marți, 24 martie 2015

Parintele Eftimie Mitra dezminte atacurile la persoana si calomniile aduse de catre schismaticul Nicolae Marius Constantin de la “vicariatul” clandestin din Valencia (Spania) in diversiunile postate pe site-ul “mitropoliei” private a lui Onufrie Pop de Bergamo.



    
    In articolul intitulat “Mitropolitul Onufrie Pop de Bergamo, victima unor forte obscure dintr-o asociatie «umanitara» intitulata ASTRADROM, filiala Bihor” schismaticul Nicolae Marius Constantin, aduce atacuri la persoana si calomnii unor membri ai asociatiei noastre, dar si celor care au acceptat sa ne sustina in demascarea falsilor clerici din diaspora. Articolul amintit nu este datat, stim insa ca a aparut la inceputul lunii martie. Multumim pe aceasta cale celor care ne-au sesizat de existenta acestuia. In 19 martie am trimis parintelui Eftimie Mitra link-ul cu diversiunea acestui schismatic cerandu-i cateva lamuriri.

Prezentam textele in care Eftimie Mitra a fost defaimat:
      “Insusi preotul Eftimie Mitra fiind certat cu Episcopul Sofronie Drincec de la Oradea si cu alti Arhierei dupa ce i-a denigrat si i-a facut haos in cadrul eparhiilor de unde a fost apoi alungat.”
      “Dupa publicarea acestor articole denigratoare, Patriarhia BOR, in cadrul Sinodului din februarie, a hotarat sa nu mai permita niciunui preot, sa faca afirmatii gratuite si nefondate pe internet sau in presa, in numele Bisericii, probabil ca i-a deranjat interviul preotului Eftimie Mitra, dat la ASTRADROM, fara binecuvantarea episcopului locului. Ciudata schimbare; dar acest detaliu arata sinceritatea celor care defaimeaza numele Mitropolitului Onufrie, Pop de Bergamo.”
      “Daca stam bine sa ne amintim, aceasta persoana “parinte” a fost exclus din Eparhia condusa de Episcopul Sofronie Drincec, pentru mai multe motive de necanonicitate, acum mutandu-se la o alta manastire din Episcopia Devei si Hunedoarei, dupa ce si-a croit drum prin problemele altor Eparhii.”

In cele ce urmeaza aratam si raspunsul parintelui Eftimie, primit in 21 martie 2015:

«Catre asociatia si redactia ASTRADROM,
In atentia presedintei asociatiei, d-ra Anca Avram,
Subsemnatul, Ieromonah Eftimie Mitra, in calitate de cetatean al Statului Roman va ofer urmatorul raspuns:
     Ca urmare a prezentarii de catre ASTRADROM a articolului semnat de un anume Nicolae Marius Constantin din Spania, pe site-ul asociatiei «Mitropolia Autonoma crestin Ortodoxa dupa vechiul calendar din Italia» va comunic ca l-am citit cu atentie. In ce ma priveste, personal, tin sa va spun ca autorul nu aduce dovezi in ceea ce afirma. Cele prezentate de el sunt atacuri la persoana si calomnii, motiv pentru care am tot dreptul juridic sa il actionez in instanta.
    Referitor la cele spuse de acesta mentionez ca nu am fost in mai multe eparhii, asa cun dansul afirma. Nu am facut “haos” in “alte eparhii” si nu am fost alungat din aceste “mai multe eparhii” din moment ce nu am fost inchinoviat in ele.
    In anul 1997 am intrat ca vietuitor la manastirea Petru Voda, unde nu am avut abateri canonice sau disciplinare. In 2001 m-am transferat in Eparhia Oradiei sub ascultare fata de PS Ioan Mihaltan si PS Petroniu Florea (vicar) unde nu am avut abateri canonice sau disciplinare. Mi-am iubit episcopii ca pe parintii mei duhovnicesti, facand ascultare de dansii intru toate.
    Dupa “plecarea” PS Ioan din Scaunul Episcopal al Oradiei am intrat sub ascultarea PS Sofronie. Mentionez ca atunci cand PS Sofronie a fost atacat (si in presa), la venirea sa in eparhie, dar si ulterior, am fost singurul preot din Bihor care i-am luat public apararea. Cand PS Sofronie a slujit cu greco-catolicii am luat atitudine pentru ca exemplul sau aducea un laxism si sminteala in gandirea ortodoxa a credinciosilor eparhiei Oradiei. Aceasta nu inseamna ca l-am “denigrat” sau am creat “haos”. In chestiuni de credinta mi-am aparat crezul, iar in alte chestiuni (care nu erau legate de crez) mi-am aparat episcopul, chiar cu riscul de a-mi strica relatiile cu anumiti prieteni din zona. Singurele mele neintelegeri cu PS Sofronie au fost legate de ecumenism. Acest lucru poate fi dovedit. Cand PS Sofronie a slujit cu greco-catolicii am intrerupt comuniunea cu el, nu l-am mai pomenit la slujbe, pomenindu-l doar pe patriarhul Daniel si pe mitropolitul Bartolomeu. Dupa ce acesta si-a cerut iertare in fata Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, si a fost iertat, l-am pomenit in continuare la fel ca la inceput.
    Nu am nici o suparare personala cu PS Sofronie, iar la plecarea mea din eparhie, mi-am cerut scuze public, in cadrul predicii de la Nimaiesti unde am spus: “imi cer iertare de la PS Sofronie, de la parintele exarh si de la preotii si credinciosii Eparhiei Oradiei, daca le-am pricinuit vreo suparare”. Singurele neintelegeri cu preasfintia sa au fost legate de subiectul ecumenismului. In ce priveste parerea mea personala fata de ecumenism mi-o pastrez si in prezent, aceasta fiind in conformitate cu a multor mari duhovnici si Sfinti Parinti contemporani ai Bisericii Ortodoxe.
     In anul 2011 m-am inchinoviat in Eparhia Devei si Hunedoarei, unde nu am avut abateri canonice si disciplinare. Din momentul iesirii din Eparhia Oradiei si pana in momentul intrarii in Eparhia Devei nu am mai apartinut altor eparhii.
     Cred ca ce am spus este suficient. Cele afirmate de “preotul” roman necanonic din Spania le cataloghez ca fiind simple barfe asemenea babelor de pe ulita, care cauta sa denigreze pe cineva pentru a primi credibilitate. Acest lucru este caracteristic acestor schismatici si consider ca alte vorbe sunt de prisos.
Cu respect si consideratie, ieromonah Eftimie.»

 Articol din presa locala (“Crisana” 17 sept 2007) in care parintele Eftimie il apara pe PS Sofronie Drincec  http://www.crisana.ro/stiri/social-15/sofroniu-si-prietenii-sai-44762.html#rate_article

    Schismaticul Nicolae Marius Constantin din Spania spune ca sursele citate in articolele noastre din ziarul ZIUA nu sunt credibile: “Publicatia care a facut aceste legaturi calomnioase, iata ca este desfiintata in prezent, iar multe dintre afirmatiile lui Silviu Alupei au fost contestate de foarte multa lume in spatiile virtuale, dupa cum se poate gasi si cautand pe Google”. Am cautat pe google dar nu am gasit nimic. Presupunem ca domnul Nicolae Constantin e sincer, macar de aceasta data! Ne poate trimite cineva macar vreun link sa vedem si noi asa-zisele “contestatii”? Asocierea este penibila. Ziarul ZIUA a falimentat dupa ce a fost cumparat de catre un alt proprietar, care avea interesul sa elimine acest cotidian din presa scrisa romaneasca. Asocierea “desfiintarii” acestui cotidian cu articolele citate de noi nu sunt intr-un context real.

    Intr-un alt paragraf face o referire la o emisiune de la postul OTV care nu are legatura cu subiectul, sursa pe care noi nu am citat-o: “Iata ca ei citeaza de bun ceea ce CANA a sanctionat de fals”. Aceasta este o alta minciuna a schismaticilor din “mitropolia” clandestina a lui Onufrie Pop. Nu exista nici o sanctiune asupra articolelor citate de noi din cotidianul ZIUA, semnate de jurnalistul Silviu Alupei, referitoare la “Biserica KGB” si legaturile lui Octavian Bindiu Pop cu Ioan Preoteasa. Pe aceasta cale ASTRADROM cere sa fie facute publice aceste “sanctiuni” fata de sursele citate din ziarul ZIUA, daca acestea exista cu adevarat. Daca nu poate fi aratat macar un document cat de mic in acest sens (sau o alta dovada) rezulta ca afirmatiile falsului “preot” de la Valencia sunt minciuni prin care acesta incearca sa se disculpe in fata unor personae care nu cunosc realitatea din tara. Cine a citit articolele noastre poate observa ca nu exista nici o sursa in care sa fie mentionat OTV, ci doar articole din ZIUA. Raspunsul ziaristului Silviu Alupei poate fi gasit aici: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/03/schismaticul-nicolae-constantin-marius.html

    In felul in care domnul Nicolae M. Constantin prezinta “mitropolia” de Bergamo, un necunoscator al problemei tinde sa creada ca aceasta asociatie este canonica din punct de vedere religios. Nu a contestat nimeni ca asociatia intitulata “Mitropolia Autonoma crestin Ortodoxa dupa vechiul calendar din Italia” nu ar fi recunoscuta de catre statul laic profan. S-a mentionat doar necanonicitatea acesteia din punct de vedere religios, nefiind recunoscuta de nici o patriarhie ortodoxa din lume. Fata de care sinod este supusa aceasta “mitropolie”? Fata de care patriarhie canonica ortodoxa? Fata de nici una. Asa-zisa “mitropolie” nu este subordonata nici unei Biserici Ortodoxe din lume. Este o asociatie recunoscuta de un stat ateu care dezbina Biserica Ortodoxa canonica. Schismaticii Filaret Denisenco de la Kiev, Filaret Pancu din Republica Moldova, Onufrie Pop de Bergamo si Avondios de Como sunt fosti clerici caterisiti de Biserica Ortodoxa care acum se razvratesc si isi creaza propriile structuri pseudo-ortodoxe prin care sa insele pe cei care nu le cunosc “bunele” intentii. Pana in prezent Onufrie Pop de Bergamo nu a adus nici o dovada prin care sa arate ca este recunoscut de vreo Patriarhie Ortodoxa sau de vreun Sinod al unei Biserici Ortodoxe canonice. Astfel nu este recunoscut nici de Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol.

    In articolul schismaticului roman din Valencia la care facem referire s-au facut multe diversiuni, chestiuni ireale sau altele luate din context, asupra acestora vom reveni. Mentionam ca un articol similar a mai fost postat pe site-ul sectei lui Onufrie, dar ulterior a fost sters. Asemenea si un interviu in care schismaticul Onufrie de Bergamo se justifica spunand ca are multe ranguri din timpul cand era preot in BOR. Mentionam ca in multe situatii astfel de ranguri si distinctii se dau la cerere, iar in cazul fostului preot Olivian Bindiu Pop, acestea nu mai sunt valabile deoarece nu mai face parte din Biserica Ortodoxa. In acel interviu Onufrie amintea de o carte, al carei autor este controversatul Florian Bichir, intitulata “Surghiunit pentru credinta”, aparuta la Timisoara, editura Mitron, in anul 2011. Acesta are legaturi vechi cu Onufrie de Bergamo, facandu-i lobby in presa romaneasca. Din informatiile pe care le detinem, uneori a scris si sub pseudonim. Vom reveni cu detalii.
prof. Cristian Marc

Nota redactiei:

1. ASTRADROM nu este si nici nu a fost asociatie “umanitara”. Conform statutului de functionare poate face si actiuni caritabile, dar nu acesta este scopul principal. Suntem inregistrati si recunoscuti oficial de catre Statul Roman, prin hotarare judecatoreasca, din anul 2009. ASTRADROM are dreptul sa administreze un organ de presa propriu. Mai multe detalii pot fi gasite pe blogul nostru. 

2. Referitor la o decizie a Patriarhiei Romane din cadrul Sfintului Sinod din februarie nu stim nimic. Ne vom interesa daca aceasta decizie exista, si daca ni se adreseaza. Nu credem ca Patriarhia Romana are interesul sa musamalizeze inselaciunile acestor schismatici si razvratiti fata de Biserica Ortodoxa cu atat mai mult cu cat in comunicatul din 13 ianuarie 2015 Biroul de Presa al Patriarhiei declara secta din “Milano si Aquilea” (din care s-a desprins ultima data Onufrie Pop), ca fiind necanonica si clandestina. Detalii vedeti aici: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/01/atentie-la-lupii-in-blana-de-oaie.html

3. Amintim aici si cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti in care Onufrie Pop de Bergamo este prezentat ca fiind un fals “ierarh” care functioneaza in clandestinitate in diaspora romaneasca: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/01/secte-desprinse-din-biserica-ortodoxa.html

4. Schismaticul Nicolae M. Constantin spune ca suntem “intortochiati”. Afirmatiile noastre de pana in prezent sunt foarte clare:
- Octavian Bindiu Pop a fost Caterisit de Biserica ortodoxa.

- A facut parte din secta unui alt cleric caterisit din Republica Moldova: Filaret Pancu, care a fost racolat de Filaret Denisenco de la Kiev.

- Are o asociatie pe care o numeste “mitropolie”. Aceasta este recunoscuta de un stat laic (profan), dar nu de Biserica Ortodoxa universala. Este o “mitropolie” privata/clandestina nerecunoscuta de nici o patriarhie din lume. Din acest motiv nu este acceptat la slujbe in nici un lacas de cult ortodox din lume, inclusiv cele care tin sarbatorile pe calendarul vechi.

- Slujbele sale nu sunt valide: hirotonii, botezuri, cununii, impartasanii etc. In aceeasi sitiuatie se afla si “vicariatul” din Spania care face parte din secta lui Onufrie.

Pana in prezent nu a dovedit canonicitatea si recunoasterea de catre vreo patriarhie ortodoxa. S-a rezumat doar la “replici” si “controverse” in care, impreuna cu Nicolae Marius Constantin, cauta sa se dezvinovateasca fata de romanii din diaspora care nu cunosc realitatea din tara. In acest scop a adus calomnii si defaimari asupra celor care au demascat inselaciunea acestor lupi in haine de oaie deghizati in “slujitori” ortodocsi.
Marius Pop

Un comentariu:

  1. preot Marian Vlad - Bucuresti16 aprilie 2015 la 11:53

    Va admir pentru lupta ce o duceti in apararea ortodoxiei. Se vede clar ca acesti schismatici nu sunt in regula cu "ortodoxia" lor din diaspora. S-au folosit de ambiguitati pe care le-au expus manipulator. Din aceste publicari reiese ca preotul Eftimie nu s-a impotrivit episcopului Sofronie de la Oradea din razvratire asa cum dau impresia acesti schismatici din Spania si Italia. In unele situatii preotul monah Eftimie il apara pe acest episcop ecumenist pentru pastrarea unitatii Bisericii Ortodoxe Romane. Vezi articolul de pe Cuvantul Ortodox: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/04/19/marturia-parintelui-eftimie-mitra-de-la-schitul-huta-bihor-despre-sminteala-creata-la-oradea-de-teologul-danion-vasile-si-despre-reactia-parintelui-iustin-parvu-la-cazul-danion/

    Acea hotarare de Sinod din februarie la care se face referire nu are legatura cu acest caz. Cine citeste cu atentie enuntul ei se lamureste ca se face refarinta la bloguri si siteuri personale ale unor clerici care produc sminteli. Articolele postate pe ASTRADROM referitoare la aceste secte schismatice, nu produc sminteli ci chiar dimpotriva, demasca niste impostori care fac sminteli in diaspora. Felicitari pentru cei care au publicat aceste articole, in primul rand domnilor Cristian Marc si Marius Pop.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.