joi, 24 ianuarie 2019

Schismaticul Filaret Denisenko nu acceptă condițiile impuse prin tomusul eliberat de Patriarhia Constantinopolului

Schismaticul Filaret Denișenko susține că Biserica înființată de el în Kiev este singura eligibilă pe teritoriul Ucrainei. Acesta pretinde în mod fals că "Patriarhia de Kiev" (PK) este asemenea celorlalte patriarhii ortodoxe recunoscute canonic de toate Sinoadele Locale canonice.

 

Nu există o nouă Biseică, tomosul a fost dat „Patriarhiei de Kiev”, 

declară Filaret Denișenko


Kiev, 23 ianuarie 2019
    
După cum a anunțat anterior OrthoChristian, Filaret Denișenko, capul „Patriarhiei de Kiev” (PK) schismatice care s-a unit cu „Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală” (BOAU) pe 15 decembrie, într-o posibilă nouă structură, consideră de fapt unirea ca o simplă versiune extinsă a PK.

Acum, probabil pentru prima oară, Denișenko și-a declarat această convingere public – că nu a fost creată o Biserică nouă, ci, de fapt, tomosul autocefaliei a fost dat „Bisericii Ortodoxe Ucrainene-Patriarhia de Kiev”.

Denișenko este fosta Mitropolie de Kiev și a toată Ucraina, care a fost caterisit și anatematizat de către Biserica Ortodoxă Rusă la recomandarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru comportamentul său schismatic după ce a pierdut alegerile patriarhale în 1990.

The Kiev-based Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși, localizată la Kiev, a obținut un material audio în care Denișenko, despre care se spunea că este doar „Patriarh onorific” al noii Biserici pe 15 decembrie, ziua „Sinodului unificării”, dă detalii celor ce-i iau interviul despre modul „corect” de a prezenta informații în mass-media despre Biserică.

Așa-numiții teologi au început să spună că a fost creată o nouă Biserică”, spune capul PK cu ironie. „Care nouă Biserică? Biserica nu este nouă, ci este o Biserică ce a existat de mai bine de 25 de ani. Și, dacă nu pentru Biserica Patriarhiei de Kiev, atunci cui a fost dat tomosul – acestor doi episcopi ce țin de Moscova fără parohii? Sau Bisericii Autocefale, cu cele 500 de parohii ale ei? Este clar că au dat tomosul Patriarhiei de Kiev. De aceea nu este o Biserică nouă. De aceea trebuie să fie refuzată folosirea acestei terminologii, că este o nouă Biserică”.

OrthoChristian a anunțat ieri că parohiile care au dezertat de la Biserica cea canonică nu se unesc cu „Biserica Ortodoxă a Ucrainei”, care nici nu există legal, ci cu PK, care continuă să existe legal în ciuda faptului că Denișenko a semnat o declarație de dizolvare a Bisericii sale în ziua „Sinodului unificării”.

Adresându-se șefului departamentului de relații editoriale al PK, Filaret îi dă instrucțiuni să „șteargă” numele „Biserica Ortodoxă din Ucraina” (BOdU), după cum a fost numită de creatorul ei, Patriarhul de Constantinopol. „Biserica Ortodoxă din Ucraina nu este numele nostru. Noi suntem Biserica Ortodoxă Ucraineană, ca celelalte: Biserica Ortodoxă Bulgară, Biserica Ortodoxă Rusă, Sârbă șamd. ‘Biserica Ortodoxă din Ucraina’ înseamnă că nu este Biserica dominantă, ci doar una din Bisericile din Ucraina… Dar noi suntem Biserica dominantă în Ucraina”.

Denișenko dă instrucțiuni, de asemenea, îngrijitorului de website al PK să scrie că nu va fi nici o informație despre „Biserica Ortodoxă din Ucraina”, ci despre “Biserica Ortodoxă Ucraineană”.

În orice caz, „Biserica Ortodoxă Ucraineană” este numele legal înregistrat al Bisericii canonice din Ucraina care a existat de la Botezul Sf. Vladimir.

Biserica Ucraineană canonică a comentat situația via canalul său Telegram “Păstorul și turma”: „Aceasta înseamnă că acum, de fapt, în Ucraina există nu două, ci trei grupări schismatice: BOU-PK, BOAU și BOdU. Și cineva a spus că voia să unească pe toți, dar i s-a spus că este imposibil să unească pe schismatici – ei pot fi uniți cu Biserica numai prin pocăință. Nu au crezut. Dar de asta au parte acum…”.

Filaret deja a dezbătut numele Bisericii înainte, deși, conform tomosului acordat de Patriarhul Bartolomeu pe 6 ianuarie, orice schimbare cu privire la noua Biserică trebuie să fie coordonată cu Constantinopolul.

A emis, de asemenea, recent un decret de instruire a clerului structurii schismatice să-l pomenească întâi pe el la slujbe ca „Patriarh de Kiev și a toată Ucraina Rusească”, apoi urmat de „Mitropolitul” Epifanie Dumenko, cel ales de fapt primat al structurii schismatice pe 15 decembrie.



Vedeti și:
Schismaticul Filaret Denișenko se consideră a fi patriarh al Ucrainei, în urma tomusului necanonic oferit de Patriarhul Bartolomeu de la Constantinopol: https://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2019/01/schismaticul-filaret-denisenko-se.html

Un comentariu:

  1. Așa este, schismaticii și ereticii se prind în propriile încâlceli dogmatice și administrative și cad în propriile capcane săpate altora. Schismaticii eretici din Ucraina sunt incitați și finanțați tot de Oculta evreiască pentru a distruge Biserica lui Hristos. Necinste lor!

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.