joi, 14 noiembrie 2024

O nouă sectă în România: „Mitropolia de Muntenegru”. Fostul preot Emilian Prodan vrea să atragă cât mai mulți adepți la a eastă sectă.

ClujJust – un site din Cluj care promovează diversiuni în interesul susținerii unei biserici paralele în România.

Falsul mitropolit Boris din Muntenegru
la biserica privată din Voluntari-Pipera (București)

 
Pe siteul ClujJust (clujjust.ro Media), au apărut o serie de articole „bine gândite” prin care se încearcă justificarea apariției unei secte intitulate “Mitropolia de Muntenegru”. Articolele par a fi făcute la comandă, fiind semnate “admin”. Ne-am interesat cine este administratorul acestui site și colegii din presa clujeană ne-au informat că este vorba de Alin Golban, o persoană controversată în mediul jurnalistic clujean.

Liderul sectei numite “Mitropolia de Muntenegru” este autointitulatul “Mitropolit Boris Bojovic”. Se pretinde a fi mitropolit de Muntenegru. Are în subordine doi falși episcopi împreună cu care pretinde că ar constitui un sinod al Bisericii Ortodoxe de Muntenegru. Aceștia nu sunt recunoscuți de către nici o patriarhie ortodoxă din lume, funcționănd de capul lor fără nici o comuniune cu un sinod canonic al Bisericii Ortodoxe.

IPS Ioanikije Mićović
Mitropolitul canonic din Muntenegru
Serbia și Muntenegru sunt în jurisdicția Bisericii Ortodoxe Sârbe, iar mitropolia canonică din acea zonă poartă numele de “Mitropolia ortodoxă a Muntenegrului și Litoralului” din cadrul Bisericii Ortodoxe a Serbiei. Această mitropolie este singura recunoscută de către toate patriarhiile ortodoxe din lume, iar mitropolitul canonic este IPS Ioanikije Mićović. Vezi aici: https://www.facebook.com/100083200276927/posts/553225184127486/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

Publicația ClujJust susține informații false cum ar fi acelea că secta lui Boris Bojovic ar fi recunoscută de Statul Român ca asociație religioasă și se duc tratative de recunoaștere cu Patriarhia de Constantinopol. Vedeți aici: https://www.clujust.ro/instanta-a-decis-infiintarea-vicariatului-mitropoliei-ortodoxe-muntenegru-din-romania/

Aceeași publicație pretinde că la instalarea fostului preot Emilian Prodan, în funcția de vicar al sectei (reprezentant în România) ar fi participat 3000 persoane ceea ce nu poate fi adevărat deoarece în curtea bisericii private din Pipera-Voluntari, unde a avut loc evenimentul, nu pot să încapă mai mult de aproximativ 150-200 persoane.

Ce este mai grav, Alin Golban susține că secta pe care o promovează pe site-ul său este recunoscută de către Statul Român ca asociație religioasă, conform legii 489/2006. Am verificat informația pe site-ul Ministerului Culturii si Cultelor, rubrica asociații religioase, și am constatat că până în prezent nu există nici o asociație religioasă cu denumirea “Mitropolia de Muntenegru”. Pentru cei care vor dori să verifice informația, detalii despre asociațiile religioase admise în România se pot găsi accesând site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte, secțiunea "Asociații religioase". Vedeți link-ul: http://culte.gov.ro/?page_id=59&fbclid=IwAR2etAob-tFGHy-U64b0fsvndZw2b6Y0ak9GbiyUZChdGZqeplVvb7EuF8w

În același articol de pe ClujJust, se mai spune că, secta condusă de falsul mitropolit Boris ar fi în tratative cu Patriarhia de Constantinopol, pentru a fi recunoscută. Aceasta dovedește că în prezent nu este recunoscută și nici nu are cum să fie. Informația din ClujJust este falsă deoarece nici o patriarhie ortodoxă din lume nu stă la discuție cu acest Boris din Muntenegru. Chiar dimpotrivă, există o declarație emisă tocmai de Constantinopol în care Boris și subalternii săi sunt considerați schismatici. Este important să se cunoască și contextul în care Constantinopolul a emis acest decret.

În urmă cu câțiva ani, domnul Boris a participat la intronizarea controversatului Epifanie Dumenco de la Kiev. A profitat că acolo vin fețe bisericești din alte țări (care nu se cunosc între ei), și a participat la slujbă fără să ceară permisiunea cuiva. După ce a ajuns acasă, Boris a pus pe rețelele de socializare poze prin care a dovedit că a slujit alături un ierarh al patriarhiei de Constantinopol, înșelând pe mulți credincioși din zonă. După ce s-a aflat la Constantinopol, s-a emis acel comunicat prin care patriarhul Bartolomeu se dezice de Boris si gruparea lui. Detalii vedeți aici: https://www.portalanalitika.me/clanak/338684--carigradska-patrijarsija-u-kijevu-sluzio-lazni-arhimandrit-boris-bojovic

În presa din România a apărut informații că o biserică din Suceava a trecut în jurisdicția sectei intitulate “Mitropolia de Muntenegru”. Din informațiile care le avem de la fața locului, preotul Viorel Sidoriuc de la “Parohia” Sfânta Treime din municipiul Suceava este un om liniștit, supus părinților, având până în prezent două divorțuri, iar teburile administrative ale bisericii private sunt conduse de tatăl său Aurelian Sidoriuc, cunoscut ca o persoană posesivă și tulburentă în multe situații. Acesta susține că pentru biserica privată ar fi avut binecuvântarea IPS Pimen, dar nu a reușit să dovedească acest lucru. Conform informațiilor obținute de la Primăria Suceava, s-a oferit un teren pentru parohia Sfânta Treime care să aparțină Arhiepiscopiei Sucevei, dar între timp proprietarul a devenit o asociație de tip ONG cu numele “Sfânta Treime”. Urmează să se facă cercetări pentru a se stabili cum s-a ajuns la această situație. Din câte se pare, unii funcționari publici vor fi trași la răspundere, iar Arhiepiscopia Sucevei a demarat un proces prin care să se lămurescă situația.

Conform legilor Statului Român, Legea Cultelor, articolul 181 al. 1 spune că orice lăcaș de cult trebuie să aparțină episcopiei din jurisdicția căruia aparține parohia: “Bisericile parohiale sunt proprietatea parohiei, sunt integrate patrimoniului eparhiei și stau sub jurisdicția și controlul autorității arhiepiscopiei sau episcopiei…” (publicat în Monitorul Oficial nr 97, la data de 10 febr 2020). Autorizația de construcție oferită de Primăria Suceava a fost eliberată în conformitate cu această lege. Rămâne să vedem ce va decide instanța.

Fostul preot Emilian Prodan
și falsul mitropolit Boris
În aceeași situație este și fostul preot Emilian Prodan (numele real Grigore-Ioan Prodan) care a făcut o biserică privată în Pipera-Voluntari (București). De câțiva ani, domnul Prodan a promis Arhiepiscopiei Bucureștilor că va trece lăcașul de cult în proprietatea BOR așa cum prevede legea, dar aceasta nu s-a mai întâmplat. Acum, după trecerea la secta “Mitropolia de Muntenegru” a fost caterisit. Amintim aici si faptul că Emilian Prodan realizează emisiuni religioase la un canal de televiziune cu orientare ezoterică: “6TV”.

Emilian Prodan susține că decizia sa a fost o urmare a nedreptăților și corupției din BOR. Tocmai acesta a trecut prin procese penale, înșelătorii și escrocherii. Vedeți câteva aici: https://gazetadecluj.ro/comisariatul-de-tras-in-piept-societatea-civila/

https://mesagerulneamt.ro/2014/03/escrocul-si-pacalicii-sai-din-neamt/

https://zin.ro/07/02/2014/administratie/seful-politiei-animalelor-patru-ani-dupa-gratii/

Fostul preot Emilian Prodan este în legătură si cu “Biserica Valahă din România” cunoasută în presa românească cu numele de “Biserica KGB” fiind în legături cu structuri bisericești proruse din Rep. Moldova și Ucraina. Vedeți și aici: https://youtu.be/qdZUZSWYMXY?si=nvWx2po6uZY-IEfj

Referitor la articolele din ClujJust, am luat legătura telefonic cu administratorul site-ului Alin Golban. Acesta s-a arătat nemulțumit că îl întrebăm despre subiect și a spus că l-a cunoscut personal pe falsul mitropolit Boris Bojovic. Nu a cunoscut detalii despre subiect ceea ce ne-a ajutat să tragem concluzia că nu el este autorul real al articolelor care promovează pe Emilian Prodan și secta intitulată “Mitropolia de Muntenegru”. Între articolele care promovează secta lui Boris și restul articolelor postate pe ClujJust, observăm si o diferență în ce privește exprimarea, expresii și cuvinte folosite. Aceasta ne-a determinat să credem că acele articole au fost scrise la comandă.

L-am contactat telefonic pe Alin Golban. Acesta susține că secta este înregistrată la Judecătoria Gherla și nu e nevoie să fie recunoscută și de Ministerul Cultelor. E ca și cum cineva ar înființa un ONG cu numele “Patriarhia Română” fără să fie recunoscut de Ministerul Cultelor, dar care să aibă pretenția să funcționeze în paralel cu Patriarhia Română. Ca jurnalist oare chiar nu știa domnul Golban care sunt legile în acest sens?

După patru minute de discuție, Alin Golban se inflamează si ne spune: “M-ați sunat să mă luați la rost? Scriu ce vreau pe pagina mea. Dacă vreți, puteți scrie voi altceva pe pagina voastră. Cine vă oprește?”, după care ne-a închis telefonul. Convorbirea a fost înregistrată și o vom păstra la redacție, conform legii (3 ani de la publicarea informației).

Despre istoricul acestei secte, vedeți și aici: https://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2024/11/ce-se-ascunde-in-spatele-sectei.html

 

 Marius Pop



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.