luni, 18 septembrie 2017

Despre diversiunea înregistrării cu Gheronda Gavriil prin care se susţine schisma adepţilor din gruparea lui "gheron" Sava.



Autorii înregistrării au omis esenţa problemei, dând impresia că lupta este doar împotriva ecumenismului, fără a aminti nimic despre oprirea comuniunii cu clericii antiecumenişti şi cu Patriarhiile Locale care s-au pronunţat împotriva pseudosinodului din Creta.

    Adepţii grupării lui "gheron" Sava au răspândit pe internet o filmare prin care se dă impresia că gheronda Gavriil ar fi de acord cu ruperea comuniunii cu preoţii şi ierarhii antiecumenişti din BOR de către monahul Sava. Menţionăm că monahul Sava a declarat de mai multe ori că cei care nu au rupt comuniunea cu ecumeniştii sunt şi ei „eretici“. Aceleaşi convingeri le au şi adepţii grupării sale pe care şi-a format-o în România. Deşi aceste opinii personale nu au temei canonic, monahul Sava le argumentează prin folosirea unor exemple de tip raţionalist-matematic.

    Prin felul în care monahul aghiorit îşi justifică opiniile, dovedeşte că lupta sa nu este doar împotriva ecumenismului, ci a întregii Biserici Ortodoxe în care doreşte să facă o nouă grupare. Tot mai mulţi clerici antiecumenişti din România şi Grecia sunt de părere că pentru monahul Sava lupta antiecumenistă este doar un pretext de a-şi face o grupare proprie diferită de stilişti. Până în prezent a reuşit să adune doar câţiva adepţi în România. Adepţii grupării sale au mai multe conturi fictive pe facebook prin care intervin la rubricile de comentarii peste tot unde sunt alte opinii decât ale lor. Unii au şi câteva site-uri sau blog-uri pe care le folosesc pentru a răspândi aceste concepţii. Printre acestea sunt şi ortodoxinfo administrat de Gabriel Geoacăş (fost APOLOGETICUM) şi Vasile Vieru (actual SACCSIV).

Introducerea făcută la transcriptul filmării, de către ortodoxinfo, este următoarea:

 „Gheronda Gavriil întărește poporul român în lupta împotriva ecumenismului și infirmă acuzațiile și calomniile aduse lui Gheron Sava Lavriotul. Nu plecați urechea la schismaticii ce s-au depărtat de învățătura Sfinților Părinți, iar singura lor luptă este împotriva nepomenitorilor – vârful de lance al luptei împotriva ecumenismului! Nu avem nicio legătură și vom combate mereu deraierile de tip schismatic, stilist, ecumenist, idolatru (precum cultul exagerat, comercial și fără discernământ duhovnicesc față de părintele Arsenie Boca și Nil Dorobanțu, cât și hulirea printr-un limbaj neortodox al celor doi). Este nevoie de unitate în această luptă cu cea mai cumplită și ultimă erezie a ecumenismului, dar unitatea trebuie să fie în sfat cu acești ultimi urmași ai marilor duhovnici, precum Gheronda Gavriil, ucenicul Sf. Paisie Aghioritul.”

    Se observă că administratorii ortodoxinfo asociază lupta anti-ecumenistă cu opiniile lor personale despre pr Arsenie Boca şi Nil Dorobanţu. În realitate, gheronda Gavriil nu a menţionat nicăieri despre cei doi clerici români. De fapt, gheronda Gavriil nu are de unde să ştie despre cei doi clerici români, decât din prezentările trunchiate ale monahului Sava şi ale celor din gruparea sa.

    Despre “acuzaţiile şi calomniile” aduse lui “gheron” Sava, lucrurile sunt întemeiate. Acuzaţia de idei schismatice este întemeiată deoarece acesta, împreună cu adepţii grupării sale din România, îndeamnă la ruperea comuniunii cu clericii pomenitori din Biserica Ortodoxă. Mulţi dintre clericii pomenitori nu aprobă erezia ecumenistă, iar "gheron" Sava îi consideră "eretici" şi "trădători" îndemnând credincioşii la ruperea comuniunii cu aceştia, doar pentru motivul că nu au oprit pomenirea. Un grup foarte mic de credincioşi îi urmează sfaturile fără să conştietizeze că ruperea de clerul Bisericii este schismă. Atât "gheronda" Sava, cât şi adepţii grupării sale din România, profită de anumite greşeli ale unor clerici români, pe care le prezintă adepţilor ca fiind motive de rupere a comuniunii cu preoţii antiecumenişti care nu au oprit pomenirea.

    Acest lucru dus la extrem este foarte periculos, motiv pentru care unii clerici nepomenitori au preferat să reia pomenirea, decât să încurajeze credincioşii la schismă. Există şi preoţi nepomenitori care nu au intrat în gruparea lui Sava. Aceştia au oprit pomenirea ierarhului eretic, dar nu au rupt comuniunea cu preoţii din Biserică. Acesta este şi exemplul episcopului Longhin de Bănceni care, a slujit de mai multe ori cu ierarhi ai Bisericii Ruse care nu au oprit pomenirea. Deşi ierarhul de Bănceni a oprit pomenirea patriarhului Kiril, acesta a slujit cu ierarhi care îl pomenesc pe Patriarhul Bisericii Ruse.
Vezi si: https://ortodoxiadreaptacredinta.wordpress.com/2017/08/18/episcopul-longhin-de-banceni-a-fost-ridicat-la-rangul-de-arhiepiscop/

    Exemplificăm şi cazurile patriarhiilor care au condamnat "Sinodul" din Creta, cum este Patriarhia Bulgară, a Georgiei etc. Aceste patriarhii nu au rupt comuniunea cu Patriarhia Română, deşi condamnă deciziile luate de ierarhii români în Creta. Prin ruperea comuniunii faţă de tot ce este membru al Bisericii Române, se rupe automat comuniunea şi cu Bisericile Locale care au condamnat "Sinodul" tâlhăresc din Creta. De asemenea în Grecia sunt ierarhi (IPS Serafim de Pireu, Ierotheos Vlachos, Ambrozie de Kalamvitra etc.) care au avut o luptă foarte mare împotriva ereziei ecumeniste, dar care nu au rupt comuniunea cu semnatarii documentelor controversate din Creta. Pe aceştia adepţii grupării lui Sava îi consideră "eretici" şi "trădători" pentru că nu aprobă ideile de rupere a comuniunii pe care le răspândeşte monahul aghiorit.

Un alt exemplu este cel al monahilor nepomenitori de la Schitul Prodromul din Sfântul Munte Athos. Aceştia, deşi au oprit pomenirea patriarhului eretic Bartolomeu, slujesc şi se împărtăşesc din acelaşi Potir cu pomenitorii din acelaşi lăcaş de cult. De altfel, nepomenitorii din Republica Moldova, slujesc împreună cu pomenitorii din aceeaşi mitropolie de care aparţin canonic. De ce doar la adepţii grupării lui Sava sunt alte reguli?

    Cu regret am observat că administratorii ortodoxinfo, care sunt adepţi ai grupării lui "gheronda" Sava, îndeamnă cititorii necunoscători la ruperea comuniunii cu preoţii pomenitori, chiar şi cu cei antiecumenişti. Aceasta dovedeşte că lupta lor nu este împotriva ecumenismului, ci împotriva celor care pomenesc ierarhii din Biserica Ortodoxă Română. Care este scopul acestei "lupte"?

    În înregistrare, gheronda Gavriil spune "Nu am spus niciodată eu că părintele Sava trimite oamenii la grupările zelotiste." Nimeni nu a spus că Gheronda Gavriil ar fi spus aşa ceva. Cel puţin în mediul online sau tipărit. Dar ne punem întrebarea: «Gheronda Gavriil ştie că monahul Sava îndeamnă credincioşii la ruperea comuniunii cu întreaga Biserică Ortodoxă, inclusiv cu preoţii şi ierarhii antiecumenişti, inclusiv cu Bisericile Locale care au condamnat deciziile neortodoxe din Creta?»

    Nu l-a acuzat nimeni pe "gheronda" Sava de îndemn la stilişti, aşa cum se insinuează pe siteul ortodoxinfo (şi pe alte bloguri ale adepţilor grupării sale). Ştim că dânsul are o atitudine prin care îndeamnă să nu se meargă la stilişti, dar aici contextul e cu totul altul. "Gheronda" Sava îndeamnă oamenii la propria sa grupare cu centrul la Rădeni (jud. Neamţ). El pretinde că împărtăşania nu este validă la preoţii pomenitori deşi foarte mulţi dintre aceştia nu au concepţii ecumeniste. Aici se vede clar că "lupta" sa nu este împotriva ecumenismului, ci a pomenitorilor, împotriva celor care păstrează comuniunea cu Biserica Ortodoxă.

    Din înregistrarea cu gheronda Gavriil reiese că lupta trebuie dusă împotriva ecumenismului. Suntem cu totul de acord. Dar oare avva Gavriil ştie că pentru cei din gruparea lui Sava antiecumenismul este doar un pretext de a rupe comuniunea cu Biserica Ortodoxă şi a creea, în viitor, o nouă grupare?

prof. Cristian Marc

32 de comentarii:

  1. Nota zece, domnule profesor. Ati atins coarda sensibila. Ati prezentat la fix.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, se observa la acest Sava un derapaj periculos. Multumim pentru informare.

    RăspundețiȘtergere
  3. ”De altfel, nepomenitorii din Republica Moldova, slujesc împreună cu pomenitorii din aceeaşi mitropolie de care aparţin canonic.” - asta e o minciună. Ce dovadă aveți în acest sens? Eu care mă aflu pe loc aici nu știu de asemenea cazuri, dar voi pe ce vă bazați cînd afirmați așa ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dovada e faptele de la fata locului. Eu sunt moldoveanca si la botezul unei nepotele a slujit si un pomenitor si un nepomenitor. Ce dovada mai mare ca asta ai nevoie?

      Ștergere
    2. Dorine drag, mai revino-ti in fire, nu mai fa pe desteptul ca din ce scrii se vede ce hram porti.
      Multumim de sfaturi, dar noi nu vrem schisma.
      Daca vrei schisma, du-te la Radeni sau la Ciprian Staicu.
      Noi nu pactizam cu oameni ca tine si ca cei din gruparea ta.
      Sa fi sanatos si sa iti revii.

      Ștergere
  4. ”Un alt exemplu este cel al monahilor nepomenitori de la Schitul Prodromul din Sfântul Munte Athos. Aceştia, deşi au oprit pomenirea patriarhului eretic Bartolomeu, slujesc şi se împărtăşesc din acelaşi Potir cu pomenitorii din acelaşi lăcaş de cult.” - de la minciună și dezinformare la înșelare.
    De fapt lucrurile stau cum sunt scrise mai jos:
    http://lumea-ortodoxa.ro/situatia-actuala-de-la-schitul-romanesc-prodromu/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adrian Manole din Bucuresti19 septembrie 2017 la 21:02

      Domnule Dorin,
      Va amagiti si incercati sa amagiti si pe altii.
      Parintele Iulian de la Prodromu, a oprit pomenirea dar nu indeamna la schisma prin oprirea comuniunii.
      Am fost prin Athos, asadar am trecut si pe la Prodromu. Sunt cativa agitatori acolo, dar nu este aceasta opinia schitului. Ei nu sunt de acord cu ecumenismul si nici cu ce s-a stabilit in Creta, dar asta nu inseamna ca trebuie sa se separe de toti preotii Bisericii, asa cum fac cei din gruparea lui Sava.
      Pe internet sunt cateva bloguri care fac multa agitatie, dar lucrurile nu sunt chiar asa.
      La Prodromu sunt pomenitori care slujesc impreuna cu nepomenitori, pot sa spun ca aceasta am aflat de la parintii de acolo cu care am stat de vorba.
      Ce spui tu nu are legatura cu realitatea. In aceasta privinta, in articol scrie informatia corecta.

      Ștergere
  5. ”Aceasta dovedeşte că lupta lor nu este împotriva ecumenismului, ci împotriva celor care pomenesc ierarhii din Biserica Ortodoxă Română.” - Voi pe ce planetă vă aflați? Alo? Care ierarh român nu e ecumenist sau care nu a luat act de cele semnate la Creta? Vreți să spuneți că semnătura pusă pe un document ce ține de credință nu e o mărturisire de credință? Oare nu au semnat și consfințit toți că ei cred la fel, ecumenist?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Claudia Nistorescu19 septembrie 2017 la 14:05

      Ei Dorine, acum ti-ai gasit pretext sa te rupi de Biserica Ortodoxa. Bravo... Felicitari...

      Ștergere
  6. ”El pretinde că împărtăşania nu este validă la preoţii pomenitori deşi foarte mulţi dintre aceştia nu au concepţii ecumeniste.” - păi și ce? Voi ce ecleziologie învățați? De unde le mai scoateți? Păi și dacă un preot uniat nu crede la fel ca papa de la Roma, dar îl pomenește, ce importanță mai are dacă acesta crede papist sau nu, dacă are concepții papiste sau nu?
    De unde scoateți toate inepțiile astea? Mai puneți mîna pe învățătura ecleziologică a Bisericii. Concepțiile voastre sunt din propria voastră minte și nu au un fundament în învățătura Bisericii. Din propriul întuneric vreți să luminați pe alții.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Claudia Nistorescu19 septembrie 2017 la 14:07

      Dorineeee, nu mai scoate lucrurile din context...

      Ștergere
  7. ”Pe aceştia adepţii grupării lui Sava îi consideră "eretici" şi "trădători" pentru că nu aprobă ideile de rupere a comuniunii pe care le răspândeşte monahul aghiorit.” - ce dovezi aveți? ia arătați-le să știe lumea, ce le țineți pentru voi.
    Sau sunt doar invenții de-a voastre?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E plin internetul cu aberatiile extremiste ale celor din gruparea respectiva.
      Cauta in ultimele conferinte ale lui Sava.

      Ștergere
  8. ” Acest lucru dus la extrem este foarte periculos, motiv pentru care unii clerici nepomenitori au preferat să reia pomenirea, decât să încurajeze credincioşii la schismă.” - cine sunt ei?

    RăspundețiȘtergere
  9. ”Există şi preoţi nepomenitori care nu au intrat în gruparea lui Sava. Aceştia au oprit pomenirea ierarhului eretic, dar nu au rupt comuniunea cu preoţii din Biserică.” - cine și cîți sunt ei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vrei o evidenta, n-ai decat sa umblii pe la toti si sa le iei parerea.

      Ștergere
  10. ”Acesta este şi exemplul episcopului Longhin de Bănceni care, a slujit de mai multe ori cu ierarhi ai Bisericii Ruse care nu au oprit pomenirea. Deşi ierarhul de Bănceni a oprit pomenirea patriarhului Kiril, acesta a slujit cu ierarhi care îl pomenesc pe Patriarhul Bisericii Ruse.” - nimic mai fals. Chiar de a întrerupt pomenirea lui Kiril, dar neîngrădindu-se de pomenirea altora ce-l pomeneau el a rămas în comuniune cu Kiril. Și atunci ce folos din nepomenirea lui?
    Ba mai mult, recent Longhin Jar a fost ridicat la rangul de arhiereu, ceea ce probabil înseamnă că el a reluat pomenirea lui Kiril, deci tot acolo unde a fost, dar mai exact vorbind, de unde nicăieri nu a plecat.
    Ce fel antiecumenism a lui Longhin Jar? Asta e criptoecumenism.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Claudia Nistorescu19 septembrie 2017 la 14:09

      Bai Dorine, aici ai dat cu batul in balta. Daca PS Longhin este "tradator" in ochii tai, inseamna ca si tu esti schismatic, ce dovada mai mare ai nevoie!

      Ștergere
    2. Dorin, Dumnezeu sa te lumineze! PS Longhin e un marturisitor adevarat, nu il pomeneste pe Kirill si loveste in ecumenism si in sinodul eretic din Creta la fiecare predica. Nu are niciun gand de a da inapoi. Chiar si Gheron Sava l-a vorbit de bine de multe ori ca ceea ce face e cu mult discernamant. PS Longhin nu merge nici spre erezie si nici spre schizma, tine calea cea dreapta a Sf. Parinti, fara caderi de-a stanga si de-a dreapta. Daca tu Dorine te dezici si de acestia poti sa te trezesti in schizma intr-o buna zi. Si eu sunt antiecumenist, impotriva sinodului mincinos din Creta, incurajez aplicarea canonului de intrerupere a pomenirii arhiereilor eretici, dar nu trebuie sa facem mai mult decat trebuie pentru ca putem sa mergem intr-o directie gresita. Exista multa dezbinare in Biserica, incearca sa nu faci si tu. Si inca ceva: daca tu dai vina pe PS Longhin ca e in comuniune gadeste-te la un aspect: in 6 iunie 2017 (pe calendarul nou) la man. Banceni au slujit si pr Antim Gadioi, pr Ieronim Cosma si alti macar 30. Apoi pr Ieronim slujeste la Radeni, a slujit si la sinaxa nepomenitoriilor din Botosani. Acuma ce ar trebui sa zici? Ca s-a transmis virusul ecumenismului si la toti care au slujit la sinaxa din 18 iunie? Asta mi se pare ca ar fi o gandire tipic stilistilor (care s-au rupt de Biserica). Dumnezeu si Maica Domnului sa aiba mila de noi si sa nu ne lase sa cadem nici in erezie si nici in schizma. Sa ne vedem la Rai! Amin!

      Ștergere
  11. Cum sa fi antiecumenist si in acelasi timp sa pomenesti eretici?..teHUOlogie a la cristian marc...astradrom , inaintemergatorii antihristului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are dreptate Cristian Marc. citeste canoanele si te vei convinge.
      Ai fi vrut sa faca parte din gruparea voastra?
      Nu cred ca s-ar preta la asa ceva.

      Ștergere
  12. Sarmanul batranel, cum sau folosit de el...
    Cine stie cum i s-au prezentat lucrurile...

    RăspundețiȘtergere
  13. Adrian Manole din Bucuresti19 septembrie 2017 la 21:06

    Acest Sava nu are sustinere in Athos, nici in Grecia.
    Doar in Romania si-a gasit cativa fraieri care fac pe "curajosii".
    Ei, trebuie sa iasa si ei cu ceva in evidenta...

    RăspundețiȘtergere
  14. Mihaela Gavra (Cluj-Napoca)19 septembrie 2017 la 21:22

    Din ce grupare zelotista face parte acest "DORIN"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare sa fie un instigator. Observ ca provoaca scandaluri si atrage spre schisma. Tocmai din acest motiv trebuie ignorat.

      Ștergere
  15. Cand eram mai tanar am intrebat pe duhovnicul meu,Arhimandrit si Exarh , dar ce se va intampla cu ereticii in Viata Viitoare,mi-a raspuns zambind nu te preocupa de ei,se vor judeca dupa constiinta lor,mai grav de noi ca ortodocsi ca l-am cunoscut pe Domnul Iisus Hristos si nu am ascultat de El.Si aveam catva timp de trecusem la Ortodoxie,adevarata credinta de la romano-catolici...

    RăspundețiȘtergere
  16. ar trebui sa va hotarati asupra termenilor. daca considerati ca ecumenismul este un mijloc de a lupta impotriva Bisericii atunci episcop ecumenist este contradictie de termeni. domnii ecumenisti nu mai sunt episcopi, nu mai sunt in Biserica. Cum poate fi cineva in Biserica lui Hristos si sa lucreze la distrugerea ei? si atunci de ce sunt pomeniti ?
    daca considerati ecumenismul o ratacire care poate fi indreptata e alta poveste, numai ca nu asa au privit-o cei pe care Dumnezeu i-a lasat sa ne avertizeze din vreme despre aceasta. iertati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai Anonimule,
      Vad ca faci confuzii in ce priveste contextul la care se refera articolul. Nu stiu cine esti si nici daca aceste confuzii le faci intentionat.
      Nicaieri in articolnu spune ca antiecumenistii lupta impotriva Bisericii, asa cum vrei sa insinuezi.
      Realitatea este ca sunt unii care se folosesc de miscarea antiecumenista pentru a face schisma sub pretextul "apararii credintei".
      Citeste cu atentie articolul si te vei convinge.
      Succes.

      Ștergere
  17. Felicitari pentru ASTRADROM si celor care, asemenea lor, nu ţin de nepomenire ca orbul de botă când această "măsură" devine periculoasă. Nepomenitorii din gruparea mh. Sava nu se pot smeri să reia comuniunea cu ceilalti preoţi. Astfel rămân o grupare separată în care se tot îngrădesc până se rup de tot.

    RăspundețiȘtergere
  18. https://i.imgur.com/sEQgWwV.jpg

    RăspundețiȘtergere
  19. Îmi pare RAU CA nu am văzut până azi acest articol ! Până la un loc lucrurile par bune dar nu contează de ce grup. Sava cere întreruperea comuniunii , nu contează adevărul , atunci nu mai contează decât părerea celor care întrețin acest site . Canonul 15 - l- ll Constantinopol spune altceva ! Pentru voi nu contează numai părerea voastră ? Chiar Biblia ne îndeamnă : " cercetați scripturile " , mă iertați !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonumule
      Dumneata vezi doar ce te intereseaza. Ia vezi si alte postari despre acest subiect, de pe acest blog.
      Ar fi indicat să verifici ceea ce spui, ca apoi sa iti dai seama ca delirezi…

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.