sâmbătă, 3 decembrie 2011

Un schit în inima Daciei…

Aproape de vechea reşedinţă dacică, Sarmizegetusa Regia, pe „Valea Rea” de sub „Vârtoapele” din judeţul Hunedoara, în urmă cu aproximativ patru ani, a început construirea unui lăcaş monahal. Iniţiativa aparţine asociaţiei „Sarmizegetusa Regia” din Hunedoara, al cărei preşedinte este Mihai Alionescu. Sfântul lăcaş, unde o mână de măicuţe se roagă pentru neamul nostru, poartă numele: „Schitul Sfinţilor Români – Grădiştea de Munte” având două hramuri.

    Minunat este peisajul specific zonei, la o altitudine de peste 700 metri, schitul fiind situat în poieniţa „Preluca dintre Văi” între două pârâiaşe, înconjurat de munţi. Din traseul care duce spre Sarmizegetusa, după localitatea Costeşti, este o ramificaţie, un drum de ţară, de aproximativ 4 km ce leagă schitul de lume.

    După unele mărturii, regele dacilor, Burebista, a avut ca reşedinţă cetatea Costesti-Cetăţuie iar, puţin după moartea sa, "marele preot" Deceneu a mutat capitala în muntele sfânt al dacilor Kogaion, care se presupune că ar fi fost în apropierea cetaţii Sarmizegetusa. Ultimul rege dac a fost Decebal şi a avut centrul regatului la Sarmizegetusa Regia. Schitul „Sfinţiilor români” se află între cele două reşedinţe dacice: Costeşti şi Sarmizegetusa.

    Sfinţirea locului pentru biserică a fost făcută de PS Timotei al Aradului la 1 octombrie 2008, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” (15 august), iar în toamna aceasta, PS Gurie al Devei şi Hunedoarei, a dat binecuvântarea pentru al doilea hram: „Sfinţii Români” (a doua duminică după Rusalii). În incinta schitului există şi un mic paraclis cu hramul „Sfântul Grigorie Palama” (14 noiembrie). 

Ion si Ana - parintii doamnei Maria Alionescu
Localnicii, si măicuțele de la schit, ne povestesc că poienița unde este schitul a fost a unor țărani din Grădiștea de Munte, numele lor fiind Ion și Ana Alionescu. Aceștia și-au dorit ca pe acest loc sa fie o mănăstire de măicuțe, dar visul nu l-au putut îndeplini. Erau oameni săraci, iar regimul comunist nu le dădea aprobările necesare. Fiica Maria și ginerele Mihai Alionescu au dus la îndeplinire dorința acestora: "Am fost pe la mănăstirile din Moldova și am văzut cât este de frumos. Mi-am dorit să fac și aici o mănăstire" - spune ginerele Mihai Alionescu. Cine reușește să stea de vorbă cu doamna Maria poate auzi lucruri frumoase despre mama ei Ana, pe care și le amintește cu drag.

Biserica este din lemn de brad, meşter fiind vestitul dulgher al zonei Ion Marian. La ridicarea acesteia au contribuit locuitori din satele învecinate. 

    Preşedintele asociaţiei „Sarmizegetusa Regia”, domnul Mihai Alionescu, spunea: „Frumuseţea bisericii, frumuseţea locului unde este amplasat schitul, frumuseţea istoriei acestui neam românesc care s-a perpetuat pe aceste meleaguri, am dori să pătrundă duhovniceşte în inimile şi sufletele monahilor şi monahiilor ce vor vieţui de-a lungul timpului aici în acest lăcaş binecuvântat de Maica Domnului, pentru a putea lumina şi aprinde scânteia divină în sufletele păcătoase ce vor dori să vină aici pentru a-şi uşura desaga grea cu păcate pe care o ducem fiecare dintre noi mirenii. Dorim pace şi iubire între oameni, sănătate şi înţelepciune clerului şi să nu îngăduie reformatori în Biserică, să ţină vie şi nealterată calea cea dreaptă a credinţei noastre strămoşeşti pentru a ne deschide uşa spre mântuire.”

     Vicepresedintele asociaţiei, domnul Vasile Inăşescu, fost viceprimar al comunei Orăştioara de Sus, a susţinut cu multă ardoare ridicarea acestui aşezământ monahal: „Nu fie spre lauda noastră sau a cuiva anume dar mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ce s-a putut face până acum. Sperăm că maicile şi părintele care au venit aici să ducă mai departe această lucrare atât duhovniceşte cât şi administrativ. Planurile sunt mari şi sperăm să se şi împlinească. Se intenţionează să se facă în viitor un atelier de veşminte preoţeşti şi articole pentru necesităţile bisericeşti şi a tradiţiei neamului nostru, dar şi o activitate duhovnicească mai intensă. Noi, ca asociaţie vom susţine mai departe, după posibilităţi, tot ce se va face aici pe viitor”.


    Ieromonahul Eftimie Mitra, duhovnicul schitului, spune că: "sfintii români sunt dovada incontestabilă a continuității noastre pe aceste locuri, de la formarea poporului român și până în prezent. Ei au fost și rămân în continuare o călăuză pentru viața noastră, pentru neamul nostru."

    Maica Domnului şi Sfinţii români să fie călăuză vieţuitorilor acestor meleaguri binecuvântate de Dumnezeu şi întregului neam românesc.
Marcel Breb


    În cadrul schitului funcționează  și un atelier de croitorie și broderie. În acest atelier maicile realizează costume populare, ii tradiționale, veșminte preoțești etc. Pentru detalii vezi link-ul: http://portulpopular.blogspot.ro/ 


http://2.bp.blogspot.com/-suBUC_7kaPM/VK_U8u4lS7I/AAAAAAAACpY/Bk0kSjZFF8I/s1600/SAM_0166.JPG


Troița de la intrarea în schit. 

Este închinată Sfântului Apostol Andrei, cel care, conform atestărilor istorice, a încreștinat primii localnici pe teritoriul Daciei. Alături de Sfântul Andrei, în Scitia Mică, a mai fost și Apostolul Filip. La încreștinarea poporului român au mai contribuit și misionarii convertiți de Apostolul Pavel la sud de Dunăre. Conform atestărilor, acești misionari au propovăduit și în nordul Dunării până la Carpați. În vestul țării, în Campia Panonică, a propovăduit și Apostolul Andronic (ucenic al lui Pavel). Datorită acestora s-au înființat primele episcopii ortodoxe pe teritoriul țării noastre, încă din primul secol de creștinism.
Ținând seama de acestea, nu greșim să spunem că, în România, creștinismul este de origine apostolică.

La mijlocul troiței este o mică cruce în formă de X, numită crucea Sfântului Andrei, care este declarat și ocrotitorul  neamului nostru.






Vedeţi şi alte imagini accesând linkul: http://www.flickr.com/photos/69018227@N02
Cu Valentin de Boboteaza în munţii din jurul schitului: http://www.poartasprecer.ro/2013/01/cu-boboteaza-prin-m-tii-orastiei.html




Noutăți găsiți pe pagina de facebook a schitului:
 



Acces rutier: 
1. Orăştie – Căstău – Costeşti – spre Grădiştea de Munte (conform indicatoarelor rutiere).
2. Calan - Ocolisul mic - Ludesti - spre Gradistea de Munte (conform indicatoarelor rutiere)

Adresa poştală: Schitul "Sfinţii români", sat Grădiştea de Munte nr. 61/A, com. Orăştioara de Sus, jud. Hunedoara, cod poştal: 337329;
Contact: 
      tel. 0749 233.378 secretariat
0765 723.232 (telecom, whatsapp), - maica stareta Nectaria Vaida
             0737 648.249 (orange, watshapp, vieber) - pr. Eftimie Mitra
     email:  sf.romani@yahoo.com

Coordonate geografice (dupa GPS auto): 709 m. altitudine, 45,65924 lat. N şi 23,22790 long. E. 

Pentru cei care doresc sa doneze 2% :

Cont bancar : RO05BRDE220SV48500222200

C.U.I.  27401411

 

http://1.bp.blogspot.com/-XHzfi1XJWjQ/VK_Opkaw59I/AAAAAAAACo0/fFwZBntf51E/s1600/SAM_1146.JPG

http://2.bp.blogspot.com/-ZdtwbvBGiF4/VK_LZ6l2QGI/AAAAAAAACoE/7BseiZVSpxA/s1600/SAM_0206.JPG

http://4.bp.blogspot.com/-IU2re7zMrxE/VK_M0RlXe-I/AAAAAAAACoY/6aruBVixTPQ/s1600/SAM_1837.JPG

http://1.bp.blogspot.com/-pRhaobRcMfE/VK_J_SeiENI/AAAAAAAACnk/LPQCeSlRRNU/s1600/SAM_0071.JPG

http://3.bp.blogspot.com/-ovhKI46kP2A/VK_O7CGexdI/AAAAAAAACo8/vJlEDUVpMzw/s1600/SAM_1124.JPG

http://4.bp.blogspot.com/-C8FYNofUnys/VK_MZnbYa-I/AAAAAAAACoQ/z2xUoPT_T4w/s1600/SAM_0161.JPG

http://4.bp.blogspot.com/-b_G_19ozf_w/VK_N2NlrfJI/AAAAAAAACok/HI-W3UTsK3c/s1600/SAM_1863.JPG

http://1.bp.blogspot.com/-wRQzw8ioRW0/VK_KoBqDlwI/AAAAAAAACns/OhyiuPnzhys/s1600/SAM_0135.JPG

http://4.bp.blogspot.com/-orsTJJiseLg/VK_PWPABJEI/AAAAAAAACpE/O-nqwmCChns/s1600/SAM_1138.JPG





24 de comentarii:

  1. Stiti ca aici se nevoieste acum Parintele Eftimie de la Huta, nu ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost la acest schit. L-am intalnit pe pr Eftimie si m-a bucurat ca nu vrea sa renunte la a realiza ceva duhovnicesc. Doreste sa faca din acest schit o noua Huta. Pot sa spun ca se simte acelasi duh care a fost candva la Huta, acel duh sincer si plin de viata. Slujbele sunt foarte frumoase si linistite iar maicile canta cu multa pace la strana. Sa il ajute Dumnezeu sa faca ce si-a propus.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stareta e maica Nicolaida de la manastirea Sub Piatra din judetul Alba. O maica linistita si asezata duhovniceste. Impreuna cu pr Eftimie va face treaba minunata, sunt convins. Sunt foarte uniti.
    Daca echipa asta era la Huta, episcopul ecumenist Sofronie nu avea puterea sa-i elimine, tocmai ca intre ei exista o unitate puternica si o profunda dorinta de a realiza lucruri frumoase acolo. Sa-i fereasca Dumnezeu de mireni si oameni fatarnici.

    RăspundețiȘtergere
  4. In fiecare prima duminica din luna se face Maslu, de la ora 16,00. E frumos, precum era la Huta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca e atat de aproape de Sarmizegetusa Regia, cred ca e inchinat lui Zalmoxis! Altfel, ce rost ar avea acolo: sa altereze situl arheologic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Preot Gabriel2 mai 2012 la 20:03

      Ura este mama prostiei, iar prostia este mama îndobitocirii!

      Ștergere
    2. intr-adevar acest Dan ispas pare sa fi avut ura fata de acest loc. De ce?

      Ștergere
    3. Intrdevar rămâne valabilă zicală ,,mare e grădină Domnului, dar câte unul sare gardu...

      Ștergere
  6. Din cate se specifica in articol aflam ca e inchinat Maicii Domnului si Sfintilor romani. Nu se poate ca un schit ortodox sa fie inchinat lui Zalmoxis care era zeu pagan.
    La ce va referiti cand spuneti ca altereaza situl arheologic? Mai degraba consider ca din punct de vedere istoric si national, il completeaza... Schitul asigura sitului o continuitate.

    RăspundețiȘtergere
  7. un roman din Orastie9 decembrie 2011 la 01:18

    Ideea de a se construi un schit in aceasta zona e bine venita. Multumim lui Dumnezeu pentru toate. Prin acest schit, locurile noastre incep sa prinda viata, sa primeasca o atmosfera mai duhovniceasca. Prin acest schit vor prinde un alt contur si aceste locuri pline de insemnatate istorica dar secatuite duhovniceste, un contur mai ortodox si romanesc. Fie numele Domnului binecuvantat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cat timp a fost domnul Inasescu Vasile la primarie a ajutat mai mult biserica, nu doar manastirea. E un om simplu si merita toata pretuirea. Dumnezeu sa ii rasplateasca pentru ce a facut si sa il ajute in tot ce va face in aceasta asociatie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am fost la hram in 17 iunie. nu credeam ca vor fi atata lume. Am numarat peste 450 persoane. Prima impresie mi-am facut-o pozitiva. Am auzit de la bihorenii care au fost aici ca la fel era si in Bihor, acolo unde era preot pr. Eftimie, la Huta. Frumos si bine organizat. Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest schit e o continuitate a ceea ce era in Bihor. Ceea ce se petrece azi in schitul acesta e o dovada ca duhul de la Huta a supravietuit. Acum continua in "inima Daciei". Dumnezeu sa dea putere celor de aici sa faca doar lucruri bune in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  11. nu va imaginati ce greu este pentru acesti calugari care au inceput ceva, au lasat si iarasi au luat totul de la zero.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multi bihoreni au ajutat la constructiile acestui schit (financiar si cu manopera). Dumnezeu sa le rasplateasca.

    RăspundețiȘtergere
  13. Parintele Eftimie Mitra este mangaierea celor ce cauta lumina dreptatii si a adevarului, facandu-i sa creada ca Hristos este mai aproape de sufletele lor decat insisi ochii lor si sa stea lipiti de carmuirea Sa caci El este lumina.
    Tot binele e daruit de Dumnezeu cu un rost oarecare si cel ce-l primeste cu aceasta credinta nu-l va pierde.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mesterul Ion Marian (zis a lui Marincoi) din Romos, a lucrat foarte scump pentru biserica de la manastire.
    Cu acei bani se putea face mai multe. Manopera a fost scumpa de la usturat pielea pe mosu Mihai. Ce sa faca... A avut mester bun, dar pretentios la bani, chiar si pentru manastire.

    RăspundețiȘtergere
  15. Fratilor , Bunul Dumnezeu sa binecuvanteze toate lucrarile de zidire ale credintei Crestine.
    Doar o vorba : acest schit a fost inaltat si cu rugaciunile celuilalt Parinte Eftimie, cel pe care eu l-am cunoscut intr-o frumoasa seara de priveghere din Sfanta Vinere a Patimilor.
    Dumnezeu sa ne lumineze pe toti , sa ne ocroteasca s, sa ne calauzeasca si sa ne pazeasca de vrajbe desarte.
    Ioan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. localnic din Costesti19 august 2015 la 15:53

      Cred ca te referi la Eftimie Bogdan. L-am cunoscut si eu. In perioada aceea avea probleme cu ctitorul pentru ca nu facea nimic. Tot greul ramanea pe binevoitori si localnici. cand a venit Eftimie Emilian Bogdan biserica era deja acoperita, iar casa de alaturi a inceput-o nea Mihai Alionescu desi E. Bogdan nu a avut timp de implicatii administrative caci era mereu pe drumuri. Venea doar duminica la slujba si disparea toata saptamana. In cele din urma a dat spaga cu niste bani primiti de la un episcop pentru ajutorarea constructiilor. In cele din urma a mai fost la Saulesti, apoi la Baita, dar si de acolo a plecat. Acum hoinareste prin Alba fara a avea statornicie. Ne pare rau de slabiciunea lui, poate isi va reveni. Vad ca maicutele care sunt acum cu celalalt parinte Eftimie Mitra au facut progrese, ceea ce ne bucura. Asta vroiam sa iti spun draga Ioan, cine e din zona cunoaste mai bine situatia, mai bine decat cei care veneau din an in pasti.

      Vasilica

      Ștergere
  16. Un schit cu suflet...
    Un "suflet" ce vibrează de credință, ortodoxie, iubire, bunătate, blândețe, frumusețe și nădejde sfântă.
    Un "suflet" îngrijit și privegheat de Sfinți Români, de Sfinții noștrii cei desăvârșiți în har și mistuiți în rugăciuni.
    Un "suflet" ce cuprinde-n curcubeul lui și alte suflete la fel ca el, la fel de calde și la fel de primitoare.
    Acestor suflete, noi cei mireni, le spunem cu sfială: măicuță ori părinte. Ei sunt puțini aici, sunt numai cinci... dar parcă toți sunt foarte mulți și parcă unul doar.
    Aș vrea doar să le mulțumesc căci m-au primit să stau puțin cu ei, căci m-au hrănit și răni mi-au vindecat prin felul lor de a fi.
    Ce pot eu oare să mai spun? Trebuie doar să vedeți și voi ce am văzut și eu... apoi să mai vorbim!

    Florin

    RăspundețiȘtergere
  17. Ma bucur ca exista acest schit in zona noastra.

    RăspundețiȘtergere
  18. Gabriel Adamescu - Deva25 octombrie 2019 la 20:09

    Cine merge odata acolo, doreste sa mai revina. Va spun din proprie experienta. Am fost odata la acest schit, am vorbit cu parintele Eftimie, si imi doresc sa mai merg. Am vazut in el, omul sincer si deschis, primitor si calauzitor, mereu optimist si cu sperante... Toate acestea impartasindu-le si celor din preajma sa.

    RăspundețiȘtergere
  19. Claudia Damaschin25 iulie 2021 la 23:18

    Am gasit la acest schit vibratia strabunilor nostri in trairea maicilor si a preotului.

    RăspundețiȘtergere
  20. Intr-o frumoasa seara de decembrie am ajuns aici. Un loc special si sfant!
    Mergeti si rugati-va!

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.