duminică, 8 septembrie 2024

Patriarhia Constantinopolului îl repune în drepturi pe preotul rus care a înlocuit "victoria" cu "pacea" în rugăciune.

Patriarhul Constantinopolului l-a reinstalat pe preotul rus Ioann Koval de la Biserica Sf. Andrei din Moscova, care a fost pedepsit pentru înlocuirea cuvântului "victorie" cu "pace" în rugăciunea sa. Secretariatul Patriarhiei Constantinopolului a raportat anterior că, Curtea Bisericii din Moscova l-a oprit de la slujire.

Raportul a spus că Patriarhia Constantinopolului a recunoscut decizia Bisericii Ortodoxe Ruse ca fiind necanonică și adoptată "pe baza considerentelor politice, mai degrabă decât ecleziastice". Koval se află acum sub jurisdicția Patriarhiei Constantinopolului.

Înainte de aceasta, Koval a făcut apel la tribunalul de primă instanță și a dovedit că a fost pedepsit pentru atitudinea sa față de războiul din Ucraina, a declarat serviciul de presă al Patriarhiei. Patriarhia Moscovei nu a comentat încă situația.

Pe 13 mai, Curtea Bisericească din Moscova a decis în unanimitate să-l oprească pe Koval din slujirea sa. La începutul lunii februarie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, i-a interzis personal clericului să slujească.

Decizia a venit după ce enoriașii bisericii s-au plâns că preotul a înlocuit cuvântul "victorie" cu cuvântul "pace" în rugăciunea "Despre Sfânta Rusie", pe care patriarhul a binecuvântat-o să fie rostită în toate bisericile ortodoxe. Patriarhia Rusiei privea acțiunile lui Koval ca pe o manifestare a "voinței proprii".

Textul conține următoarele cuvinte: "Ridică-te, Dumnezeule, în ajutorul poporului Tău și dă-ne puterea Ta de a învinge". Koval, potrivit rapoartelor mass-media, a spus: "Ridică-te, Dumnezeule, în ajutorul poporului Tău și dă-ne pacea Ta prin puterea Ta".

sursa: https://novayagazeta.eu/articles/2023/06/29/constantinople-patriarchate-reinstates-russian-priest-who-replaced-victory-with-peace-in-prayer-en-news

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.