Azi la Mraconia s-a înălţat o nouă mănăstire care este subordonată canonic de Episcopia Ortodoxă de Severin şi Strehaia.
Stareţa Mănăstirii este monahia Teodora Angheluţă
Azi, în apropiere de locul unde a existat vechea mănăstire, după căderea comunismului, s-a construit alta. Ctitorul noului aşezământ monahal este fostul preot din Dubova, Cristian Târtea. Neavând vieţuitori, Episcopia Severinului a trimis ca vieţuitoare şi stareţă, în acelaşi timp, pe maica Filofteia Brandea dar care nu a stat mult. Ulterior, Episcopia Severinului a rânduit alte două maici alături de care s-au mai adăugat şi altele. În prezent la Mraconia s-au construit chilii, şi s-au adus îmbunătăţiri.
Noua mănăstire de la Mraconia este aşezată pe malul stâng al Dunării astfel încât valurile bat în fundaţia de piatră de sub ziduri. Văzându-o de pe apă ai impresia că eşti în faţa unei mănăstiri din Muntele Athos ca Dionisiu, Dochiariu, Xenofontos sau Grigoriu clădite pe stâncile ce opresc valurile fără a se clinti cu nimic de mii de ani.
Azi responsabila mănăstirii este monahia Teodora Angheluţă venită aici, de la mănăstirea Sfânta Treime din Gorj. Maica Teodora a fost instalată ca stareţă, în martie 2010, din ascultare faţă de PS Nicodim al Severinului şi Strehaei. Episcopul de Severin are toată încrederea că „noua stareţă, împreună cu celelalte vieţuitoare, vor contribui la întărirea vieţii duhovniceşti în zonă” astfel încât evenimentele triste din trecutul acestor locuri să nu fie o piatră de poticnire pentru credinciosul dornic de mântuire.
Firesc este ca orice mănăstire sa fie locuită de monahi sau monahii, după cum este rânduit de forurile competente eclesiastice. Autorităţile ierarhice bisericeşti au decis ca, mănăstirea Mraconia, să fie populată de călugăriţe. Conform canoanelor ortodoxe, atât în mănăstirile de călugări, cât şi în cele de călugăriţe, slujirea altarului este încredinţată unui preot care a depus voturile monahale numit ieromonah. Deocamdată, din lipsă de personal, până când Episcopia Severinului va desemna un ieromonah, slujitor al Sfântului Altar de la mănăstirea Mraconia este preotul de mir Cristian Târtea (ctitor). Acesta, la cererea sa, este şi salariat al mănăstirii.
Sub îndrumarea duhovnicească a maicii Teodora, la manastirea Mraconia vieţuiesc încă patru maici. Acestea săvârşesc slujbele după rânduiala monahală aşa cum au fost rânduite de către Sfinţii Părinţi, citesc zilnic din Vieţile Sfinţilor sau alte cărţi duhovniceşti şi participă la ascultările mănăstirii cu smerenie. În biserică, când participi la slujbe, simţi cum o pace duhovnicească te pătrunde ascultând o maică citind din cărţi sau ascultând citirea psalmilor sau a canoanelor sfinţilor pomeniţi în ziua respectivă.
Stând de vorbă cu stareţa Teodora am avut ocazia să cunosc multe lucruri frumoase despre viaţa de mănăstire, despre lupta duhovnicească a monahului şi a creştinului în general: „în viaţă – spunea maica Teodora – omul trebuie să se apropie de Dumnezeu iar dacă nu reuşeşte atunci să-L cheme pe El să vină la noi. Cu siguranţă nu va întârzia să ne găsească, doar să vrem să-L chemăm”.
În biserică se lucrează la pictura pereţilor interiori (frescă) şi se intenţionează schimbarea acoperişului căci cel vechi e slab realizat.
prof. Valeria Neculce
Vedeţi şi:
http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-mraconia-67832.html
http://ocaledeschisapentruromania.blogspot.com/2011/08/manastirea-maraconia.html
Am fost pe Cazanele Dunarii si m-am plimbat cu barca, cu domnul Alin. A fost superb.
RăspundețiȘtergereDin barcă se vede foarte frumos mănăstirea.
Merită mers la Cazane, e super.
Amanunte vezi:
http://www.cazaneledunarii.com/