marți, 8 februarie 2011

Icoana Maicii Domnului din Kazan (sau Kazanskaya)

icoană făcătoare de minuni (sărbătorită în 8/21 iulie şi 22 octombrie/4 noiembrie

Icoana Maicii Domnului din Kazan (Kazanskaya) este o icoană facătoare de minuni foarte cunoscută, mai cu seamă, în Biserica Ortodoxă Rusă şi este considerată ocrotitoarea oraşului Kazan şi a poporului rus.
In 1579, Maica Domnului s-a arătat unei copile de 9 ani, pe nume Matrona, poruncindu-i să-i scoată la lumină chipul frumos zugrăvit de sub ruinele uneia dintre casele arse. Vedenia s-a repetat până când copila a înţeles că icoana trebuie luată de sub vatra odăii indicate. Pe 8 iulie 1579 aveau să descopere icoana făcătoare de minuni.
Vestea despre icoana descoperită în mod miraculos s-a răspândit în întregul oraş. Grupuri întregi de oameni au început a se îndrepta către casa copilei pentru a vedea Icoana şi a i se închina.
Ulterior Fecioara din Kazan a fost purtată în procesiune în Biserica Sfântului Nicolae, iar apoi în Catedrala Buneivestiri, loc în care mulţi credincioşi alergând cu credinţă, au primit tămăduire sufletească si trupească.
Aceste fapte minunate l-au determinat pe Ivan cel Groaznic să zidească o mănăstire de maici, unde a asezat icoana. Tânăra Matrona si mama sa au devenit primele vieţuitoare ale acestui aşezământ.
O copie (litografie) a acestei Sfinte Icoane a fost dăruită de fratele Neagu Petru (“înainte de a lua calea mănăstirii”) părintelui Eftimie Mitra când era vieţuitor la Sfânta Mănăstire Huta, valea Finişului, judeţul Bihor. Această icoană a lăcrimat la 29 august 2009, de Praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Hramul Sfintei Mănăstiri Huta.

Autorul slujbei în cinstea Icoanei Maicii Domnului din Kazan este Sfântul Patriarh Ermoghen.
Traducerea din rusă în limba română a fost făcut-ă de Andrei Bucur de la Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Oradea

TROPAR
Apărătoare, sârguitoare, Maica Domnului Celui de sus, roagă-te Fiului Tău, Hristos, Dumnezeului nostru, să ne mântuiască pe noi, cei ce alergăm la Atotputernicul Tău Acoperământ. Ocroteşte-ne pe noi, o, Doamnă Împărăteasă şi Stăpână, pe cei încercaţi, scârbiţi şi bolnavi, împovăraţi de greutatea păcatelor, care stăm şi ne rugăm Ţie, cu lacrimi, cu sufletul umilit şi inimă zdrobită, în faţa Preacuratului Tău Chip, nădejde neînfruntată avându-te pe Tine, izbăvire de toate relele, ajutătoare minunată şi tuturor scăpare, Născătoare de Dumnezeu Fecioară : Acoperă-ne pe noi cu Sfânt Acoperământul Tău.

CONDAC

Să alergăm, binecredincioşi, la Mângâietoarea si Izbăvitoarea noastră, grabnică Folositoare, scăpare caldă şi gătită nouă, la Acoperământul Fecioarei, să stăruim în rugăciune şi cu pocăinţă să zicem aşa: Preacurată Născătoare de Dumnezeu, revarsă peste noi milele Tale cele neîmpuţinate, ajută-ne şi ne izbăveşte de necazurile cele mari şi de toate relele pe robii Tăi cei binecredincioşi şi cu frică de Dumnezeu.
RUGĂCIUNE
O Preasfântă Doamnă, Stăpână, Născătoare de Dumnezeu! Cu frică, cu credinţă şi cu dragoste cădem in faţa cinstitei Tale icoane si Te rugăm: Milostivă Maică, nu întoarce faţa Ta de la cei ce aleargă la Tine şi roagă pe Fiul Tău şi Dumnezeul nostru, Iisus Hristos, să păzească în pace ţara noastră, Sfânta Sa Biserică de necredinţă, eresuri şi dezbinare. Că nu avem alt ajutor si nădejde afară de Tine, Preacurată Fecioară, Tu eşti creştinilor Atotputernică Ajutătoare si Apărătoare. Izbăveşte-i pe cei ce cu credinţă se roagă Ţie de căderile în păcat, de asuprirea oamenilor răi, de toată nevoia şi ispita, de tot necazul şi de moartea cea năprasnică. Dă-ne pocăinţă, inimă smerită, minte curată, îndreptarea şi lăsarea păcatelor, ca toţi să cântăm cu mulţumire slava Ta şi să ne învrednicim Împărăţiei Cerurilor unde împreună cu toţi sfinţii să slăvim Preacinstitul si Preaîncuviinţatul Nume al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.

Obs.

1
. În prezent, icoana care a lăcrimat la Huta se află pentru o perioadă nedeterminată la Biserica cu hramul „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului” din Oradea, intersecţia dintre bulevardul Dacia cu bulevardul Decebal, in spate la Banca Transilvania.
2
. Icoana de la Huta este sărbătorită pe 29 august (ziua când a lăcrimat), şi în Duminica Ortodoxiei, fiind ocrotitoare impotriva ereziilor.

2 comentarii:

  1. Cat va sta icoana la Oradea vom avea o mangaiere duhovniceasca din partea Maicii Domnului. Ne bucuram de preyenta ei la Oradea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca pr Visarion nu trecea de partea episcopului ecumenist Sofroniu al Oradiei, icoana nu pleca de la Huta. Noi vom merge si la Oradea sa o vedem.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.