vineri, 14 septembrie 2012

Moment de inalta traire istorica la Aiud



Un sobor mare de preoti si sute de credinciosi au sarbatorit hramul Schitului “Inaltarea Sfintei Cruci” de la Aiud si au comemorat pe cei ce au murit in temnitele comuniste.



In fiecare an la sarbatoarea Sfintei Cruci (14 septembrie), la Rapa Robilor din Aiud se fac parastase si pomeniri in amintirea fostilor detinuti politici din inchisorile comuniste. Momentul este marcat si de hramului altarului ridicat in amintirea fostilor detinuti politici din mausoleul de la marginea orasului. Acest mausoleu functioneaza ca schit orthodox cu binecuvantarea IPS Andrei Andreicut si a fost sfintit de IPS Bartolomeu Anania avand hramul “Inaltarea Sfintei cruci”. La subsolul acestui Sfant Altar se afla un osuar unde se pot vedea sfinte moaste ale fostilor detinuti politici.

In ajunul sarbatorii a avut loc slujba de priveghere urmata de Sfanta Liturghie care a inceput la miezul noptii. Dimineata, la ora opt, s-a savarsit slujba Sfantului Maslu, iar la ora zece s-a dat binecuvantarea pentru inceperea parastasului de pomenire a celor care au murit datorita detentiei din inchisori.

Dupa parastas, parintele Augustin, duhovnicul schitului, a tinut celor cateva sute de credinciosi prezenti un frumos cuvant de invatatura in care sublinia importanta cinstirii martirilor din inchisorile comuniste: “acesti martiri stau la baza marturiei noastre de credinta, prin sangele lor s-a sfintit acest loc unde suntem acum. Astfel de locuri sunt multe in Romania, locuri unde au fost jertfiti oameni iubitori de tara si Biserica”. A luat cuvantul unul dintre fostii detinuti politici, Ilie Tudor (tata lui Tudor Gheorghe), care a povestit cateva dintre suferintele indurate de detinuti in perioada detentiei. La sfarsitul parastasului, un grup de legionari au cantat cantece patriotice dedicate fostilor camarazi de suferinta. Domnul Ilie Tudor a urcat pe o bancuta de unde a vorbit cu multa traire si curaj: “Au vrut sa stearga de pe fata pamantului cei mai buni romani, intelectualii adevarati ai Romaniei. Iata ca Dumnezeu nu a lasat ca astfel de lucruri sa se intample. Legiunea n-a murit si nu va muri niciodata. Suntem bucurosi sa vedem azi, aici, atata lume, asta dovedeste ca neamul nostru nu si-a pierdut cu totul identitatea”. Momentele au avut o traire profunda cu atat mai mult cu cat cei ce au vorbit au trait clipe grele de suferinta in inchisori.

Dupa terminarea tuturor evenimentelor participantii au fost invitati la o agapa frateasca alaturi de preotii prezenti si fostii detinuti. Au fost de fata si reprezentanti ai asociatiilor fostilor detinuti politici de la mai molte filiale din tara.

Momentul a fost marcat si de o tulburare produsa de un grup de greco-catolici care imparteau revista “Vestitorul” (editata de Episcopia Greco-Catolica de Oradea) si materiale de propaganda antiortodoxa. Acestia sustineau ca ortodoxia este o inventive a Rusiei comuniste si preotii greco-catolici au facut inchisoare pentru ca, in 1948, au refuzat trecerea la ortodoxie. Liderul grupului era o persoana in varsta care nu a vrut sa is idea numele: “Voi ortodocsii ati venit in Romania si acum vorbiti limba noastra romaneasca. De ce nu vorbiti ruseasca voastra?” spunea liderul grupului de greco-catolici. Aceste afirmatii au creat tulburare intre o parte a preotilor si credinciosilor ortodocsi prezenti la comemorarea fostilor detinuti politici. Cu exceptia acestor incidente nedorite, momentul a fost marcat de o frumoasa si inaltatoare traire duhovniceasca si clipe de amintiri emotionante ale fostilor detinuti din inchisori.

Maria Badea

2 comentarii:

  1. cel care este liderul este BERE OCTAVIAN este chiar vecin cu noi din pacate

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare ca acest om e o alta victima a indoctrinarii aparatului de propaganda catolica.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.