joi, 7 martie 2019

Sfântul Munte Athos - Opinii divergente fată de schisma din Ucraina.


Sfânta Chinotită nu ia o poziție unitară în privința schismei din Ucraina;

Patru Mănăstiri grecești emit o declarație pro-Constantinopol, criticată de altele

Sfânta Chinotită a Sfântului Munte Athos a menținut intenționat o atitudine neutră cu privire la criza ucraineană, fără să laude explicit sau să condamne acțiunile Patriarhiei de constantinopol ori să laude sau să condamne rezistența Bisericii Ucrainene canonice și a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Sfânta Chinotită, alcătuită din câte un reprezentant din fiecare din cele 20 de mănăstiri, are opinii variate despre cum să se poziționeze față de biserica ucraineană schismatică și a decis, astfel, că fiecare mănăstire va hotărî pentru sine dacă îi va primi sau nu.

În ciuda tonului neutru, patru mănăstiri grecești – Marea Lavră, Iviru, Cutlumuș și Noul Esfigmenu – au prezentat o declarație care denunță virulent pretinsa „intervenție rusească” și critică puternic Mănăstirea rusească Sf. Pantelimon.

În orice caz, după cum au relatat portalul rusesc Tsargrad și cel grecesc vimaorthodoxias, patru alte mănăstiri au obiectat serios față de natura deschis politică a declarației mănăstirilor rusești și au depus propria lor declarație, care a întrunit aprobarea altor câteva mănăstiri.

După cum remarcă Tsargrad, declarația din partea Lavrei și a celorlalte trei mănăstiri conține un număr de erori istorice și canonice, inclusiv minciuni sfruntate, de exemplu că „Biserica Rusă nu doar că vorbește cu Papa, dar permite ‘preoților’ catolici să slujească împreună”. Declarația acuză, de asemenea, sărbătorile recente cu prilejul a celei de-a 1.000-a aniversare a monahismului rusesc în Muntele Athos ca o manifestare a aspirației de a face Muntele Athos rusesc.

Mai mult, după cum scrie Tsargrad, zelul naționalist cu privire la Mănăstirea rusească Sf. Pantelimon, la limita unei rusofobii vădite, este abia voalat în declarație. Această perspectivă coincide cu munca ambasadorului SUA în Grecia, Geoffrey Pyatt, care luptă activ împotriva prezenței Rusiei în Sfântul Munte. Pyatt a fost anterior Ambasador în Ucraina și a instrumentat organizarea Maidanului din Kiev. Coincide și cu decizia Patriarhului Bartolomeu de acum câțiva ani de a limita drastic numărul monahilor non-greci viețuitori în Muntele Athos.

Mai mult, după publicarea declarației grecești, patru alte mănăstiri au documentat un răspuns scris la următoarea ședință a Sfintei Chinotite de luni, 4 martie, declarând că poziția Marei Lavre, Iviru, Cutlumuș și Noul Esfigmenu conține multe interpretări motivate politic și acuzații arbitrare împotriva mănăstirii Sf. Pantelimon.

Potrivit declarației din 4 martie, declarația precedentă „nu contribuie nicidecum la impementarea deciziei Sfintei Chinotite de a păstra poziția ei monahală moderată pe chestiunea ucraineană și de a evita orice manipulare a ei în scopuri politice, ceea ce este absolut străin de natura duhovnicească a Sfântului Munte”.

 Traducere de ieromonah Lavrentie Carp

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.