miercuri, 31 iulie 2013

New Age si Noua Religie Mondiala - o prezentare ortodoxa


Parintele Simeon de la Essex, Anglia

New Age este o stare de spirit care patrunde peste tot intr-o maniera insesizabila. Nu exista ca miscare bine definita, nu exista un fondator al ei, dar toate aceste miscari interesate de magie, de toate aceste lucruri, amestecate cu o raceala a credintei crestine sunt legate putin de astrologie. Se crede ca omenirea va intra intr-o noua era in care elementele pozitive din toate religiile lumii vor forma o noua religie in care capacitatile spirituale ale omului vor fi dezvoltate enorm.



Printre elementele pozitive se numara si acela de a recunoaste ca rationalismul trebuie depasit, ca trebuie sa se redescopere sensul simbolic. O redescoperire a sacrului si dorinta de a duce o viata mai aproape de natura. Din nefericire insa, intrand in acest curent, oamenii devin sclavii multor spiritualitati false. Si aici, Ortodoxia ar avea de jucat un mare rol, pentru ca este mai bine plasata decat catolicismul si protestantismul, pentru a face o buna deosebire a duhurilor.

Este aproape imposibil de definit Noua Era. Este mai degraba o stare de spirit spre care converge practic duhul lui Antihrist. Este ideea ca de fapt Crestinismul ar fi depasit si ca ar trebui un fel de sinteza a principalelor elemente din toate religiile lumii. Deci Noua Era nu respinge direct pe Hristos, dar il deformeaza complet. Eu cred ca la radacinile acestei miscari, o miscare cu frontiere insesizabile, se afla ceea ce in Istoria Bisericii se numeste gnosticism. Gnoza nu este un curent materialist ci spiritualist. Dupa perioada de decadere materialista, omul se intoarce catre spiritual fara sa-si dea seama ca exista multe duhuri care NU sunt Duhul Sfant.

Ca denominatiune, New Age e un fenomen relativ recent, dar el are radacini mai indepartate. El are legatura cu influentele religiilor orientale, care sunt rezultatul unei slabiri a credintei crestine. Acolo unde Biserica este vie, cred ca New Age nu va avea nici o influenta. Ea este un soi de cautare spirituala pentru cei care si-au pierdut radacinile crestine in Biserica, pentru cei care vor sa devina dumnezei prin ei insisi. Deci, in realitate, aceasta este o forma de gnosticism care poate merge pana la a lua forme de paganism, ca de exemplu cultul naturii, astrologia, magia si toate formele de spiritualitate orientala, care sunt mai indepartate de Traditia Spirituala a tarilor Ortodoxe.

Calea duhovniceasca crestina pune in centrul ei persoana divino-umana a lui Hristos, fara nici un fel de relativism si fara nici o asimilare a unor alti maestri ai umanitatii. In calitatea Sa de Dumnezeu facut Om, Hristos e absolut unic, in timp ce miscarea New Age cauta sa creeze un fel de suprareligie, cu elemente imprumutate din diferite religii, intr-un fel de sincretism complet. Adesea in Occident traim o intr-o stare de individualism extrem. Ca intr-un fel de super market unde foecare isi fabrica propria sa religie personala. Iei putin de aici, putin de dincolo si iti faci "salata ta orientala". Este de fapt, o mentalitate moderna manifestata prin refuzul Traditiei.

In masura in care Crestinismul a slabit destul de mult in societatea moderna, vedem ca locul sau este progresiv ocupat cu o multitudine de curente religioase care promit omului o dezvoltare spirituala fara precedent. Acest fapt a inceput prin prezenta religiilor orientale necrestine in Occident, observandu-se o atractie fata de budism, zen, yoga si alte forme de tehnici spirituale. Se dezvolta, de asemenea si astrologia, o venerare a timpului, magia, credinta in reincarnare. In acest mod, spun ei, va lua nastere Noua Religie care ar folosi cele mai bune elemente din toate religiile lumii. Si ea le va inlocui pe celelalte. Nu-l abandonam pe Hristos, dar Il intelegem intr-o maniera cu totul diferita de cea pe care o arata Biserica.

Eu am fost atras in Ortodoxie de ideea sfinteniei. Dar sfintenia crestina trece prin pocainta si Cruce, iar omul de azi nu mai vrea nici sa sufere si nici sa se pocaiasca. New Age-ul vine si spune :"Iata va veti dezvolta spiritual fara sa fie nevoie sa suferiti sai sa va pocaiti." In putine cuvinte aceasta este ispita pe care a suferit-o Adam in Rai :"Iata, veti fi dumnezei fara sa fie nevoie sa treceti prin Cruce !".

Noi trebuie sa devenim asemenea lui Dumnezeu, dar omul decazut in pacat nu mai are puterea si nu mai simte nevoia sa accepte suferinta. Toate acestea sunt o deformare a Crestinismului. Este intr-adevar o renastere a vechiului vis al omenirii, al omului care vrea sa devina dumnezeu fara Dumnezeu, gratie unor anumite "tehnici", metode care sunt straine de Hristos. Calea regala a mantuirii intru Hristos este pocainta. Iar in Biserica noastra Ortodoxa aceasta se exprima in mod individual prin Rugaciunea lui Hristos :"Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul !". Regina virtutilor in aceasta perspectuva este smerenia.

Eu vad acest fenomen in sine ca precedand venirea Antihristului, pregatind o perioada de mari confuzii si tulburari spirituale. Singurul antidot este sa ne legam cu toata fiinta de persoana divino-umana a lui Hristos. Pentru noi, crestinii, exista in toate aceste "curente" o exigenta a deosebirii duhurilor. La aceasta se refera una din cererile Rugaciunii Domnesti :"Si nu ne duce pe noi in ispita, si ne izbaveste de cel rau."

(Parintele Simeon de la Essex, Anglia)

Autor: Viviana M.

luni, 29 iulie 2013

Ajutor pentru Costel Condurache


http://www.buciumul.ro/wp-content/uploads/2013/07/CostelCondurache.jpg
Cu durere în suflet vă anunţăm că fratele nostru Costel Condurache, sufletul manifestărilor în memoria Sfântului Închisorilor, Valeriu Gafencu, a suferit un accident zilele trecute, în urma căruia a rămas paralizat. Medicii fac tot posibilul pentru îmbunătăţirea stării în care se află la momentul acesta Costel.
De la soţia lui Costel, Cezarina aflăm următoarele:
Avem nevoie mare de sânge. Ideal ar fi A2 rh negativ, dar se poate dona orice tip de sânge la Spitalul Militar la hematologie, dimineaţa de la orele 8 la 11:30. Să spuneţi că donaţi pentru Costel Condurache – internat la Spitalul Bagdasar, la dr. Exergian. O să am nevoie şi de dovada donării ca să o depun la Bagdasar. Mulţumesc.

Costel Condurache, originar din Cluj, este un important membru al Asociaţiei PREZENT, în cadrul căruia activează permanent pentru apărarea ţării şi a neamului.
Chiar dacă nu putem dona toţi, putem să ne rugăm pentru sănătatea fratelui Costel!
preluat dupa "Pentru patrie"

miercuri, 24 iulie 2013

Interviu cu teologul Marian Maricaru despre energiile create si necreate

Va prezentam mai jost un interviu cu teologul Marian Maricaru pe tema practicilor oculte, in care ni se da o explicatie ortodoxa a teoriilor acestor "energii" folosite tot mai mult de catre practicantii ezoterismului (yoga, prananadi, reiki, raidestezie, bioenergie etc.). Perspectiva ortodoxa, prin sfintii ei, este cea care ne poate aduce lumina in privinta energiilor care ne inconjoara si provenienta acestora.





Interviu realizat de ASTRADROM
                    - Bucuresti iulie 2013 -   

Demascarea practicilor ezoterice de catre un fost practicant:

marți, 23 iulie 2013

Patriarhul Kirill: CASATORIILE GAY prevestesc APOCALIPSA

 RIAN_00931729.LR.ru.jpg.1000x297x1

Conform articolului Patriarhul Kirill: Căsătoriile gay prevestesc apocalipsa, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kirill, consideră că recunoaşterea de către statele occidentale a căsătoriilor gay prevesteşte sfârşitul lumii.
„În ultimul timp rezistăm unei ispite enorme, atunci când o serie de ţări au optat pentru păcatul aprobat şi justificat de lege, iar cei care acţionează conform moralei luptă împotriva impunerii unor asemenea legi de către minoritate şi sunt reprimaţi. Este un simptom apocaliptic foarte periculos”, a declarat patriarhul într-un mesaj adresat credincioşilor.

luni, 22 iulie 2013

Demascarea unor practici oculte - Interviu cu teologul Danion Vasile pe tema ezoterismului in Romania

Danion Vasile a "trecut" prin una din practicile pagane intalnite azi la noi in tara: yoga. Aceasta face parte din complexul de practici ezoterice incluse in miscarea neopagana la nivel mondial numita New Age.
Ca unul ce a trecut prin experianta yoga ne face cateva dezvaluiri prin care se demasca ocultismul ce sta la baza acestor practici religioase. Adeptii ezoterismului din Romania se ascund spunand ca yoga, bioenergia, radiestezia, reiki, prananadi etc. nu sunt religii ci doar "stiinte ale creierului". In realitate aici se invoca duhuri demonice.


Interviu realizat de ASTRADROM
 - Bucuresti iulie 2013 -
Teologul Marian Maricaru despre "energii":

Aspecte ale neopaganismul de azi in Romania:

sâmbătă, 20 iulie 2013

Idei de predici ale PS Ioan Mihălţan al Oradiei




Duminica a patra după Rusalii
Ev. Matei VIII,5-14



1.Puţini sunt aceia ce înţeleg  marea şi importanta valoare a smereniei.
2.Cei ce s-au ridicat la înălţimi duhovniceşti deosebite, ca un Antonie cel Mare, au trăit  şi au înţeles valoarea smereniei. A apreciat-o în  mod deosebit Domnul nostru Iisus Hristos. A fost providenţială această  întâlnire a sutaşului cu Mântuitorul. Omul cu dreaptă judecată nu poate ieşi din adâncul smereniei. Fie că-şi dă seama de fărădelegile şi slăbiciunile sale, în cazul acesta o smerenie cu adâncă părere de rău, fie că se ridică spre Marele şi Sfântul Dumnezeu, şi-n acest caz smerenia admiraţiei măririlor dumnezeieşti. Deci toată viaţa unui om cuminte se desfăşoară între aceste două realităţi spirituale: smerenia părerii de rău şi a admiraţiei.
3.De ce oare chiar un militar şi nu o altă persoană? De ce admiraţia Mantuitorului faţă de o sinceră smerenie a unui militar? S-ar părea o contradicţie între militar şi smerenie. Cu toate acestea am avut şi sfinţi militari. Ce l-a impresionat pe Mântuitorul aşa de mult de a adus laudă militarului? Era de neaşteptat această atitudine a militarului. Este de neaşteptat din partea noastră a oamenilor ca un militar să aibă aşa atitudine faţă de sluga sa. Întru-câtva s-a asemănat cu Mântuitorul ce a spălat picioarele ucenicilor Săi.
4.Răsplata smereniei sutaşului a fost mare: vindecarea slugii sale.
5.În ce a constat smerenia lui? În aceea că s-a socotiti nevrednic să intre Mântuitorul în casa lui. Dar avea admiraţie faţă de puterea dumnezeiască a Mântuitorului.
6.Dacă ar fi să ne întrebăm de ce a apreciat Mantuitorul smerenia şi de ce i-a lăudat pe cei ce au întrupat-o, cum a fost cazul femeii păcătoase ce i-a uns picioarele, vameşul, tâlharul de pe cruce. Socotim că aprecia Mântuitorul această realitate a smereniei pentru folosul ei în toate zilele în familie, societate, etc.
7.Care folos? Cele mai multe certuri, neînţelegeri în famile şi societate sunt pricinuite de lipsa smereniei. Deci lipsa de smerenie este cauza tuturor neînţelegerilor, a vrajbei dintre oameni precum şi a războaielor. Smerenia stă la baza bunei înţelegeri, atât în familie cât şi în societate, la baza frăţietăţii dintre oameni, la baza comuniunii noastre cu Dumnezeu.
9.Avea toate motivele să fie apreciată de Dumnezeu.
10.Ne mai putem întreba : dacă Dumnezeu S-a smerit pe sine până a moarte cum să mă înalţ eu în sinea mea? Socotim că acest fel de a fi este o lipsă de judecată a omului.  Dacă ar evea dreapta judecată n-are pentru ce se înălţa. Dacă ar avea dreapta judecată n-are pentru ce se înălţa. Dacă ar cugeta la cele dinlăuntru său, deasemenea. Cu toate acestea e greu de a înţelege smerenia şi mai greu de a o întrupa. De ce ? pentru că această nejudecată a slavei deşarte este alimentată în duhul  primului înger ce s-a împotrivit lui Dumnezeu în întunecimea minţii sale. Mântuitorul mereu ne atenţionează: când faceţi tot ce trebuiţi spuneţi că sunteţi oameni netrebnici. Sf. Apostol Pavel ne rămâne un exemplu viu grăitor când afirmă: dacă toţi oamenii sunt păcătoşi, cel dintâi sunt eu. De asemenea tâlharul, într-un adânc de smerenie, striga: Pomeneşte-mă, Doamne  când vei veni întru împărăţia Ta!”
11.Însăşi evreii aveau pretenţia de a moşteni împărăţia cerurilor. Mântuitorul vrea să-i facă să înţeleagă că neamuri întregi, străine, vor avea parte de împărăţia lui Dumnezeu.
12.Împărăţia lui Dumnezeu nu este garantată pentru că faci parte dintr-o etnie sau chiar confesiune dacă nu plineşti ceea ce este voia lui Dumnezeu că şi Iuda a fost apostol şi a ajuns la osânda veşnică, iar tâlharul a ajuns în împărăţia lui Dumnezeu.
13.Dacă smerenia e greu de înţeles atunci şi suferinţa veşnică e greu de înţeles, cu toate că în unele momente o trăim.
14.Evanghelia vrea să redea apăsarea acestei suferinţe în expresia “scrâşnirea dinţilor”.
15.Dacă iubirea-i mai presus de minte şi de cuvânt, unele frămânări lăuntrice şi secăciunea lor, prin pustiul lor lăuntric, prin întristarea ce o produc, prin descurajare, prin lipsa de nădejde, sau chiar prin deznădejde, sunt mai presus de minte şi de cuvânt.
16.Tocmai prin aceste mari diferenţieri ale acestor două realităţi s-ar cădea să ardem mai mult de dorul după Împărăţia lui Dumnezeu şi grija de a ne păzi de nefericirea veşnică ca să ne vindecăm de aceste chinuri sufleteşti cum s-a vindecat sluga sutaşului.

Text preluat din PS Ioan Mihălţan, episcopul Oradiei  Idei din Sfintele Evanghelii pentru predicile duminicilor şi sărbătorilor de peste an”, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, 1999, p.59-62



vineri, 19 iulie 2013

Idei de predici ale PS Ioan Mihălţan la sarbatoarea Sf. Ilie Tesviteanul


 

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

Ev. Luca IV, 22-30

1.Între cuvânt şi simţământ este o mare diferenţă uneori, deşi ar trebui să fie o strânsă legătură.
2.Niciodată nu zidesc cuvintele care se diferenţiază de simţămintele lăuntrice. Devenim chiar nesuferiţi de cei cuminţi care ne ascultă. Când simţămintele sunt în strânsă legătură cu cuvintele şi ele sunt nobile, zidesc pe cei ce le ascultă.
3.Astfel de simţăminte  nobile, sfinte, exprimate prin cuvinte le rostea Mântuitorul celor ce-L ascultau şi-i mişca profund, încât se mirau de aceste cuvinte pline de har.
4.Dureros pentru că de cele mai multe ori rostim cuvinte dintr-o inimă plină de răutate, care cuvinte nu zidesc, ci distrug. De aceea trebuie să fim foarte atenţi la simţămintele lăuntrice exprimate prin cuvinte.
5.Noi oamenii, uneori, apreciem sau judecăm pe oameni după înfăţişarea exterioara, după profesie, stare socială şi nu după adevăr sau adevărate valori. Aşa precum constatăm că după astfel de principii îl judecau şi  pe Mântuitorul Iisus Hristos.
6.Uneori necunoscând această realitate lăuntrică a semenului nostru îl apreciem sau nu după această constatare. Lucrând împreună ani mulţi şi cunoscând mai de aproape realităţile lăuntrice ale persoanei îl vedem altfel. Explicabil că cei dintr-o familie, dintr-un oraş se cunosc mai aproape.
7.De dorit ar fi ca orice constatare am face şi oricum am cunoaşte să nu-l înjosim, ci din contră să-l compătimim, să-l ajutăm chiar dacă am constata orice defecte sau vicii.
8.O astfel de atitudine a avut şi Mântuitorul faţă de oamenii  pe care i-a întâlnit  şi cunoscut.
9.Lipsa de încredere duce la un fel de lipsă de comuniune, lipsă de într-ajutorare, chiar de aceea spune Mântuitorul că în astfel de cetăţi cu oameni cu lipsă de încredere n-a făcut multe minuni.
10.Există o deosebită providenţă şi pedagogie divină de cele mai milte ori neînţeleasă de noi oamenii, dar bine înţeleasă şi cunoscută de Dumnezeu.
11.De ce s-a dus Sf. Prooroc Ilie numai la o văduvă din Sarepta? De ce s-a vindecat numai Neeman sirianul rămâne o taină dumnezeiască.
12.Chiar şi această atitudine de ură faţă de Mântuitorul  rămâne tot o providenţă că deşi erau porniţi să-L omoare nu L-au omorât. Este ceea ce spune în Evanghelie undeva: ”nu  i-a sosit ceasul”.
13.Nici Hristos nu le-a descoperit lor de ce nu l-au omorât. Rămâne şi aceasta o taină.
14.Referindu-ne la Sf. Prooroc Ilie este bine să precizăm faptul că n-avea dreptate Karl Barth, cum că chipul lui Dumnezeu în om s-a distrus după păcatul strămoşesc şi a devenit buştean. N-ar mai fi existat atunci un Ilie Tesvieanul făcător de minuni, un Iosif sau ceata proorocilor.
15.Cum ne-am explica atâţia oameni făcători de minuni în Vechiul Testament. Deci nu putea fi omul după păcatul strămoşesc un buştean.
16.Conform celor spuse învăţătura Bisericii este adevărată care susţine că chipul lui Dumnezeu în om s-a întunecat, dar nici într-un caz nu s-a distrus. A rămas o lumină fumegândă, cum zice Sf. Scriptură.
17.Tot referitor la Ilie Tesviteanul rămâne  peste veacuri un exemplu de râvnă sfântă, categoric slujitor al lui Dumnezeu.
18.În toată această stare de sfinţenie a avut şi el clipe de descurajare şi îngrijorare, ceea ce nu trebuie să ne mire când trecem prin astfel de încercări. Dar în aceste clipe a cunoscut mâna lui Dumnezeu peste el. L-a scăpat de cei ce căutau să-l omoare şi a rămas un unicat în istoria mântuirii noastre fiind ridicat cu trupul la cer. Pe drept cuvânt puterile care îl stăpâneau erau dumnezeieşti şi pe bună dreptate apare într-o descoperire pe Muntele Taborului cu Moise.
19.Puterea pe care Dumnezeu a revărsat-o  asupra lui a rămas chiar ca pe vremea apostolilor şi în veşmintele lui. Deci puterea dumnezeiescă stă şi în materie deoarece mantia cu care a lovit Elisei apele Iordanului le-a despicat în două.
20.Putem învăţa din cele spuse despre atitudinea ce o avem faţă de semenii noştri pe care se cade să-i compătimim şi să-i ajutăm, din râvna pentru cele dumnezeieşti a proorocului Ilie şi de marea încredere în puterea lui Dumnezeu în orice moment pe cărările vieţii.
-->Text preluat din PS Ioan Mihălţan, episcopul Oradiei  „Idei din Sfintele Evanghelii pentru predicile duminicilor şi sărbătorilor de peste an”, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, 1999, p. 296-299

luni, 15 iulie 2013

Din calvarul Piteştiului la Mănăstirea Petru Vodă - Depre infernul închisorilor comuniste

Fostul deţinut politic, monahul Teodor Stănescu, de la Mănăstirea Petru Vodă a reuşit, joi seara, să capteze numeroşi tineri orădeni dornici să afle cât mai multe informaţii despre calvarul îndurat în închisorile din Gulagul românesc.

Asociaţia pentru păstrarea şi promovarea valorilor culturale şi naţionale ale poporului român "Astradrom" a organizat, joi, 11 iulie, în amfiteatrul Victor Jinga de la Universitatea din Oradea, conferinţa intitulată "Câteva cuvinte despre adevăruri de ieri şi de azi", susţinută de către monahul Teodor Stănescu, fost deţinut politic. Evenimentul s-a bucurat, în special, de prezenţa a numeroşi tineri din Oradea, dornici să-l asculte pe fostul deţinut politic vorbind despre experienţele trăite în infernul Jilavei, Piteştiului şi Gherlei, timp de opt ani. La cei 83 de ani, părintele Stănescu a fost fiul duhovnicesc al Arhim. Justin Pârvu. A fost arestat pe data de 7 mai 1949, când avea doar 21 de ani, pentru apartenenţa la Frăţiile de Cruce. Cei trei "F", foamea, frigul şi frica, elementele primordiale care au caracterizat existenţa larvară a închisorilor comuniste, l-au urmărit şi pe fostul deţinut în toţi anii de detenţie. "Fiecare închisoare avea propriul sistem de tortură. La Jilava era lipsa de aer. În camerele 9 şi 12, în cei 30 mp eram 80 de oameni. La 6 Reduit, în 75 de mp stăteam 217 deţinuţi, iar în vara anului 1950 am ajuns să stăm într-o cameră 240 de oameni", îşi aminteşte părintele Stănescu. Ajuns la Piteşti, Stănescu va cunoaşte cumplitul proces de reeducare, alături de miile de studenţi aduşi aici. Povesteşte cum din infernul piteştean era greu să scapi, după ce erau supuşi procedurilor de demascare. "La Piteşti trebuia să dovedeşti că eşti reeducat. Trebuia să-ţi baţi camarazii. Nimeni nu scăpa de această tragedie. Copilul trebuia să-şi bată tatăl, tatăl să-şi bată copilul, iar prietenii să se bată între ei", îşi aminteşte monahul Teodor Stănescu. Asupra acestuia planează suspiciunea că a fost, la rândul său, torţionar. "Eu am fost satanizat. Nu-mi amintesc ce a fost cu mine. L-am întâlnit pe Tache Rodas, care mi-a spus că l-am bătut în cap cu o frânghie. I-am cerut iertare şi ne-am îmbrăţişat", a mărturisit Stănescu. Ajuns la Gherla, aici tortura a fost munca. Eliberat din închisoare, viaţa fostului deţinut politic nu a fost mai uşoară, din contră, sub supravegherea permanentă a Securităţii a fost "mai rău decât în închisoare". Experienţa din închisoare l-a făcut pe călugăr să aducă un omagiu celor care au trecut prin acest calvar, editând un "Mic Pomelnic" în care se regăsesc 10.400 de nume, mult prea puţini martiri, ţinând cont că prin Gulagul româneasc au trecut 2 milioane de români, după cum recunoaşte şi autorul. "Numele celor trecuţi în acest Mic Pomelnic le citesc în două ore şi jumătate. Cei 9.000 de ortodocşi se citesc la Sfânta Liturghie, iar pe cei 1.400 de alte religii îi citesc separat", a precizat monahul Stănescu. În finalul întâlnirii, părintele a răspuns întrebărilor celor prezenţi, care au abordat diferite teme cum ar fi nevoia de canonizare a marelui duhovnic Arsenie Boca, care este rolul mamei în această societate, pericolul cărţilor de identitate cu CIP etc. La final, tinerilor li s-au oferit mai multe broşuri cu rugăciuni, şi-au putut achiziţiona cărţi şi au mai conversat şi în particular cu părintele.

Autor: Cristina Puşcaş


New Age și dacismul în România


 

  Neopăgânismul din Romania se ascunde sub umbra Bisericii Ortodoxe spunând că practicile oculte pe care le săvârșesc sunt o "Ştiintă a creierului" neavând amestec cu religia. Intenţia lor este de a atrage  câţi mai mulţi adepţi ca mai apoi să pună în aplicare ceea ce de fapt se pregăteşte la nivel mondial: întoarcerea la păgânism.



Mișcarea New Age, tot mai întâlnită la nivel mondial, ca o „religie” a viitorului, are rădăcini în practicile oculte dinainte de creștinism. La baza acesteia stă crezul în reîncarnare. Promotorii noii religii” mondiale susțin că toate popoarele trebuie să se întoarcă la vechile religii politeiste și astfel nu vor mai fi certuri interconfesionale și războaie religioase. Unul dintre liderii acestei mișcări, Alice Bailley, din SUA, susține că: “Se apropie ziua în care toate religiile vor fi privite ca emanând dintr-o unică sursă spirituală. Toate vor fi reduse la o unică religie comună, din care religia mondială universală va lua naștere în mod inevitabil”. Un alt lider New Age, Helen Blavatsky, tot din SUA, susține că religia viitorului va fi o revenire la vechile religii ale “strămoșilor noștri” dinainte de creștinism socotind că, în final religia ancestrala este religia viitorului”. Aici se tinde, spre o religie fără Hristos, o religie fără “piatra cea din capul unghiului”, din care se naște haosul. (vezi Serafim Rose, “Ortodoxia si religia viitorului”, ed. Sophia, Bucuresti, 2004, p. 294)

În România se încearcă de câțiva ani conturarea unui cult deosebit al “strămoșilor noștri” daci prin care ni se spune că aceștia au fost manipulați de Apostoli și, de fapt, noi ar fi trebuit să fim zamolxieni. Această teorie o susțin cercurile ezoterice din România care spun, chipurile, că merg la locurile dacice pentru a se încărca cu “energie pozitivă”. Ne întrebăm ce “energie pozitivă” poate avea acel loc în care se aduceau jertfe sângeroase și chiar umane? E drept că dacii aveau o religie păgână, pentru că așa aveau toate neamurile până la întruparea lui Iisus Hristos, dar după încreștinare, dacii au părăsit aceste practici. Cu toate acestea, conform relatărilor scriitorilor antici, dacii aveau o puternică credință într-o singură viață pământească și după moarte o viață veșnică (tocmai din acest motiv despre daci se spunea că sunt nemuritori). De unde au născocit-o ezoteriștii din România cu reîncarnarea? Ce legătură o fi avut religiile tibetane cu dacii nu știe să ne spună nimeni, dar cert este că practicanții ocultismului tibetan din România susțin astfel de teorii încercând să convingă și pe alții de ideile lor. Răspunsul e clar, orice ar fi, ținta e: New Age-ul cu orice preț.
Durerea noastră, ca și creștini, e viclenia cu care se încearcă, la noi în țară, punerea în practică a noii “religii” mondiale. Neopăgânismul mondial se ascunde sub diverse forme pentru a se putea infiltra mai ușor printre creștini. Cu toate că (unii dintre ei au și botez) au anumite ritualuri, invocă duhuri (numite de ei “energii”) etc., neagă că aceste practici ar fi religioase spunând că ezoteria este doar o știință a vindecării”. În România, practicanții ezoteriei (yoghini, radiestezteziști, bioenergeticieni, reiki, prananadi etc.) merg pe la bisericii și mănăstiri (la mormântul părintelui Arsenie Boca, Cleopa Ilie și alți mari duhovnici ortodocși) fără să declare nimic despre practicile lor. În acest caz se produc confuzii și noii adepți trăiesc cu convingerea că tot ce fac ei e sub umbra Bisericii Ortodoxe, câștigând astfel credibilitate în rândul celor mai puțin cunoscători. 

Cu tot respectul pe care îl avem față de înaintașii noștri daci, trebuie să fim realiști și să înțelegem că astfel de practici nu aduc nici o onoare celor care, în urmă cu două mii de ani, au luptat aici pentru apărarea acestor locuri. În ce privește ortodoxia pe care poporul român o are din perioada apostolică, dacii au primit-o fiind convinși că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.






Despre Înviere se vorbește în tot Noul Testament. Cu toate acestea ezoteriștii din România caută justificări pentru susținerea teoriilor elaborate. În cele ce urmează vom prezenta câteva argumente biblice care demontează teoria reîncarnării:
Reîncarnarea este o credinţă pagână prin care se neagă credinţa în Înviere. Derutant e faptul că unii dintre adepţii filozofiilor orientale, yoga, arte marţiale, budism, hinduism, prananadi etc. se declară creştini şi spunând că recunosc ca bune învăţăturile ortodoxe le contrazic prin însăşi propovăduirea rătăcirilor lor.      
            Unii spun că sufletul omului s-ar putea reîncarna dupa moartea biologică a individului într-un trup de animal (cal, vacă, oaie etc.) ceea ce încalcă grosolan învăţăturile Evangheliei şi ale Sfinţilor Părinţi despre suflet şi mântuire căci Iisus Hristos nu s-a jertfit Pentru mântuirea animalelor. Alţii zic că sufletul, după moartea trupului, pentru a ajunge la purificare poate să treacă prin mai multe trupuri omenesti până la starea finală de curăţie (purificare) sufletească numită: Nirvana. Dar ce se va întâmpla în ziua Învierii? Sufletul în care trup va rămâne? A creat oare Dumnezeu mai multe trupuri decât suflete?
La cartea facerii ni se spune clar că Dumnezeu a făcut pe om după chipul şi asemănarea Sa; după ce l-a făcut din pământ a suflat pe el şi I-a dat viaţă. Apostolul Pavel zice că o dată este dat omului să moară, iar după aceea să fie Judecata (Ev.9,27). Tot Sfânta Scriptură ne mai spune, încă din Vechiul Testament: ,,…fiindcă omul merge la locaşul său de veci… şi ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, care l-a dat”(Ecles.12,5 şi 7).
            Cu toate acestea, cei ce doresc cu tot dinadinsul să susţină această hulă împotriva Duhului Sfânt, spun că Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul s-a reîncarnat în Sfântul Ioan Botezătorul, justificându-se cu citatul biblic: “Şi dacă voiţi să înţelegeţi, el este Ilie cel ce va să vină” (Mt 11,14). Aici, Mântuitorul vorbea despre Ioan Botezătorul pe care îl numise Ilie căci avea duhul şi râvna lui Ilie şi nicidecum sufletul celui ce s-a ridicat cu trupul la cer. Astfel Evanghelistul Luca spune: “Şi va merge înaintea Lui cu duhul şi cu puterea lui Ilie” (Lc1,17), adică având calităţile (virtuțile) lui Ilie. Acest lucru îl mărturiseşte însuşi Sfântul Ioan Botezătorul în următorul pasaj din Evanghelie: “Şi ei l-au întrebat: Dar cine eşti? Eşti Ilie? Zis-a el: Nu sunt…Ce spui tu despre tine însuţi? El a zis: Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie: Îndreptaţi calea Domnului…” (In 1,21-23).
          O dovadă incontestabilă care dovedeste ca sf. Ilie Tesviteanul nu s-a reîncarnat în sf. Ioan Botezătorul este arătarea sa împreună cu Moise alături de Mântuitorul pe muntele Tabor când a avut loc Schimbarea la față.
            Sfântul prooroc Ilie s-a urcat cu trupul la cer (IV Reg 2,11) şi va reveni împreună cu Enoh care şi el, înainte de Potopul lui Noe, s-a urcat cu trupul la cer (Fac 15,18-24). Sfinții Părinți spun că Ilie și Enoh vor veni înainte de sfârşitul lumii: “Ilie într-adevăr va veni şi va aşeza la loc toate” (Mt 17,11; Apoc 11,3-12; Mal 3,22-24) având misiunea de a lupta cu antihrist. Ambii, când vor veni, vor fi în trupurile lor şi nu în trupurile altora.
            Această erezie este mult susţinută de adepţii New Age -ului mondial şi mediatizată prin reviste, ziare, emisiuni radio şi TV, literatură modernă, programe educative pentru tineret etc. Prin credinţa în reîncarnare se elimină teama de Judecată, existenţa Raiului şi a iadului, necesitatea căinţei, lăsându-se prilej omului să păcătuiască având şansa de a se curăţi sufleteşte într-o aşa-zisă viaţă viitoare.
ieromonah Eftimie Mitra


Cum ezoteristii se folosesc in mod viclean de numele unor duhovnici ortodocsi:
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/07/parintele-arsenie-boca-si-ezoterismul.html

Demascarea practicilor ezoterice de catre un fost practicant:
 http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/07/interviu-cu-teologul-danion-vasile-pe.html

Teologul Marian Maricaru despre "energii":
 http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/07/interviu-cu-teologul-marian-maricaru.html