Despre o eventuală călătorie în Tibet a Mântuitorului Iisus Hristos, auzim destul de frecvent în mediile ezoterice.
O lămurire asupra acestui aspect ne oferă pr. Adrian Tudorache, de la parohia Cireșani, jud. Prahova.
Transcrierea :
Părinte Adrian, în mediul ezoteric se spune mereu că Hristos a trăit o perioadă a vieții Lui în Tibet, perioadă care nu este specificată în Evanghelie. Puteți să ne spuneți ceva despre asta?
Da, aș vrea să spun încă dintru început că pentru perioada, hai să spunem între 12 și 30 de ani, nu avem izvoare istorice, scripturistice despre viața lui Hristos. De asemenea, nu există niciun izvor care să ateste că Hristos ar fi fost plecat din Israel, să spunem așa, din poporul ales, din pământul sfânt. E adevărat că sunt câteva evanghelii apocrife[1] care descriu viața copilului Iisus, însă o descriu tot în poporul Israel. Nicăieri nu se spune că ar fi fost plecat, mai ales în Tibet sau în ținuturile orientale îndepărtate și, astfel, ar fi primit o învățătură spirituală de la aceste popoare sau de la guru, lideri spirituali din Orientul Îndepărtat. Varianta aceasta este aruncată pe piață nu de foarte mult timp, să știți, nu mai mult de 30 – 40 de ani, pentru că s-a început timid, așa...să vadă dacă prinde...tocmai pentru a atrage câți mai mulți dintre credincioșii ortodocși în noile curente spirituale care se formează în Europa, în America de Nord și în America de Sud.Noile curente spirituale, pentru a prima în fața creștinismului, trebuie să livreze celor pe care vor să-i atragă și varianta că nu fac nimic rău dacă pleacă din zona creștină. Poate și Hristos a plecat de aici. Aceasta este una dintre momelile care se aruncă în formarea noilor curente, care nu sunt nici măcar din punct de vedere al doctrinelor originale, cum sunt cele din Orientul Îndepărtat; nu au treabă nici cu creștinismul, practic sunt niște noi curente spirituale bazate pe anumite interese și care au nevoie de noi adepți.
Un fel de amestecături...
Da, un ghiveci.
Da, am înțeles.
Vedeți dumneavoastră, Hristos nu avea cum să meargă în Tibet și să-și însușească cele de acolo… nu a mers acolo ca într-o excursie, să spunem. S-a susținut că, din punct de vedere spiritual, a fost pregătit acolo.Diferențele între ce a propovăduit Domnul nostru Iisus Hristos și doctrina orientală sunt multe și mari. În primul rând, Domnul Iisus Hristos propăvăduiește un Dumnezeu personal, ceea ce nu există în doctrina orientală care spune că oamenii tind cătreNirvana,adică o contopire totală cu energiile Universului, o contopire în neant, până la urmă, dacă pot să interpretez că există o contopire în nimic... E adevăratcă sunt anumite părți morale care coincid. Morala este una, și atunci da, există părți morale în creștinism și în alte tipuri de spiritulitate, care coincid. Dar, aceasta nu este o dovadă a faptului că Hristos a călătorit în acea zonă.De asemenea, vedem că, de exemplu, în religiile orientale, reîncarnarea este un lucru în care se crede cu desăvârșire.Nicăieri în Sfânta Scriptură nu scrie“reîncarnare” și nici Hristos nu a pronunțat nicio dată „reîncarnare”.Este adevărat că există “a te naște din râu, din apă și din Duh”, dar aceasta nu înseamnă reîncarnare. Știm bine taina sfântului Botez!
O naștere spiritulă...
Da, dar aceasta nu înseamnă că viața este repetitivă. Este o viață trăită alături de Dumnezeu și în Împărăția lui Dumnezeu . Repet: toate acestea sunt pure invenții, pentru a atrage din lumea creștină cât mai mulți adepți ai noilor mișcări spirituale.
Bine, părinte.
Vă mulțumim frumos!
[1]Despre o posibilă plecare a lui Iisus în Tibet nu se specifică nici măcar în Evangheliile apocrife născute în mediile gnostice. Despreasa-zisele evanghelii, vedeți articolul din prezenta carte.
Interesantă prezentarea. Mulțumim.
RăspundețiȘtergere