marți, 28 noiembrie 2017

Preoţii, banii şi misiunea pastorală. O analiză făcută împreună cu PS Ignatie Trif de la Huşi.



Un ierarh român îndeamnă preoţii la cumpătare şi echilibru în cele lumeşti. Atenţia trebuie concentrată asupra celor duhovniceşti. Acest ierarh tânăr al Bisericii României este PS Ignatie Trif de la Huşi. Referitor la modul greşit de a înţelege aducerea pomelnicelor la biserică, tânărul episcop spune că: "le-am transmis credinciosilor ca se insala crezand ca vin la biserica pentru a da bani si pomelnice. Nu acesta este scopul pentru care noi mergem la biserica. Faptul ca un om, din dragostea sa, din munca sa, face o danie, este o chestiune secundara".

Printre altele, tânărul ierarh ortodox mai spunea că: "orice preot trăiește din daniile, din donațiile credincioșilor, însă el nu poate să transforme slujirea preoțească într-o sursă de corupție, într-o iubire de bani, care periclitează însăși misiunea lui"

Mai multe detalii despre sfaturile PS Ignatie către preoţime şi credincioşi, vedeţi în cele ce urmează:

Episcopul Ignatie:

«Eu ma pot ruga si fara bani si chiar o fac foarte bine!»

Episcopul Ignatie Muresanul, proaspat ales conducator al Episcopiei Husi, vrea sa atraga tot mai multi credinciosi catre biserica. In ultimii ani enoriasii din diferite parohii au reclamat ca preotii le impun tot felul de taxe si ca din aceasta cauza multi au renuntat sa mai treaca pragul lacaselor de cult. Le-as transmite faptul ca gresesc foarte mult. Am avut in experienta mea pastorala situatii de felul acesta. Un pastor isi cunoaste oile si daca nu vede duminica la biserica un om care de obicei este prezent la slujba, ar trebui sa se ingrijoreze, sa dea un telefon, sa stea de vorba cu el. Cat am fost preot in Grecia, mi s-a incredintat o parohie intr-o zona absolut superba, in care erau foarte multi oameni din zona Moldovei. Era acolo o batranica extraodinara venita la copiii ei sa aiba grija de nepoti. Cateva duminici la rand, nu am mai vazut-o si i-am intrebat pe copiii acelei doamne ce se intampla, iar ei mi-ai spus ca mamei lor ii este rusine sa vina la biserica, fiindca nu are bani sa dea pomelnic. In urmatoarea duminica, pe langa ceea ce le-am spus oamenilor legat de Evanghelie, am avut o interventie in care le-am transmis credinciosilor ca se insala crezand ca vin la biserica pentru a da bani si pomelnice. Nu acesta este scopul pentru care noi mergem la biserica. Faptul ca un om, din dragostea sa, din munca sa, face o danie, este o chestiune secundara. Eu spun, mai in gluma, mai in serios, ca ma pot ruga si fara bani si chiar o fac foarte bine. Oricum, cand oamenii simt ca nu te preocupa banul, ei nu raman niciodata datori”, sustine PS Ignatie.

Pe de alta parte exista si numeroase persoane care au bani, dar nu vin la biserica si cred ca facand donatii mari unor anumiti preoti, au o relatie buna cu Dumnezeu. Orice donatie facuta de o persoana pentru biserica este binevenita, dar banii nu trebuie sa provina din coruptie, sustine episcopul. “Fiecare om are un anumit parcurs spiritual. Eu ma feresc intotdeauna de a pune un blam pe cineva. Dar ma gandesc ca daca acea donatie a acelei persoane provine din copruptie, eu personal n-as fi de acord cu o asemenea danie. Daca sunt bani munciti, cinstiti de tine, chiar daca tu nu vii la biserica si faci acea donatie, eu undeva in sufletul meu, ca preot, am datoria sa-ti spun si sa vii la biserica, dar mai cred ceva, ca Dumnezeu vazand fapta buna pe care o faci tu, usor, usor, s-ar putea sa te apropii de biserica. Eu ca preot trebuie sa fiu atat de dibaci si inteligent si cu atata pricepre, incat sa reusesc sa castig acea persoana la Hristos. Daca esti un om parsiv, nu te vei bucura de efectele scontate ale acelei donatii. Niciodata nu poti sa-l pacalesti pe Dumnezeu”, a mai afirmat Ignatie Muresanul. Totodată, PS Ignatie și-a manifestat dezacordul față de anumite derapaje ale unor slujitori ai Bisericii și le-a recomandat preoților să nu se transforme în „mercenari spirituali”, ci să rămână apropiați de oameni, să le arate calea spre credință. El a explicat că „orice preot trăiește din daniile, din donațiile credincioșilor, însă el nu poate să transforme slujirea preoțească într-o sursă de corupție, într-o iubire de bani, care periclitează însăși misiunea lui”. „Prin urmare, orice preot care se concentrează numai pe câștig se compromite și își provoacă propria asfixiere spirituală, transformându-se într-un mercenar”, susține episcopul Hușilor.

Preotii nu au voie sa faca orice afacere.

Pe langa serviciile obisnuite in slujba crestinului – oficierea de nunti, botezuri, parastase – exista preoti ortodocsi care si-au gasit o noua indeletnicire: isi deschid diferite afaceri. Altfel spus, traim intr-o societate in care pana si unii preoti sunt in goana dupa averi cat mai mari, desi ei ar trebui sa-l imbratiseze pe Dumnezeu si nu sa iubeasca ,,ochiul dracului”, adica banul. Ca este bine sau rau, doar Dumnezeu poate decide asta la judecata de apoi. Preasfintitul Ignatie Muresanul sustine ca preotii nu au voie sa dezvolte orice activitate economica. “Aici cred ca ar trebui sa facem niste departajari semantice. Cand spui afacere, are si o conotatie negativa si una pozitiva. Daca este o afacere legala si mai degraba reprezinta o sursa legitima de venit, daca se platesc impozite la stat, iar activitatea nu intra in contradictie cu statutul de preot, nu vad o problema. De exemplu, eu n-as putea sa fiu de acord ca un preot, chiar daca plateste impozite, sa deschida un birt, o crasma. Insa daca un preot se ocupa de apicultura sau isi deschide o mica ferma agricola, acestea sunt lucruri absolut extraordinare. Sunt preoti care nu reusesc sa-si asigure salariul. Si legat de salariu sunt anumite dezinformari, pentru ca preotii nu au salariul primit integral de la stat, sunt si fondurile proprii, iar daca un preot este intr-o parohie saraca, cu oameni in varsta, el trebuie sa-si intregeasca venitul si asa mic. Noi avem chiar o parabola in care se vorbeste de inmultirea talantilor. Pune-ti in miscare talantii pe care ti i-a dat Dumnezeu, dar cu conditia sa nu fie ceva incompatibil cu statutul tau de preot. Daca tu poti avea asemenea sursa de venit legala, de acolo te ajuti si pe tine si pe familia ta, dar ajuti si pe cei din satul tau, poti organiza anumite proiecte sociale”, a subliniat episcopul.


3 comentarii:

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.