duminică, 15 februarie 2015

Statul New York a interzis fracturarea hidraulicã! În România lupta continuã!


MIZERIA CHEVRON, INTERZISÃ LA EA ACASÃ
NO FRACKING! Fracturarea hidraulicã nu va fi permisã în statul american New York, a anuntat sãptãmâna trecutã chiar guvernatorul Andrew Cuomo. „Ne îngrijoreazã riscurile la adresa sãnãtãtii concetãtenilor nostri”, acesta este argumentul cu care guvernatorul a pus capãt unei perioade de mai multi ani de dezbateri pe tema exploatãrii gazelor de sist în acest stat american. Actualmente, în România, industria gazelor de sist a fost prezentatã de lobby-ul companiilor energetice drept o sursã de reînnoire economicã pentru regiunile din acest stat. Câstig de cauzã au avut însã argumentele stiintifice legate de poluarea aerului si a pânzei freatice. “Nu ne putem permite sã comitem o gresealã”, a spus comisarul însãrcinat cu problemele sanitare ale statului New York. “Riscurile sunt mari si nu sunt cunoscute în totalitate”, a mai declarat el. Site-ul Politico aratã cã fracturarea hidraulicã, care constã în injectarea apei, nisipului si agentilor chimici în rocã, a fost interzisã deja printr-un moratoriu de sase ani. Decizia guvernatorului de New York ar putea prelungi acest moratoriu cu încã sapte ani. Este vorba de al doilea stat american
care interzice acest procedeu, dupã Vermont, unde decizia a fost luatã în 2012. La noi, Asociatia “România Fãrã Ei” (RFE) si Miscarea de Rezistentã Pungesti continuã lupta împotriva fracturãrii hidraulice în instantã, fiind plãtit avocatul care a contestat aproape 100 de amenzi date luptãtorilor anti-Chevron si fracturare hidraulicã de la Pungesti, de cãtre Jandarmeria Românã.
La doar o sãptãmânã dupã ce “Concerned Health Professionals of New York”, profesionisti si activisti antifracturare din New York, au anuntat lansarea a douã noi studii despre impactul dezastruos al fracturãrii hidraulice, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a anuntat cã va interzice fracturarea hidraulicã pe teritoriul statului, datoritã motivelor de îngrijorare existente cu privire la impactul negativ al metodei de extractie. Fracturarea hidraulicã a fost sustinutã puternic si în New York ca o sursã de regenerare economicã a comunitãtilor de la granita cu Pennsylvania, asa cum chiar guvernatorul Cuomo considera pânã nu demult. Dar se pare cã exemplul Pennsylvaniei a avut efectul contrar celui asteptat de companiile de petrol si gaze. Ce l-a convins pe guvernator cã realitatea nu este atât de roz în acele zone, poate doar cerul, a fost faptul cã nimeni din comunitãtile unde se fractureazã nu a spus cã fracturarea este grozavã ci doar cã nu au altã alternativã.
Andrew M. Cuomo, guvernator democrat, a participat la o prezentare despre fracturare în Albany, miercurea trecutã, iar în cadrul prezentãrii, Dr. Howard A. Zucker, responsabilul pentru sãnãtate, a declarat cã studiile indicã riscuri semnificative pentru sãnãtatea publicã, inclusiv cu privire la poluarea apei si aerului. Întrebarea care a simplificat luarea unei decizii transante a fost dacã cineva dintre cei prezenti ar fi dispusi sã stea împreunã cu familia sa într-o zonã unde se fractureazã.
Dr. Sandra Steingraber a izbutit!
Vã reamintim cã dr. Sandra Steingraber a fost si în judetul Vaslui, la Pungesti, Vaslui si Bârlad. La Vaslui a sustinut chiar o conferintã despre cât de importante sunt studiile stiintifice care scot în evidentã pericolele fracturãrii hidraulice, iar la acea conferintã n-a participat niciun reprezentant al autoritãtilor judetene! În sfârsit, semnalul de alarmã tras de activisti din toatã lumea si în special de Sandra a ajuns si la urechile autoritãtilor din New York! “Sperãm ca si altii sã urmeze exemplul guvernatorului statului NY, dar nu stãm cu mâinile în sân pânã asteptãm. Munca si sacrificiul enorm al activistilor din New York si-au atins scopul. Dr. Sandra Steingraber, membru fondator al Concerned Health Professionals of New York si activistã neobositã, a venit în România în luna iunie, pentru a aduce un mesaj lucid antifracturare, însã doar câtiva membri ai Parlamentului au onorat invitatia noastrã la dezbatere alãturi de aceasta. Vom lansa în curând si traducerea în limba românã a compendiului antifracturare, o culegere de articole si observatii stiintifice care documenteazã impactul negativ al exploatãrii gazelor de sist prin fracturare hidraulicã asupra sãnãtãtii, mediului si drepturilor omului, compendiu care a stat la baza interzicerii fracturãrii în NY. Dupã ani de zile în care Sandra si-a sacrificat viata de familie, a stat chiar si în închisoare pentru actiuni de protest si a studiat intens doveziile stiintifice ale impactului fracturãrii, aceasta a declarat în urma deciziei guvernatorului Cuomo: <>. Asa cum a prezis Sandra, într-o zi, ne vom uita la era dominatiei combustibililor fosili cu acelasi dezgust cu care ne uitãm acum la sclavagism.”, a precizat cercetetãtor dr. George Epurescu, presedintele Asociatiei “România Fãrã Ei”, care a însotit-o pe Sandra în România si a sustinut alãturi de ea dovezile stiintifice prezentate.
RFE si Miscarea de Rezistentã Pungesti continuã!

Asociatia “România Fãrã Ei” a ajutat Miscarea de Rezistentã Pungesti si a plãtit miercurea trecutã onorariul avocatului pentru 36 de plângeri contraventionale si 72 de contestatii la rezolutia procurorului pentru sãteni si activisti pusi sub acuzare în trei dosare penale pentru incidentele din 7 decembrie 2013 în Pungesti. S-au strâns 253 de euro prin Paypal si 1100 lei în contul RFE. În contul Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti s-au strâns 300 de lei. “Diferenta a fost suportatã din buzunarul nostru. Lupta continuã, sperãm cu mai multã implicare din partea tuturor si cu mai multã sustinere pentru cei care se implicã în mod real zi de zi. Multumim celor care ne-au ajutat!”, a spus dr. George Epurescu.

Un comentariu:

  1. Off topic:
    Cu ocazia Postului Mare un frumos film rusesc cu acelasi nume:
    https://www.youtube.com/watch?v=PUUgtwGAlu8
    Vizionare placuta si cu folos!

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.