vineri, 15 martie 2019

OCA respinge recunoașterea Bisericii schismaticilor ucraineni

OCA continuă să sprijine, să recunoască doar pe Mitropolitul canonic Onufrie de la Kiev

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America (OCA) a emis o scrisoare pastorală pe 28 ianuarie cu privire la criza ucraineană. Scrisoarea, semnată de Preafericitul Mitropolit Tihon a toată America și Canada și restul episcopilor Sfântului Sinod, caută să „furnizeze clerului nostru și credincioșilor o direcție și o perspectivă cu privire la impactul pe care aceste chestiuni globale le au asupra comunităților locale din America de Nord”, în timp ce face mențiune de „credincioșii ucraineni care suferă, în primul rând și în principal, și care au nevoie de rugăciunile noastre”.


Episcopii susțin convocarea unei soluții pan-ortodoxe la problemă, care a fost făcută de multe alte Biserici, și își exprimă speranța că un astfel de proces va fi inițiat de Patriarhul Bartolomeu.

Mai exact, Sinodul neagă recunoașterea Bisericii schismatice ucrainene și continuă să recunoască Biserica condusă canonic de Preafericitul Mitropolit Onufrie de Kiev și a toată Ucraina.

Sinodul începe prin a remarca faptul că pricina imediată a crizei prezente este în evenimentele recente din Ucraina, dar dezacordurile de dedesubt cu privire la ecleziologie, jurisdicție teritorială și principii canonice sunt cauza mai largă.
[…]

Mai departe,
 „...cu privire la Biserica din Ucraina, Sfântul Sinod al Episcopilor a stabilit pt moment:
·         Să continue să recunoască și să sprijine pe Mitropolitul Onufrie drept capul canonic și Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Ucrainene;
·         Să se abțină, cu câteva din Bisericile noastre surori, de la recunoașterea Bisericii Ortodoxe din Ucraina;
·         Să nu fie făcută vreo modificare în diptice, menționând că Biserica Ortodoxă din America nu a fost solicitată formal să facă astfel de schimbări;
·         Să fie menținută comuniune dintre clericii și credincioșii din toate jurisdicțiile canonice ortodoxe din America de Nord și că orice întrebări precise legate de împreună-slujirea clerului să fie adresate episcopului local; și
·         Clerul și credincioșii noștri să păstreze o atitudine de sobrietate și să se abțină de la discuții publice pe aceste subiecte”.

Scrisoarea se încheie prin deplângerea prezenței schismelor în Biserică și prin chemarea tuturor credincioșilor să prețuiască mult și să apere unitatea Bisericii la care ne cheamă Domnul.


(traducere de ieromonah Lavrentie Carp)

Un comentariu:

  1. Într-adevăr, Adevărata Biserică Ortodoxă a Ucrainei este Mitropolia de Kiev. Dar să nu-și pună nimeni speranța în patriarhul ecumenist Bartolomeu, căci acesta este diavol, nu om.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.