miercuri, 25 martie 2020

Testele pentru Coronavirus si numarul real al pozitivilor.


Una dintre problemele acute din Romania este testarea suspectilor de coronavirus.

Testele fiind putine, se face o selectie a persoanelor care au dreptul (sansa) sa fie testate. Nu vor fi testati toti oamenii de rand, ci doar personalitatile importante.  

Se pare ca omul simplu care are simptomele infectarii cu virusul COVID 19, dupa ce ajunge la spital, nefacandu-i-se testul nu poate fi diagnosticat ca fiind pozitiv, asa ca este inregistrat cu diagnosticul de pneumonie atipica sau alta boli de plamani, raceala etc.

Pentru ca presa a avut aces zilnic la informatii in fiecare judet, legat de infectia cu virusul COVID, se stia numarul victimelor zilnic la nivel de judet. Reprezentantii presei puteau verifica numarul de cazuri existente comparativ cu numarul de cazuri declarate oficial.

Guvernul Romaniei a decis ca reprezentantii din teritoriu sa nu mai ofere nici o informatie publicului, iar numarul de cazuri sa fie gestionat doar la nivel central. Astfel, numarul in crestere a persoanelor infectate nu mai este accesibil presei locale care informa populatia cu situatia exacta la zi.

Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, intr-un mod foarte impunator, a anuntat public ca nu se va comunica situatia la nivel de judet. Astfel personalul medical care va da relatii despre numarul cazurilor locale poate primi sanctiuni drasnice.

In situatia aceasta, persoanelor care nu le-au fost efectuat testul nu li se va putea pune oficial diagnosticul de "infectat cu Coronavirus". Astfel, numarul declarat oficial de autoritati poate fi mult mai mic decat cel real.

Exista si o aplicatie pe internet (telefon) numita: Harta live a imbolnavirilor/persoanelor in carantina/deceselor COVID 19 in Romania. In aceasta aplicatie se putea vedea mai multe date statistice la nivel national si pentru fiecare judet in parte. Aici, printre alte statistici, putea fi vazut si numarul de persoane diagnosticate pozitiv la nivel de fiecare judet. De cateva zile, in loc de numarul diagnosticatilor pozitiv se ofera numarul izolatilor la nivel judetean.

Guvernul, prin secretarul de stat Gheorghe Sorescu, a emis un ordin prin care se cere oficial ca centrele judetene sa nu ofere publicului informatii despre situatia la nivel local. Documentul poate fi vazut aici:



Nota redactiei:
Din informatiile pe care le avem de la medici romani di Cernauti (Ucraina), aflam ca situatia testelor este problematica si in tara vecina. Medicii ucraineni neavand teste nu pot da diagnosticul corect in astfel de cazuri, chiard aca simptomele sunt specifice virusului COVID 19 (Coronavirus).
Cele mai multe cazuri din Ucraina sunt inregistrate in zona Cernauti unde populatia de etnie romana este mai numeroasa.
Din informatiile primite, primii infectati cu virusul COVID 19, au fost cetateni ucraineni de etnie romana care au fost la munca in Italia si dupa agravarea situatiei nordul peninsulei, s-au intors la casele lor.

2 comentarii:

  1. E multă manipulare la mijloc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sorin Grigore - Cluj Napoca2 aprilie 2020 la 22:12

    Voi astia a lui Iohannis incercati sa ascundeti numarul real al mortilor, ca sa nu vada tara ca sunteti depasiti de situatie...

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.