miercuri, 7 februarie 2018

Părintele Eftimie Mitra nu acceptă dialog cu nepomenitorii căzuţi în schismă până când aceştia vor face căinţă publică.

Părintele Eftimie Mitra susţine doar acei antiecumenişti, pomenitori sau nepomenitori, care nu au căzut în schismă şi avertizează asupra pericolului pe care îl constituie conturile fictive de facebook, blog-uri sau site-uri care instigă la schismă sub anonimat şi sub pseudonime.

  Ca urmare unei informaţii false oferite de site-ul ortodoxinfo, părintele Eftimie dezminte afirmaţiile nefondate si tendenţioase ale administratorilor acestuia şi aduce câteva precizări. 

   În cadrul acestor precizări, ieromonahul Eftimie spune că este alături de cei care mărturisesc cu smerenie şi discernământ adevărul despre erezia ecumenistă, iar cu cei care au creat schisme şi dezbinări nu vrea să aibă nici măcar dialog, până când aceştia nu vor face căinţă publică. 

  De asemenea, îndeamnă credincioşii Bisericii, să nu ţină seamă de opiniile unor profile facebook, site-uri sau blog-uri etc., care funcţionează sub anonimat sau sub pseudonime. Acestea pot ascunde persoane care induc în gândirea celor de bună credinţă, concepţii schismatice şi instigă la ruperea credincioşilor de Biserica Ortodoxă. 

În cele ce urmează vom publica integral textul publicat, pe pagina sa personală de facebook, la data de 05 februarie 2018:


Dezinformare sau rea voinţă?

In urmă cu câteva zile cineva m-a sunat la telefon spunându-mi: «Părinte, aţi văzut ce a apărut pe ortodoxinfo? Au scris că v-aţi făcut grupare separată!»

Când am auzit acestea am început să râd. I-am explicat persoanei respective că nu citesc astfel de site-uri şi am rugat-o să îmi trimită un link cu acel articol, pentru că mă priveşte personal.

Iată ce scriau administratorii ortodoxinfo:
«Pe 25 ianuarie 2018 s-a tinut Sinaxa de la Roman. Au fost prezenti doar o parte dintre nepomenitori. Cealalta nu. Oricum, o particica deja se retrasesera inca din 2017 pentru a-si face o grupare a lor (Ierom. Macarie Banu, Ierom. Atanasie Parfeni, Ierom. Lavrentie Carp, Ierom. Eftimie Mitra):

Cu siguranţă este o diversiune, specifică domnului Vasile Vieru şi lui Gabriel Gioacăş, administratori ai respectivului site, dar şi ale altor bloguri la fel de credibile: SACCSIV, Sinodul Tâlhăresc, Apologeticum si probabil altele similare care funcţionează sub anonimat.

Referitor la cele scrise de către ortodoxinfo, fac următoarele precizări:

-          Nu fac parte si nici nu am făcut parte din vre-o grupare a nepomenitorilor.
-          Am participat la câteva sinaxe ale nepomenitorilor, în anul 2016, dar când am văzut duhul de mândrie şi dezbinare care îi domina pe majoritatea dintre ei, am considerat că nu este locul meu între aceştia. Ţinând seama de tendinţele materialiste, orgoliile şi dorinţa unora de a fi lideri, încă din 2016 am estimat eşecul opririi pomenirii în România (acest subiect, dacă va fi nevoie, îl voi detalia).
-          Am semnat alături de cei trei nepomenitori deoarece am văzut la ei un echilibru, necesar celor care au luat această decizie. Nu contest semnătura mea, ci o susţin în continuare.
-          Prin semnătura pe care am pus-o pe acel document arăt că cei trei nepomenitori nu sunt în schismă, ceea ce susţin şi îmi asum.
-          Documentul, prin ceea ce cuprinde el, are aceeaşi mărturisire de credinţă cu cea a sinaxei de la Volos şi părintele Teodor Zisis din Grecia.
-          Acest document a fost emis înainte de sinaxa din Volos, care susţinea acelaşi lucru ca şi documentul semnat de mine şi cei trei nepomenitori.
-          Faptul că sunt de acord cu unele puncte de vedere ale celor trei nepomenitori, nu înseamnă că eu sau ei facem parte dintr-o anumită grupare, aşa cum, în mod tendenţios, insinuează ortodoxinfo.
-          Acest document este o simplă mărturisire de credinţă, nicidecum un act oficial, aşa cum se interpretează de către autorii textului diversionist.
-          Ortodoxinfo evită să menţioneze data când a fost semnat documentul, spunând „anul 2017”, lasând să înţeleagă fiecare ce dată doreşte.
-          Menţionez că acest document este datat cu 10 decembrie 2017, adică la sfârşitul anului trecut, în urmă cu aproximativ o lună de la data apariţiei textului de pe site-ul ortodoxinfo, moment în care existau mai multe grupări ale nepomenitorilor.
-          Separari între nepomenitori au început încă din toamna anului 2016, acesta fiind motivul pentru care am decis să nu mai particip la întrunirile lor.
-          Prima separare a fost în toamna anului 2016 când Ciprian Staicu şi cei de la Schitul Rădeni, împreună cu Mihai Silviu Chirilă, au intrat într-o concurenţă. Fiecare emitea comunicate şi fiecare dorea să fie cel mai „mărturisitor”, în timp ce blogurile sus menţionate susţineau gruparea de la Rădeni (la nevoie şi aici pot aduce detalii).
-          Alte grupări, separări şi dezbinări au mai apărut ulterior, iar pe mine personal nu m-a mai interesat de aceşti „viteji” şi „curajoşi” dezbinători şi plini de sine. Chiar m-am scârbit de ei şi de atitudinile lor!

    Nu am vrut să deschid acest subiect, dar dacă am fost provocat public, am încercat să ofer o lămurire. Nu pentru că mă interesează ce apare pe aceste site-uri, ci pentru a nu lăsa impresia că am oprit pomenirea şi aş face afront cu cei care dezbină Biserica şi deturnează lucrurile compromiţând adevărata opoziţie faţă de erezia ecumenistă.

    În ceea ce-i priveşte pe cei trei nepomenitori, semnatari ai documentului, pot spune că au declarat public convingerile lor referitoare la Sfânta Împărtăşanie şi comuniunea cu preoţii pomenitori din Biserică. Mărturiile lor arată că au ştiut să păstreze echilibrat graniţele opririi pomenirii, astfel încât să nu cadă în schismă. Restul nepomenitorilor, nu au decât să îşi revizuiască atitudinile şi concepţiile.

    Menţionez că nepomenitorii din România care au aceleaşi concepţii ca ale monahului Sava sunt în schismă, asemenea lui. Monahul Sava a fost exclus din sinaxa de la Volos tocmai pentru motivul că a dat dovadă de dezechilibru duhovnicesc, căzând în schismă. Atitudinea sa agresivă faţă de preoţii care nu-i împărtăşesc convingerile, este luată ca model de către nepomenitorii din România care îi urmează exemplul. Cu aceştia nu vreau să am nici o împărtăşire, de asemenea nu accept nici un dialog cu ei până ce nu fac mai întâi căinţă publică.

  Sunt de acord să colaborez cu oricine doreşte să ducă o luptă împotriva ereziei ecumeniste, pomenitori sau nepomenitori, cu condiţia ca aceştia să dea dovadă de smerită cugetare şi discernământ. Se observă că cei care au intrat în această luptă cu mândrie fără discernământ, au căzut în schismă.

   De asemenea sfătuiesc credincioşii de bună credinţă să nu ia în considerare informaţii sau învăţături promovate de site-uri, blog-uri, profile facebook etc., care se ascund sub anonimat sau sub diferite pseudonime. Există riscul ca în spatele acestora să fie adepţi ai unor grupări schismatice care să instige la ruperea credincioşilor de Biserica Ortodoxă.

Opiniile ortodoxinfo şi ale unor blog-uri anonime nu mă interesează. Aceste bloguri (site-uri) provocatoare de scandaluri „ortodoxe” nu aduc beneficiu luptei împotriva ereziei ecumeniste, ci doar deturnări, discreditări şi dezinformări. Mă întreb cu acest prilej: Cui slujesc acestia?

Ierom. Eftimie Mitra

Sursa: Pagina personala de facebook, Eftimie Mitra, 05.02.2018;

7 comentarii:

  1. Interesant este parinte ca - tinand cont de ultimele declaratii impotriva celor echilibrati duhovniceste, mai nou impotriva IPS Longhin - cei care fac astfel de afirmatii-acuzatii, sub pretextul ca sunt ortodocsi, uita sa mai fie crestini. Bine ar fi daca ar mai pune mana pe Evanghelii si Apostoli, nu sa citeze mereu aceleasi franturi de citate de Sfinti spuse in anumite situatii, caci totusi vom fi judecati de Hristos dupa ce ni s-a propovaduit si asta e Noul Testament. Cred ca Epistola soborniceasca a Sfantului Apostol Iacov e cea mai potrivita acum. " Deci voi, iubiţilor, cunoscând acestea de mai înainte, păziţi-vă, ca nu cumva, lăsându-vă târâţi de rătăcirea celor fără de lege, să cădeţi din întărirea voastră, Ci creşteţi în har şi în cunoaşterea Domnului nostru şi Mântuitorului Iisus Hristos. A Lui este slava, acum şi în ziua veacului! Amin." (II Petru 3, 17-18)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ortodoxinfo sustinea ramura schismatica a nepomenitorilor, iar acum de cand Mihai Chirila a fost exclus din sinaxele lui Sava a pornit site-urile pe care le finanteaza impotriva celor de la Radeni.
    Cata contradictie si ipocrizie. Pana ieri mancau din acelasi blid, iar acum se anatemizeaza reciproc. Asta este duhul demonic care stapaneste pe acesti nepomenitori.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bine precizat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Contribuție pe tema întreruperii pomenirii - Anghelos Anghelakopulos
    Protoprezbiter Anghelos Anghelakopulos Pireu, 10-01-2018

    http://psaltirea.ro/files/88.Contributie-pe-tema-intreruperii-pomenirii-Anghelos-Anghelakopulos.pdf

    RăspundețiȘtergere
  5. „În vremurile noastre vedem că mulţi fii credincioşi ai Bisericii noastre, monahi şi mireni, din păcate, s-au desprins de Ea, din pricina filo-unioniştilor[ecumenistilor – n.n.]. Cred că nu este deloc bine să ne despărţim de Biserică de fiecare dată când Patriarhul greşeşte, ci fiecare are datoria şi obligaţia de a protesta şi de a lupta după puterile sale în sânul Bisericii. A întrerupe pomenirea Patriarhului, a te desprinde şi a crea propria Biserică, şi a continua să vorbeşti de rău pe patri­arh cred că este un lucru iraţional.

    Dacă pentru o abatere sau alta a patriarhilor ne despărţim şi facem propriile noastre biserici – să ne ferească Dumnezeu! – îi vom întrece chiar şi pe protestanţi. Uşor se desparte cineva, însă greu se întoarce. Din nefericire, avem multe „biserici” în vremea noastră. Ele au fost create fie de grupuri mari, fie chiar şi de către o persoană. Deoarece s-a întâmplat ca în chilia lor să existe biserică (mă refer la cele ce se petrec în Sfântul Munte), unii au crezut că pot să facă şi propria lor Biserică independentă[4]. Dacă filo-unioniştii[ecumenistii – n.n.] dau prima lovitură Bisericii, aceştia menţionaţi mai sus dau a doua lovitură.

    Să ne rugăm ca Dumnezeu să ne lumineze pe toţi, şi pe Patriarhul nostru PF Atenegora, pentru ca mai întâi să se facă unirea acestor „biserici”, să se restabilească liniştea în rândul tuturor or­todocşilor scandalizaţi, pacea şi dragostea duhovnicească între Bisericile Ortodoxe Răsăritene, şi după aceea să se ia în atenţie şi unirea cu celelalte confesiuni, dacă şi întrucât doresc cu sinceritate să îmbrăţişeze învăţătura ortodoxă.

    Aş vrea să mai spun că există şi o a treia grupare în Biserica noastră. Sunt acei fraţi care rămân fii credincioşi ai Ei, dar care nu au o înţelegere duhovnicească între ei. Sunt preocupaţi cu a face critică unul altuia, iar nu pentru binele luptei în general. Se urmăresc unul pe altul (mai mult decât pe propriul sine) spre a vedea ce va spune sau ce va scrie celălalt, ca pe urmă să-l lovească fără milă. ”

    Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul

    RăspundețiȘtergere
  6. Vedeti ce spune PS Longhin Jar despre gruparea schismatica a lui Sava si Staicu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Desi târziu, e binevenita poziţia.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.