vineri, 9 septembrie 2016

Dorim ca unitatea Bisericii sa fie facuta in Duhul Adevarului si al sinceritatii.




   Patriarhia Romana a dat raspuns unui grup infim de manifestanti impotriva sinodului din Creta, dar care nu primeste aprobarea majoritatii (in ce priveste modul de exprimare si de manifestare). 
 

   ASTRADROM ii roaga pe ierarhii implicati in semnarea documentelor din Creta sa dea raspuns si multimilor de scrisori, mesaje, petitii, si alte forme de comunicare ale unor persoane care si-au manifestat nelinistea in mod pasnic si politicos. 
   Prezentam in continuare comunicatul de presa emis de Comitetul Director al asociatiei ASTRADROM:

Comunicat de presa al Asociatiei Astradrom

    Biroul de presa al Patriarhiei Romane a dat ieri un comunicat[1] prin care critica atitudinea celor care se opun sinodului din Creta. Asa cum si alte site-uri ortodoxe au remarcat[2], de asemenea si noi ne exprimam dezamagirea pe aceasta cale fata de acest comunicat care poate fi in cel mai bun caz catalogat ca fiind lipsit de onestitate.

    Asa cum am atras atentia si noi in cateva randuri, transmitand parerile unor duhovnici respectati[3], manifestarile exagerate si agitatoare (desi justificate) ale unora dintre credinciosi, au dus exact in punctul in care ne-am temut ca vor duce.  Raspundem pe aceasta cale si celor care ne-au trimis mesaje mai decente sau mai putin decente in privat legat de dezicerea noastra fata de astfel de manifestari. Era de asteptat deci ca ierarhia pro-sinod sa se foloseasca de astfel de miscari ale credinciosilor pentru a compromite o incercare de dezbatere asezata si argumentata initiata pe baza nelinistilor legate de acest sinod, ale credinciosilor din Biserica Ortodoxa. Marea majoritate a credinciosilor care se impotrivesc acestui sinod si-au exprimat aceasta opozitie formuland scrisori deschise, scrisori de marturisire[4] sau sustinand prin semnatura lor aceste texte, pline de argumente pertinente in continutul lor. Patriarhia a considerat sa raspunda doar celor putini care s-au adunat pe Dealul Patriarhiei si sa ignore majoritatea credinciosilor despre care vorbim, care asteapta un raspuns clar si punctual la toate nelamuririle si nemultumirile lor. Consideram ca procedand in acest fel se incearca abaterea atentiei de la atitudinea adecvata a multimii de credinciosi spre atitudinea inadecvata a celor putini care, din pacate, asa cum am zis si cu alte ocazii, muta discutia din cadrul firesc al dezbaterii unde i-am invitat si pe ierarhi ca interlocutori, in strada, unde imaginea miscarii de impotrivire poate capata un caracter exagerat. Prin comunicatul care s-a dat se omit intru totul un numar mare de texte, unele mai avizate, ce vin din partea unor mari teologi, altele mai putin avizate, nu mai putin importante insa, ca voce a credinciosilor din Biserica.

    Rugam Patriarhia, pe aceasta cale, sa intre in dezbaterea pe care am propus-o si noi, pe langa alte publicatii ortodoxe, rugam ierarhii sa isi plece urechea spre nelinistile turmei pe care le pastoresc si sa incercam ca, impreuna, sa trecem cu bine peste aceste tulburari care afecteaza linistea Bisericii in aceasta perioada.

08 septembrie 2016, Oradea
Anca Avram,
presedinte ASTRADROM


[1]http://basilica.ro/sa-pastram-pacea-si-unitatea-bisericii/
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2016/08/parintele-ciprian-staicu-se-dezice-de.html

6 comentarii:

  1. Sf. Ioan Gură de Aur: „De aceea v-am amintit adesea despre ereticii cei fără de Dumnezeu şi vă rog şi acum: să nu aveţi nici un fel comuniune cu ei – să nu mâncaţi cu ei, să nu beţi, să nu legaţi prietenii, nici relaţii, nici dragoste, nici pace. Căci dacă cineva se învoieşte cu ereticii în acestea, acela se face străin de Biserica Sobornicească”[10].

    Sf. Vasile cel Mare: „De cei care arată că mărturisesc credinţa ortodoxă, dar sunt în unire cu cei care i se împotrivesc, dacă după mustrare nu vor întrerupe această unire, de aceia trebuie nu numai să te desparţi, dar nici fraţi nu se cuvine să-i mai numeşti”[6].

    Sfântul Ignatie Teoforul: „Oricine vorbeşte altceva decât cele statornicite, chiar de ar fi demn în ale credinţei, chiar de ar posti, chiar de ar păzi fecioria, chiar minuni de ar face, chiar de ar prooroci, să-ţi fie acela ca un lup în piei de oaie, care lucrează moartea oilor”[4].

    Sf. Nichifor Mărturisitorul: „Îi anatemizez pe cei care au lepădat predania sfinţilor, alipindu-se de învăţăturile cele pervertite şi aducătoare de moarte, şi care au îndrăznit să semene neghină pe ogorul credinţei ortodoxe, şi pe toţi cei ce-i urmează, ca pe o ocară a Bisericii lui Hristos, mă scârbesc de ei şi îi anatemizez”[11].

    Din viaţa Sf. Nichifor Mărturisitorul: „Şi chemând la sine pe mulţi dreptcredincioşi, îi sfătuia, îi ruga şi îi învăţa să nu se unească cu ereticii, să se ferească de aluatul lor şi să fugă de învăţătura lor ca de muşcătură de viperă”.

    Sf. Teodor Studitul: „Dacă ar da cineva toţi banii lumii şi are părtăşie cu erezia, nu este prieten al lui Dumnezeu, ci vrăjmaş”[13].

    Sf. Marcu al Efesului: „Fugiţi de ei şi de orice comuniune cu ei, o, fraţilor! Asemenea oameni sunt apostoli mincinoşi, lucrători vicleni, care îşi iau chipul Apostolilor lui Hristos”[17].

    Sf. Efrem Sirul: „Vai de cei ce murdăresc sfânta credinţă cu eresuri sau încheie vreo înţelegere cu ereticii! Atunci se va cere de la fiecare din noi mărturisirea credinţei şi unirea Botezului, credinţa curată de orice eres, pecetea neştearsă şi haina neîntinată”[22].

    Sf. Chiril al Ierusalimului: „Cu dreptate şi cu adevăr putem numi adunările ereticilor drept adunare a celor ce viclenesc… de aceea Crezul te previne, învăţând aşa: „Întru Una, Sfântă, Sobornicească Biserică”, pentru ca tu să fugi de aceste adunări mârşave, ci să te afli întotdeauna în Sfânta Soborniceasca Biserică, în care ai şi renăscut”[24].

    Sf. Iosif Voloţki: „Să fie demn pentru tine oricine, afară de cel care învaţă erezia. Dacă va fi eretic, vom stărui să nu primim de la el nici învăţătura, nici împărtăşania, şi nu numai că nu ne vom împărtăşi la el, ci îl vom osândi şi cu toate puterile îl vom da pe faţă, ca să nu devenim părtaşi pieirii lui”[25].

    Sf. Amfilohie al Iconiei: „Aşa şi Dumnezeu, Părintele, nu rabdă ocara Fiului Său, ci se întoarce şi urăşte pe cei ce-L hulesc pe El, şi se mânie asupra celor ce se unesc cu blestematul lor eres!”[27].

    Sf. Isidor Pelusiotul: „Precum marinarii ascund momeala sub chipul mâncării şi prind peştii pe neaşteptate, asemenea şi războinicii eresurilor, ascunzându-şi gândurile rele după cuvinte frumoase, precum cu o undiţă îi ademenesc pe cei simpli la pierzanie”[28].

    Din viaţa Sf. Ipatie de Rufinian: „Cum am aflat că [Patriarhul Nestorie] spune erezii despre Dumnezeu, am încetat orice comuniune cu el şi nu-i mai pomenesc numele; pentru că nu este episcop”.

    Sf. Meletie Mărturisitorul: „Nu-i ascultaţi nici pe pustnici, nici pe preoţi, şi nici pe cei ce ne propovăduiesc învăţături nelegiuite, şi povăţuiesc în chipul cel rău, şi nici pe aceştia şi nici chiar pe episcopi să nu-i ascultaţi, dacă mărturisesc lucruri neadevărate, care nu sunt spre folos. Să fim lucrători, şi să cuvântăm, şi să stăm împotriva celor ce îndeamnă la rătăcire în chip viclean.

    Integral la sursa: http://paterika.net/2014/06/03/iii-invatatura-bisericii-despre-partasia-cu-ereticii/

    RăspundețiȘtergere
  2. Sfantul Sinod al Cretei este mare. Cine e contra e eretic, la fel de rau ca papistasii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai putea dovedi cu argumente ceea ce sustii? Chiar te rugam.

      Ștergere

  3. Din partea unui grup de fii duhovnicești ai Protos. Elefterie Tărcuță

    Este vremea marturisirii!

    „Frati crestini drept slavitori, rugati-va pentru Parintele nostru Elefterie, care este prigonit in propria sa chilie, pentru faptul ca a intrerupt pomenirea ierarhului ÎPS Ioachim, semnatar al documentelor eretice de la „sinodul” din Creta.

    Este nevoie de atitudine frati crestini ca altfel ne pierdem credinta ortodoxa!
    Parintele are nevoie de sustinere intrucat nu i se mai da voie sa mai slujeasca, sa intre in sfanta Biserica si este intr-o permanenta stare de izolare.

    Si toate acestea, pentru ca duhovnicul nostru marturiseste ca singura credinta mantuitoare este Ortodoxia si alta nu exista. Va facem cunoscut faptul ca Protos. Elefterie i-a solicitat printr-o scrisoare ÎPS Ioachim, sa se dezica de semnatura prin care acesta a angajat pe toti credinciosii din cadrul eparhiei la a fi partasi ereziei ecumeniste.

    Părintele nu a parasit Sfanta noastra Biserica Ortodoxa asa cum unele voci rele sustin, nu este schismatic, ci un duhovnic care crede pana la moarte in credinta stramoseasca!

    Ratacirea vine chiar de la Biroul de presă al Patriarhiei Române. Site-ul Agenției de știri Basilica dezinformeaza si acuza in modul cel mai josnic si miselesc pe toti parintii care au intrerupt pomenirea ierarhilor apostati, printre care se afla si Protos. Elefterie.

    Prin acest comunicat acești părinți sunt calomniați, după cum citam: „ca ar avea un duh lumesc, agresiv impreuna cu cativa clerici razvratiti si monahi necanonici, neascultatori si nestatornici, care nu locuiesc in manastire.”

    Oare in cei 30 de ani de monahism, acest părinte din cadrul Sfintei Arhiepiscopii a dovedit un astfel de comportament? Si daca nu, merita el sa fie astfel batjocorit?!

    Rugam informati cat mai multa lume, despre cele ce se petrec in cadrul Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, cu nadejdea fratilor, ca lucrurile vor reveni la normal si Parintele Protosinghel Elefterie va putea in continuare sa poarte grija de sufletele noastre ale credinciosilor.”

    De importanta maxima!!!

    „Luni 12 septembrie 2016, i s-a dat ultimatum Protos. Elefterie, ca daca nu-si va retracta scrisorile depuse la secretariatul Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, acesta va fi exclus din cadrul acestei eparhii. Este o pierdere uriasa pentru Biserica Ortodoxa din zona Romanului!”

    10.09.2016
    Cu dragoste si ingrijorare, un grup de fii duhovnicesti ai sfintiei sale!

    RăspundețiȘtergere
  4. Suntem alaturi de Dvs, draga Parinte Elefterie Tarcuta, cei multi credinciosi din Piatra Neamt, de la Biserica Capela Spital subteran de unde s-a scos scaunul si poza vrednicului de plans semnatar al vicleniei din Creta fost mitropolit teofan si s-au aruncat materialele si revistele Atitudini ale vrednicei de plans grupari ecumeniste dela conducerea Manastirii Petru Voda inclusiv din casele noastre. Maine luni 11 septembrie fostul ierarh teofan viziteaza seminarul teologic unde conduce ca directoare adj o catolica, dar sa fugim ptr ca la fel ca acum 700 de ani in Muntele Athos la Marea Lavra poate cadea peretele daca stam alaturi cu ecumenismul si cei cazuti. Doamne ajuta si Maica Domnului sa fie cu Dvs. si enoriasii cei bunecredinciosi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marea Lavra despre care spuneai, azi a cazut in apostazie.

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.