miercuri, 18 iulie 2012

Mănăstirea “Tuturor Sfinţilor Romani” - Poarta Alba, ctitor Părintele Justin Pârvu


În memoria miilor de deţinuţilor politici care şi-au pierdut viaţa prin muncă silnică la Canalul Dunăre-Marea Neagră mai ales în perioada 1949 – 1953, se va ridica o mânăstire. Locul ales este Poarta Albă, principala colonie de deţinuţi din toate cele 14 câte au existat de-a lungul canalului. Lucrările au început cu binecuvantarea Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi ale arhimandritului Justin Pârvu, mănăstirea Petru Vodă.

Din arhivele păstrate, reiese că la construirea Canalului, în perioada celor patru ani au muncit peste 30.000 de deținuti politici, iar în mod oficial au fost înregistrate peste 2.000 de decese din rândul acestor detinuți obigați să muncească aici. Desigur, numărul celor dispăruți în această perioadă este cu mult mai mare.

Părintele Justin Pârvu: Dacă Aiudul este un nume sonor pentru jertfele ce s-au produs acolo, Canalul este și mai sonor.

IPS Teodosie: Este lucrul cel mai minunat pe care îl înfăptuiesc de când am venit aici, în Dobrogea. Închinând acest lăcaş jertfei celor care au muncit la Canal, cred că vom fi mai luminaţi şi mai înţelepţi





Mânăstirea de la Poarta Albă va fi ridicată în memoria tuturor deţinuţilor politici, care şi-au pierdut viaţa muncind la canal. Documentele arată că în perioada 1949-1953 au fost aduşi la muncă silnică, de către regimul comunist, peste 30 de mii de oameni. Poarta Albă a fost mereu considerată cea mai mare colonie de prizonieri, cu un număr constant de 13 mii de persoane aduse pentru exterminare. Mărturiile supravieţuitorilor arată că la Canalul Dunăre Marea Neagră au murit mai bine de 5 mii de oameni. Majoritatea, fără mormânt sau cruce. Rămăşiţele lor au rămas în gropi comune, amestecate cu pământul care străjuieşte Canalul. Munca extenuantă, foametea şi umilinţele fizice au fost principalele cauze ale deceselor. Pentru că mănăstirea este închinată tuturor celor care au murit la Canal, în locul supranumit “cimitirul programat”, călugării se vor ruga zilnic pentru iertarea lor. Marele duhovnic Iustin Pârvu de la Mânăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ s-a numărat printre supravieţuitori. La slujba de sfinţire a lăcaşului de cult, pe 1 iunie, va participa şi părintele Iustin Pârvu. Lucrările vor începe pe 5 iunie iar fondurile, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, vor veni exclusiv din donaţii. Arhivele arată că la colonia de deţinuţi de la Galeşu, de lângă Poarta Albă, din 3 mii de prizonieri, 800 erau preoţi.

| Silvia Pascale, NeptunTv





După aproape jumătate de veac de la construcţia canalului Dunăre – Marea Neagră, românii nu au uitat încă jertfa cu care s-a ridicat această lucrare. Intelectuali, preoţi, oameni care au îndrăznit să conteste regimul comunist au fost aduşi aici, iar pentru mulţi dintre ei a fost ultimul drum. Mii de oameni şi-au găsit sfârşitul sub tone de pământ. În memoria lor, Arhiepiscopia Tomisului va ridica o mănăstire de călugări în localitatea constănţeană Poarta Albă.

Piatra de temelie va fi pusă pe 1 iunie, iar în următoarea zi, în Sâmbăta Morţilor, va fi oficiată liturghia de pomenire a acestor suflete.

Terenul de aproximativ un hectar a fost donat de primăria Poarta Albă şi se află la ieşirea spre Galeşu, unde se crede că ar fi îngropaţi câteva sute de oameni care au muncit la contruirea canalului.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: George Dima | TVLitoral

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.