o meditație în care eu m-am pierdut, m-am regăsit, m-am înălțat. Am lăsat acolo, în ceremonia divină condusă de Ana, tot felul de trăiri de care nu mai aveam nevoie. Pumnalul de cristal al splendidei șamanițe a tăiat energiile rele, cuvântul ei a vindecat, licoarea sa m-a înălțat cu o mie de pași spre fericire.”[10]

Pare greu de crezut că pr. Crin-Triandafil Theodorescu ar fi adus la cunoștința Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului implicarea sa în desfășurarea unui eveniment care contravine moralei creștine și învățăturii de credință a B.O.R. După toate probabilitățile, nici în perioada pandemiei, pr. Theodorescu nu a cerut binecuvântare pentru a promova mascat vaccinarea anticovid în rândul credincioșilor români: „Da, m-am vaccinat fluierând şi o să fac şi boosterul. Pentru că singura grădină în care dau cu sapa e conştiinţa mea.”[11] Consecințele vaccinării se văd azi cu ochiul liber: cancere agresive și morți pe bandă rulantă.[12] Așadar, „grădina” în care pr. Theodorescu și alții ca el „dau cu sapa” nu e doar propria conștiință, ci e conștiința tuturor credincioșilor care îi urmăresc, le ascultă îndemnurile, le citesc cărțile și participă la evenimente de tipul celui organizat la Bacău. Prezența pr. Theodorescu, secondat de theata-healer-ul Alice Nastase Buciuță, la Centrul Eparhial din Suceava și la Muzeul Mitropolitan Iași este la fel de derutantă pentru credincioșii ortodocși, cu atât mai mult cu cât evenimentul organizat de Arehipepiscopia Sucevei și Rădăuților este coordonat de inspectorul școlar Daniela Ceredeev[13], susținătoarea unui „Manual pentru predarea și integrarea la clasă a egalității de gen” și coordonatoarea unui ghid cu nuanțe de propagandă homosexuală[14].

Din nefericire, deși societatea civilă a sancționat public derapajele doamnei preotese Ceredeev[15], aceasta continuă să se implice în evenimente care pun într-o lumină nefavorabilă Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. În aceeași situație dezonorantă se află și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda lansării de carte din data de 18 octombrie. Nădăjduim că sesizarea noastră va determina anumite schimbări în program.

În concluzie, ținând cont de faptul că Biserica Ortodoxă condamnă vehement practicile ezoterice, solicităm ca Arhiepiscopia Romanului și Bacăului să se delimiteze oficial de Festivalul Holistic Therapy, eveniment care promovează interese străine de ethosul românesc și de credința ortodoxă, și să ia măsurile necesare pentru a împiedica participarea unui preot ortodox la acest eveniment.

Denaturarea identității de neam și credință prin evenimente de acest fel, tot mai des petrecute în spațiul românesc, poate avea consecințe greu de cuantificat la nivelul conștiinței creștine și atrage după sine răspunderi pe măsură.

 

 

Comitetul de Conducere al Asociației ASTRADROM

Purtător de cuvânt și responsabil cu mass-media,

Marius Pop







 



6 comentarii:

  1. Toti sunt corupți. Nu va avea nici un ierarh curajul să deschidă gura.
    Doar un ierarh curat va putea repara situația.

    RăspundețiȘtergere
  2. Îl știu pe popa Theodorescu. Pentru bani și faimă vinde și pe măsa, nu doar credința. Tare îi place să fie aplaudat și felicitat, pentru asta se zbate necontenit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Capitolul 3
    1. Şi aceasta să ştii că, în zilele din urmă, vor veni vremuri grele;
    2. Că vor fi oameni iubitori de sine, iubitori de arginţi, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără cucernicie,
    3. Lipsiţi de dragoste, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, cruzi, neiubitori de bine,
    4. Trădători, necuviincioşi, îngâmfaţi, iubitori de desfătări mai mult decât iubitori de Dumnezeu,
    5. Având înfăţişarea adevăratei credinţe, dar tăgăduind puterea ei. Depărtează-te şi de aceştia.
    6. Căci dintre aceştia sunt cei ce se vâră prin case şi robesc femeiuşti împovărate de păcate şi purtate de multe feluri de pofte,
    7. Mereu învăţând şi neputând niciodată să ajungă la cunoaşterea adevărului.
    8. După cum Iannes şi Iambres s-au împotrivit lui Moise, aşa şi aceştia stau împotriva adevărului, oameni stricaţi la minte şi netrebnici pentru credinţă.
    9. Dar nu vor merge mai departe, pentru că nebunia lor va fi vădită tuturor, precum a fost şi a acelora.
    10. Tu însă mi-ai urmat în învăţătură, în purtare, în năzuinţă, în credinţă, în îndelungă răbdare, în dragoste, în stăruinţă,
    11. În prigonirile şi suferinţele care mi s-au făcut în Antiohia, în Iconiu, în Listra; câte prigoniri am răbdat! şi din toate m-a izbăvit Domnul.
    12. Şi toţi care voiesc să trăiască cucernic în Hristos Iisus vor fi prigoniţi.
    13. Iar oamenii răi şi amăgitori vor merge spre tot mai rău, rătăcind pe alţii şi rătăciţi fiind ei înşişi.
    14. Tu însă rămâi în cele ce ai învăţat şi de care eşti încredinţat, deoarece ştii de la cine le-ai învăţat,
    15. Şi fiindcă de mic copil cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să te înţelepţească spre mântuire, prin credinţa cea întru Hristos Iisus.
    16. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înţelepţirea cea întru dreptate,
    17. Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, bine pregătit pentru orice lucru bun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cap. 4
    1. Eu te îndemn deci stăruitor în faţa lui Dumnezeu şi a lui Hristos Iisus, Care va să judece viii şi morţii, la arătarea Lui şi în împărăţia Lui;
    2. Propovăduieşte cuvântul, stăruieşte cu timp şi fără de timp, mustră, ceartă, îndeamnă, cu toată îndelunga-răbdare şi învăţătura.
    3. Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învăţătura sănătoasă, ci - dornici să-şi desfăteze auzul - îşi vor grămădi învăţători după poftele lor,
    4. Şi îşi vor întoarce auzul de la adevăr şi se vor abate către basme.
    5. Tu fii treaz în toate, suferă răul, fă lucru de evanghelist, slujba ta fă-o deplin!
    6. Că eu de-acum mă jertfesc şi vremea despărţirii mele s-a apropiat.
    7. Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit.
    8. De acum mi s-a gătit cununa dreptăţii, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător, şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce au iubit arătarea Lui.
    9. Sileşte-te să vii curând la mine,
    10. Că Dimas, iubind veacul de acum, m-a lăsat şi s-a dus la Tesalonic, Crescent în Galatia, Tit în Dalmaţia;
    11. Numai Luca este cu mine. Ia pe Marcu şi adu-l cu tine, căci îmi este de folos în slujire.
    12. Pe Tihic l-am trimis la Efes.
    13. Când vei veni, adu-mi felonul pe care l-am lăsat în Troada, la Carp, precum şi cărţile, mai ales pergamentele.
    14. Alexandru arămarul mi-a făcut multe rele; Domnul să-i răsplătească după faptele lui.
    15. Păzeşte-te şi tu de el, căci s-a împotrivit foarte mult cuvântărilor noastre.
    16. La întâia mea apărare, nimeni nu mi-a venit într-ajutor, ci toţi m-au părăsit. Să nu li se ţină în socoteală!
    17. Dar Domnul mi-a stat într-ajutor şi m-a întărit, pentru ca, prin mine, Evanghelia să fie pe deplin vestită şi s-o audă toate neamurile; iar eu am fost izbăvit din gura leului.
    18. Domnul mă va izbăvi de orice lucru rău şi mă va mântui, în împărăţia Sa cerească. Lui fie slava în vecii vecilor. Amin!
    19. Îmbrăţişează pe Priscila şi pe Acvila şi casa lui Onisifor.
    20. Erast a rămas în Corint; pe Trofim l-am lăsat în Milet, fiind bolnav.
    21. Sileşte-te să vii mai înainte de începutul iernii. Te îmbrăţişează Eubul şi Pudenţiu şi Linos şi Claudia şi fraţii toţi.
    22. Domnul Iisus Hristos să fie cu duhul tău! Harul fie cu voi! Amin.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.