miercuri, 12 octombrie 2016

Cine şi de ce se teme de mărturia părinţilor athoniţi aflaţi săptămâna asta în România?



Monahii athoniţi doresc discuţii publice 
unde să fie invitaţi şi 
susţinătorii sinodului din Creta.

 Părintele Sava Lavriotul (de la Mănăstirea Marea Lavră - Athos) se află în România împreună cu doi monahi români de la schitul românesc Prodromu. Ei au dat pe faţă ceea ce oficialii BOR din România ascund de câteva luni, dovedind că hotărârile sinodului din Creta sunt deviate de la învăţătura autentic ortodoxă. Ecumeniştii din România au răspândit zvonuri prin care se încearcă discreditarea acestora în faţa credincioşilor ortodocşi din ţară. Ei au venit în România cu binecuvântarea superiorilor duhovniceşti, fiind invitaţi de către asociaţia culturală ASTRADROM. Referitor la cele afirmate în timpul conferinţelor, monahii îşi asumă responsabilitatea integral şi sunt dispuşi să stea faţă în faţă cu cei care le aduc acuze. Părintele Sava ne mai spunea: “Doresc, şi chiar îi invit pe cei care au obiecţii în privinţa noastră, să avem discuţii publice despre sinodul din Creta şi despre venirea în România. Nu am nimic de ascuns şi chiar m-aş bucura să lămurim lucrurile faţă către faţă”.

     Părinţii athoniţi au venit în România cu un mesaj clar şi concis prin care aduc un suflu patristic de susţinere a învăţăturii autentic ortodoxe. Părinţii au venit fiind invitaţi de asociaţia culturală ASTRADROM, iar de prezenţa lor s-au bucurat foarte mulţi credincioşi din oraşele prin care au trecut. Ne-am fi dorit ca oficialii Bisericii să susţină acest demers, nu să-l boicoteze; cu atât mai mult că ei au adus o învăţătură ortodoxă vie bazată pe mărturiile Sfinţilor Părinţi ai ortodoxiei universale. Am rămas surprinşi când am aflat de la credincioşi din Oradea şi Beiuş că sunt preoţi care răspândesc  zvonuri false printre enoriaşi, prin care să-i denigreze pe invitaţi. Acestea au fost legate si de canonicitatea monahilor veniţi să conferenţieze. Cu siguranţă, cel mai deranjant fapt al venirii lor este subiectul dezbătut, lucruri care nouă ni s-au ascuns de către mai marii noştri ierarhici spunânduni-se că în Creta nu s-ar fi schimbat nimic din învăţătura Sinoadelor canonice ale Bisericii Ortodoxe. Din nefericire, fanatismul ecumenist a ajuns până acolo încât cei care spun adevărul să fie denigraţi şi sabotaţi. Dar omul compromis nu mai are puterea să fie sincer, iar pentru a ascunde mizeria în care trăieşte aruncă cu noroi în cei care aduc un fir de lumină.
 
     Nici la Piatra Neamţ nu au lipsit diversiunile şi denigrările din partea unor feţe bisericeşti faţă de monahii athoniţi. Mai mulţi credincioşi din oraş ne spun că protopopul i-a îndrumat să nu participe la conferinţă deoarece monahii ar fi nişte fugari şi nu fac parte din Biserica Ortodoxă. Aceleaşi zvonuri le-au răspândit şi alţi preoţi din oraş. În cursul dimineţii zilei de 11 octombrie a.c., fără a se oferi vreo explicaţie, Consiliul Judeţean Neamţ, a anulat contractul pentru sala unde trebuia să aibă loc conferinţa. Iniţial evenimentul trebuia să aibă loc la Teatrul Tineretului, imobil care funcţionează sub oblăduirea directă a conducerii judeţene Neamţ. În această situaţie, organizatorii au închiriat Sala de la cinematograful Dacia cu care s-a făcut contract scris şi semnat de ambele părţi (între organizatorii conferinţei şi administratorii sălii). La puţin timp după semnarea contractului, în urma unui telefon primit de la Direcţia Naţională a Cinematografelor din Bucureşti, administratorii au anulat şi cel de al doilea contract. După mai multe boicotări prin care se încerca obstrucţionarea conferinţei, organizatorii au închiriat holul unui hotel. În cele din urmă conferinţa a avut loc la Hotel Central. Întârzierea începerii conferinţei a fost înţeleasă de către participanţi. În cele din urmă, au venit aproximativ 300 de persoane care s-au bucurat de întâlnirea cu monahii athoniţi şi le-au mulţumit organizatorilor că nu au renunţat. 

     Nici la Iaşi nu au lipsit sabotările. Mai mulţi preoţi din Iaşi, printre care şi consilieri ai mitropolitului Teofan Savu, au îndemnat credincioşii să nu participe la conferinţa monahilor athoniţi. S-au răspândit zvonuri asemănătoare cu cele din Bihor şi Piatra Neamţ. Iniţial conferinţa trebuia să se ţină în sala Eminescu de la Grand Hotel Traian. Deşi a existat un contract semnat între organizatori şi administraţia hotelului, actul a fost anulat la puţin timp după ce au apărut primele afişe prin oraş. Administratorii hotelului spun că decizia de anulare a contractului se datorează reţelei electrice a clădirii, motivând că nu este suficient curent care să alimenteze concomitent camerele din hotel şi sala. Presupunem că acesta ar fi motivul real şi ne întrebăm: Oare în momentul semnării contractului, administratorii nu au ştiut că instalaţia electrică a hotelului nu ar face faţă la iluminarea camerelor simultan cu a sălii închiriate? Cert este că organizatorii conferinţei s-au repliat, iar conferinţa s-a ţinut la o altă sală din oraş. Cu toate piedicile care au avut loc, au participat aproximativ 300 de persoane.

      Zvonurile răspândite de unii preoţi nu au fost întâmplătoare. Se pare că ei au fost „informaţi” ce trebuiau să spună credincioşilor. Mesajul diversionist al acestora se regăseşte în comunicatul emis in data de 12 octombrie 2016 de Patriarhia Română pe basilica.ro. Se observă că are acelaşi limbaj şi răspândeşte aceleaşi derute. Una dintre diversiunile întâlnite în comunicatul amintit este încercarea de a da impresia că monahii invitaţi în România ar îndemna la răzvrătire şi neascultare. Aceasta minciună va fi vădită după apariţia înregistrărilor video (integrale) pe internet, în care se vor observa că aceşti monahi au dezbătut chestiuni teologice legate de hotărârile din Creta. A spune Adevărul nu înseamnă instigare. Dacă sinodalii BOR se tem de acest Adevăr este o chestiune care ar trebui să-i îndemne la căinţă şi îndreptarea propriilor fapte, căci încă se mai poate. În urma agitării spiritelor, părintele Ştefan Nuţescu de la schitul Lacu a trimis Patriarhiei Române (prin email) o înştiinţare cu caracter de notă informativă prin care se dezice de cei ce mărturisesc împotriva sinodului din Creta. Asupra comunicatului de pe basilica.ro şi a atitudinii părintelui Ştefan Nuţescu, vom reveni în curând.

      Referitor la acuzele de schismatici şi răzvrătiţi aduse părinţilor athoniţi de către oficialităţile BOR, părintele Sava răspunde: „Faptul că nu suntem de acord cu deciziile luate în Creta, nu înseamnă că suntem schismatici sau că facem neorânduială. Nimeni nu are voie să ne scoată în afara Bisericii pentru că vrem să urmăm învăţătura Sfinţilor Părinţi. O spunem clar şi răspicat că ecumenismul este o erezie şi nu acceptăm globalizarea în plan religios. În materie de credinţă nu avem voie să schimbăm nimic!”.

      Un susţinător al sinodului din Creta este pr. Dragoş Bahrim, director al Seminarului Teologic din Iaşi. Acesta a refuzat să stea de vorbă cu părinţii athoniţi în prezenţa credincioşilor, în schimb i-a îndemnat pe ieşeni să nu meargă la conferinţe în care „se vorbeşte de rău despre Sfântul şi Marele Sinod”. Îi amintim părintelui Dragoş Bahrim că nimeni nu l-a alungat de la Piatra Neamţ când a conferenţiat pentru susţinerea sinodului din Creta, nimeni nu i-a boicotat sala de conferinţă, iar organizatorii (Asociaţia medicală Cristiana) nu au fost ameninţaţi de către nimeni.

Părintelui Bahrim îi răspunde preotul Matei Vulcănescu din Grecia:
Parintii au binecuvantarea stareţului! Parinte Bahrim, din pacate va dovediti a fi manipulator!
PS Longhin este în comuniune cu Mitropolitul său si anume IPS Onufrie al Kievului si întregii Ucraine, dar nu pomeneşte (după modelul rusesc, în toate eparhiile se poemenşte si Patriarhul- ca un fel de papa) pe patriarhul Chiril în semn de protest! Monahul Flavian nu participa la aceasta conferinta. La aceasta conferinta participa Gheron Sava si Parinti din Schitul Prodromu cu binecuvantarea Starelului si sub oblăduirea lui ava Iulian Prodromitul! (am aflat) . Pozitie oficială a SchituluiProdromu nu exista pentru ca înca Sinaxa Dublă nu s-a pronuntat, dar monahii au dreptul sa aibă o pozitie pe care o exprimă. Dacă Sinaxa Dublă se  pronunţă pro Creta, atunci zeci de monahi si ieromonahi athoniti vor întrerupe pomenirea patriarhului Bartolomeu. În felul acesta se vor delimita de schizmaticii pro sindul din Creta. Deci parinte Dragos Bahrim, observ ca faceti un joc politic si nu aveti sinceritate bisericeasca, ceea ce va scoate inafara Imparatiei!

     Ne-am interest şi noi în Sfântul Munte despre “binecuvântările” necesare în vederea mărturisirii Adevărului de credinţă. Am aflat personal de la gheronda Gavriil (urmaş al părintelui Paisie Aghioritul) că i-a dat binecuvântare părintelui Sava să vină în România pentru conferinţe. De asemenea, cei doi părinţi de la Prodromu au binecuvântarea părintelui Iulian Prodromitul.

      În încheiere amintim că părinţii athoniţi, aflaţi săptămâna acesta în România, sunt dispuşi să discute în faţa publicului cu oricare dintre susţinătorii sinodului din Creta. Rămâne de văzut dacă vreunul, dintre cei care-i acuză, le va accepta propunerea.

Marius Pop
    

11 comentarii:

  1. eu as dori sa-i intalnesc aici in arad.

    RăspundețiȘtergere
  2. se vede ca n-au facultate monahii astia, daca ar stii cu ce se mananca dreptul canonic ar intelege cum sta treaba..dar ei nici nu se intereseaza..doar vorbesc aberatii dupa cum le vina. Pacat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Părintele Cleopa știa mai multă teologie decât 90% din cei cu facultate, așa că nu are vreo relevanță lucrul ăsta. Cine îi oprește pe cei de la Patriarhie să facă vreo conferință cu specialiști în drept canonic, dogmatică, istorie bisericească, în care să explice cum stau lucrurile cu acest sinod?

      Ștergere
    2. Pe monahul simplu, il intelepteste Dumnezeu. Pe monahul prost il intelepteste facultatea. (Sf. Calinic de la Cernica)

      Ștergere
    3. @ pentru Dani Daniel. Vorbiți așa pentru că D-voatră aveți facultate? De teologie? Mă îndoiesc... Monahii athoniți nu vorbesc de la ei, ci din Sfintele Scripturi și Sfânta Tradiție a Bisericii milenare... Ei mărturisesc ceea ce au mărturisit sfinții din toate timpurile. Din cei cu facultate de teologie de astăzi nu toți sunt ortodocși în cugetare, însă Dumnezeu are oameni luminați și dintre cei fără studii acreditate de oameni...
      Doar ca informație suplimentară: Părinții Profesori emeriți Gheorghios Metallinos şi Theodoros Zisis sunt experți în Teologie și vorbesc la unison cu acești monahi... care bolnavi, la pat, mărturisesc Adevărul, pentru ca Lumea să se mântuiască... Trebuie să cercetăm... E ușor a judeca. Iertați-mă!
      Un teolog ortodox

      Ștergere
  3. Dreptul canonic se mananca doar cu adevar, iubire si durere pentru semeni.cred ca monahii stiu bine ,,meniul''. De unde stiti ca nu au facultate?Si daca nu ar avea cine v-a spus ca pt a-L propovadiu pe Dumnezeu tb.sa ai facultate?cate facultati si cursuri ecumeniste au avut in portofoliul personal Sf.Apoostoli?Poate ne dati cateva exemple de aberatii

    RăspundețiȘtergere
  4. La Vaslui se organizeaza conferinta?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu ați înțeles ideea. Cei care nu sunt de acord cu atitudinea monahilor Athoniti nu sunt neapărat susținători ai sinodului...

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspund la întrebarea din titlu. Nu se poate discuta omenește. Susținătorii voștri fac scandal, striga, urlă etc etc. Te iau și la bătaie. Nu exagerez

    RăspundețiȘtergere
  7. @Dani Daniel Omule, aici nu e fotbal,ramai la fotbal, nu ai treaba cu teologia, habar nu ai ce trateaza dreptul canonic, stai in scaun directorial din piele cu ghiulul pe deget, si judeci monahii. Nu ma mir de asa reactie din partea ta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Între timp acesti parinti au contrazis multe dintre afirmatiile făcute la aceste conferințe. La conferința de la Rădeni au căzut în schismă spunând că în BOR nu e validă Împărtășania. Vezi articolele din săptămâna asta de pe ASTRADROM.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.